Sports Lady®

Sports Lady®

23.10.2018

Vaikuta hormonitoimintaasi ja hyvinvointiisi ajatuksilla ja tunteilla


8 marraskuuta olen kirjoittanut blogia 8 vuotta. Taaksepäin tekstejä selatessa sitä näkee oman kasvun ja muutoksen näiden kahdeksan vuoden aikana. Paljon on muuttunut ja paljon olen minä muuttunut. Arvomaailma on muuttunut. Ihmiset muuttuvat ja kehittyvät useimmiten parempaan suuntaan. Ainakin jos sen eteen tekee töitä ja tutustuu itseensä. Kaikissa meissä on vikamme ja elämässä on varmasti tullut mokattuakin, mutta vuodet opettavat. Mitä pidemmälle olen hyvinvoinnin tiellä päässyt, sitä laajemmin asiat ovat alkaneet kiinnostaa. Ja oman kokemukseni kautta olen myös todennut sen, että kaikki vaikuttaa hyvinvointiin. 

Viime vuosina olen paljon keskittänyt ajatusta henkiseen puoleen, monelta eri kantilta. Kaikki me varmasti sen tiedostamme, että positiivisuus on hyvä juttu. Mutta minkä takia? Voimme aina vaikuttaa siihen, miten asioista ajattelemme ja näin ohjata tunteitamme ja sitä kautta toimintaamme. 

Ja koska ajattelu ohjaa tunteita on tärkeää ohjata ajattelu myönteiseen suuntaan. Näin ajattelu luo sinussa positiivisia tunteita. Sitten kun toimit positiivisten tunteiden kautta, saat myös aikaan mitä todennäköisimmin myös haluamiasi tuloksia. Tämä pätee kaikkeen, myös painonpudotukseen. Ja ylipäätään hyvinvointiin ja elämään ihan yleensä. Minulle positiivisia tunteita kehossa herättää se, että koti on kaunis ja turha tavara poistettu. Positiivisia tunteita herättää myös se, että pääsen liikkumaan tai se minkälaisten ihmisten kanssa vietän aikaa ja se että voin auttaa ja tehdä hyviä asioita. Pelkkä ajatuskin niistä ihmisistä, joista saan negatiivisia viboja, tuntuu kehossa. Pystymme kaikissa tilanteissa vaikuttamaan itse siihen mitä ajattelemme. Jos ajattelemme vaikka onnistuvamme jossain asiassa, herättää se positiivisia tunteita ja päinvastoin. Tunteet ovat tärkeitä, sillä niihin pystyy aina vaikuttamaan oman ajattelun avulla. Voit valita mitä ajattelet ja lisäksi voit valita miten ajattelet. Ja unelmat (ovat ne sitten isoja tai pieniä) herättävät aina positiivisia tunteita. Unelmia pitää olla aina!

Ajatusten ja niiden synnyttämien tunteiden yhteys perustuu aivokemioihin eli siihen miten erilaiset hormonit vapautuvat kehossamme. Pystymme osaksi vaikuttamaan hormonitoimintaamme siis ajatuksilla ja toiminnallamme. Positiiviset tunteet vapauttavat dopamiinia, endorfiinia, serotoniinia ja oksitosiinia. Vastaavasti kaksi negatiivisia tunteita aiheuttavaa hormonia ovat kortisoli ja adrenaliini. Aivoissamme sijaitsee limbinen järjestelmä, joka vapauttaa näitä hormoneja elimistöömme sen mukaan mitä ajattelemme, teemme tai koemme. 

Positiiviset hormonit 
dopaniini, endorfiini, serotoniini ja oksitosiini

Dopamiini

Aina kun teemme jotakin nautinnollista tai mieltä kiihottavaa, dopamiinihormoni on jollakin tavalla mukana. Kun ihmiset nykyään menevät konserttiin tai tanssimaan tai hyppäämään laskuvarjolla, he sanovat hakevansa vain dopamiiniannoksensa. Dopamiini vaikuttaa mielialaan. Sitä kutsutaan myös tavoittelemisen ja saavuttamisen hormoniksi. Nämä taas liittyvät suoraan tavoitteisiin, unelmiin, päämääriin. Tämän hormonin saannin varmistamiseksi tarvitsemme unelmia ja tavoitteita elämäämme.

Endorfiini

Toinen tärkeä mielihyvään liittyvä hormoni on endorfiini. Kaikki tiedämme, että se liittyy hyvin treenaamiseen, urheiluun ja fyysiseen rasitukseen. Endorfiinia vapautuu myös avannossa käydessä. Mitä enemmän menet pois mukavuusalueeltasi, sitä enemmän endorfiinia vapautuu. Nauraessa vapautuu myös tätä mielihyvähormonia. 

Serotoniini

Tämä on arvostuksen ja kiitollisuuden hormoni. Sen määrä lisääntyy, kun annat muille hyvää tai saavutat itse arvostusta. Sopiva määrä serotoniinia tekee meidät positiiviseksi, onnelliseksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi. 

Oksitosiini

Kun olet sellaisen henkilön seurassa, josta välität, tai ajattelet ihmisiä joita rakastat, elimistössä vapautuu oksitosiinia. Myös kohdellessasi kauniisti toisia ihmisiä, kyseistä hormonia vapautuu elimistöön. Myös kosketus vapauttaa oksitosiinia, piikkipallolla kehon hierominenkin vapauttaa sitä.. Koiran silittäminen..


Negatiiviset hormonit 
kortisoli (stressihormoni) ja adrenaliini

Kortisolin ja aderanaliinin tehtävänä on auttaa meitä selviämään haastavissa tilanteissa ja sen vuoksi ne ovat elintärkeitä meille. Kuitenkin usein ylireagoimme asioihin ja tapahtumiin ja näin annamme turhaan negatiivisten tunteiden pyöriä kehossamme. Kortisolia syntyy kun pelkäämme tai murehdimme. Sitä alkaa vapautua hitaasti ja vähitellen ajatukset muuttuvat negatiivisemmiksi. Kortisoli hidastaa immuunijärjestelmän ja ruuansulatuksen toimintaa. Hengitys hidastuu, pulssi nousee. Adrenaliini on taas nopeasti vaikuttava stressihormoni. Myös adrenaliinin tehtävä on auttaa selviytymään vaaratilanteista. 

Positiiviset hormonit luovat meille parhaan mahdollisen toimintakyvyn, kun taas negatiiviset hormonit luovat onnettomuuden tunnetta ja pitkään vaikuttaessaan vaikuttavat negatiivisesti terveyteemme. Positiiviset hormonit taas luovat elämään onnellisuuden ja vaikuttavat positiivisesti terveyteen. Kun mieli painuu negatiivisen puolelle, se näkyy myös kehossa. 

Mieltäkin pitää treenata - miten varmistan positiivisen asenteen?

Mieltä pitää jumpata myös, ihan kuin lihaksia. Sitä treenataan ja vahvistetaan muuttamalla ja työstämällä omia ajatuksia ja uskomuksia. Ihan kuin kehität oman kehosi kestävyyttä ja voimaa fyysisen treenin avulla.

Olen jostain lukenut, että keskivertoihminen ajattelee päivässä noin 12 000 -60 000 ajatusta, joista 80 % on negatiivisia. Kaiken lisäksi vielä 95 % ajatuksistamme on samoja kuin edellisenä päivänä. Näissä luvuissa jo pelkästään hyvä syy keskittää omia ajatuksiaan positiivisempaan suuntaan. 

Luin jokin aika sitten kirjan Mielenhallinta urheilussa, sekin on aivan loistava opus josta saa vinkkejä myös "ei urheilijan elämään". Todellinen menestys nimittäin syntyy aina positiivisen ja vahvan mielen avulla. Se ei tule sattumalta, sen takana on useimmiten paljon työtä. Ihan kuin minkä tahansa menestymisen takana. Mielen treenaamiseen löytyy paljon hyviä harjoituksia ja monia hyviä kirjoja, joista saa inspiraatiota ja apua. 

Itse aloitan aamuni usein sillä, että mietin tai sanon ääneen mistä asioista olen kiitollinen (etenkin silloin kun tuntuu että kaikki kaatuu päälle ja asiat tuntuvat menevän pieleen..). No vaikka nyt viime viikolla... Harmitti tosi paljon (olla kipeänä), mutta yritin nähdä asian valoisat puolet ja sen kaiken muun hyvän mitä elämässä on, siitä huolimatta. Vaikka sanotaan että p..kan määrä on vakio ja aina on elämässä jotain murhetta, niin löytyy sitä elämästä niin paljon hyviäkin asioita. Kun niitä alkaa listaamaan, huomaa kuinka hyvin asiat lopulta ovatkaan. Monen turhaan asioista valittavan kannattaisi ihan listata ne hyvät asiat ja todeta, että pikkuasioista rutisemisen voisi jättää kun elämässä kaikki on oikeasti hyvin. Siinä on ehkä ensimmäinen askel kohti positiivisempaa ajattelua, sitä kautta positiivisempia tunteita ja lopulta parempaa hyvinvointia. 
Itse olen tehnyt paljon töitä omien ajatusten, tunteiden ja asenteiden kanssa. Tällä hetkellä voin olla kiitollinen niin monesta asiasta. 

Aamunsa voi myös aloittaa kuten Steve Jobs: 

"Kysyn peilin edessä itseltäni, haluanko tehdä sitä, mitä olen tänään tekemässä". Kysyin kysymyksen tänäänkin itseltäni ja vastaus oli kyllä. 8 vuotta sitten en olisi vastannut samalla tavalla tuohon kysymykseen.

Mistä olen tänään kiitollinen:
 • ihanasta lapsestani
 • suloisesta koiranpennusta, vaikka se onkin ollut aikamoinen riesa ;)
 • kauniista kodistani (vaikka se onkin erittäin pelkistetty versio koiran takia)
 • terveydestä (ihanaa olla taas kunnossa!)
 • rakkaista ystävistäni
 • hyvästä fyysisestä kunnosta
 • autosta, jolla on mukava ajaa asiakkaalta toiselle, joka ei jätä tien päälle
 • siitä että ilmat kylmenee ja pääsen pian avantoon
 • työstäni ja ihanista asiakkaistani
 • mukavista naapureista
 • siitä että koira antoi minun nukkua
 • whamisan kasvonaamioista jonka laitoin eilen
 • kuntosalista kodin vieressä
 • metsälenkeistä koiran kanssa
 • hyvästä kirjasta jota luen tällä hetkellä
 • ihanista metsälenkeistä Tamin kanssa
 • siitä että koira alkaa jaksaa vähitellen kävellä ja hänen kanssaan voi kohta tehdä ihan oikeita lenkkejä
 • kurssista jonka aloitan lauantaina
 • omista elämänarvoistani verrattuna vuosien takaiseen
 • ja niin monesta monesta muusta asiasta..Mistä sinä olet tänään kiitollinen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti