Sports Lady®

Sports Lady®

13.12.2011

Biosignature mittaus



Miksi menen mittaukseen?


Viimeisen vuoden aikana minulle on tullut 6 kiloa painoa lisää. Paino ei itsessään ole mikään mittari minulle, mutta haluan tutustua nyt tähän menetelmään. Vatsan seutuun ja jenkkakahvoihin on tullut lisää tavaraa, samoin reisiin.. Aloin lukemaan Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti -kirjaa ja tutustuin myös Anneen tänä syksynä. Olen liikkunut paljon ja syönytkin terveellisesti (lipsahtanut silloin tällöin herkkuihin), mutta unen määrä viimeisen vuoden aikana on jäänyt vähiin. Viime syksyn positiivinen stressi "vaihdan alaa ja minulla on tuhansia ideoita, en ehdi nukkua, urheilen, bloggaan, teen töitä ja opiskelen", viime kevään negatiivinen stressi kaikkien ikävien tapausten vuoksi veivät unia. Porhalsin kaikesta huolimatta täysillä eteenpäin ja työt ja perheen ja kaiken hoidin niin hyvin kuin vain pystyin. Syksyllä lapseni opetteli nukkumaan ilman vaippaa ja sen tiimoilta tuli valvottua muutama kuukausi taas. Sitten kaiken päälle vielä lähipiiristä vakava sairastuminen... Ja nyt sitten liian kivoja töitä :) Unen määrälle on tehtävä jotain ja tarvitsen jonkun sen minulle ääneen sanomaan.

Olen varannut Optimal Performanceen Annelle ajan Biosignature -mittaukseen. Toimisto sijaitsee Runeberginkadulla Helsingin keskustassa. Olen ajoissa paikalla ja odotellessani kuuntelen valoa, eli laitan uuden Valkee kirkasvalolaitteen napit korviin. Tuon laitteen sain eilen testiin, mutta siitä sitten enemmän myöhemmin. 


Olen toimittanut Annelle etukäteen taustatietolomakkeen. Siinä kysellään nukkumisestani, syömisestäni, liikkumisestani... Olen etukäteen mitannut myös vyötärön, lantion ja reiden ympärysmitat sekä ottanut itsestäni valokuvat bikineissä edestä, takaa ja sivulta (tämä on herättävää..). 


"Hormonidieetti" -kirja ja Biosignature -menetelmä ovat minulle tuttuja entuudestaan, mutta Anne kuitenkin kertoo niistä hiukan. Juttelemme myös taustatietolomakkeen asioista. Seuraavaksi Anne tekee minulle "sinkkitestin". Siinä otan sinkkiliuosta suuhun, pidän sekunnin suussa ja nielaisen. Miltä maistuu? No ihan vedeltä, ei millekään. Liuoksen pitäisi maistua niin vahvan metaliselle että sen pitäisi sylkäistä pois. Tämä asia kertoo siitä, kuinka hyvin ravintoaineet ovat elimistööni imeytyneet. Jos imeytyminen olisi kunnossa, sylkisin nesteen pois. Nyt se ei taida olla... 


Sitten tehdään mittaus. Pihtimittaus suoritetaan 12 eri vartalon kohdasta. Täältä voit lukea siitä lisää. Sitten käydään tulokset läpi. Ongelma-alueeni ovat takareiden piste joka korreloi mm. e-pillereiden käyttöä, suoliston huonoa kuntoa ja maksan heikkoa toimintaa. Myös kosmetiikasta elimistöön joutuvat estrogeenin tavoin toimivat kemikaalit eli xenoestrogeenit, kova stressi ja liian alhainen sinkkitaso. Olen jo vaihtanut mm. shampoot täysin parabeenittomiin, kosmetiikassa siirtynyt enemmän luonnonkosmetiikkaan, heivannut mikron ja muoviastiat pois, luopunut muovipulloista...Hyvä alku.
Navan alue ja jenkkakahvojen kohta ovat minulla prioriteetti 2 ja 3:a näistä pisteistä. Navan alueen korkea lukema kertoo kortisolista eli stressihormonista. Hoikillakin ihmisillä tämä piste voi olla paksu. Sitten jenkkakahvat... Ne kertovat hiilihydraattien määrästä. 


Jokaiselle pisteelle saatiin mm-lukema sekä prioriteetti, missä järjestyksessä mitäkin aluetta tulee lähteä parantamaan. Rasva-% oli 18,7.


Mitä muutoksia minun tulee tehdä?




  • Teen vatsahappotestin mahdollisimman pian Annen ohjeiden mukaan.

  • Hankin lisäkuitua: käy apteekissa, luontaistuotekaupassa tai hyvinvarustetussa ruokakaupassa, ja hanki 3 erilaista kuituvalmistetta, esim. pellavansiemenrouhe, psyllium / Fiber Husk, perunakuitu / Pofiber, chia-siemen, kookosjauho tai joku muu lisäkuitu. Kuitu auttaa kehoa poistamaan toksiineja ja estrogeeneja, sekä parantaa mm. veren rasva-arvoja ja suoliston toimintaa.

  • Rauhoitan iltani, eli kiinnitän huomiota unihygieniaan. Pari tuntia ennen nukkumaanmenoa; klo 20-21 maissa olisi hyvä himmentää valoja, sammuttaa televisio ja tietokone, ja tehdä rauhoittavia asioita kuten lueskella tai kuunnella rentouttavaa musiikkia. Tietokone ja tv stimuloivat aivoja, jolloin nukahtaminen on vaikeampaa ja unenlaatu on heikompaa. Illan rauhoittaminen ajoissa vähentää stressihormonin eritystä ja lisää melatoniini-nimisen hormonin tuotantoa, joka auttaa nukahtamista. Aivot uusiutuvat parhaiten klo 22-02 välisenä aikana, joten nukkumaan olisi hyvä mennä viimeistään 22-23 maissa.


Lupaan Annelle (ja ennen kaikkea itselleni) noudattaa ohjeita. Seuraava mittausaika on tammikuun ensimmäisellä viikolla. Sitten nähdään kuinka tekemäni muutokset tuottavat tulosta. Pihdit mittaavat millimetrin kymmenesosan tarkkuudella, joten vaikka ulkoisia muutoksia ei olisi vielä havaittavissa niin pihdit ne havaitsevat kuitenkin. Unihygienia -asia tulee olemaan haasteellinen, mutta jos haluan aikaansaada muutosta niin skarppaan asian kanssa.

6 kommenttia:

  1. Tuo unihygieniavinkki oli hyvä, kiitos siitä. Viime aikoina olen varmasti monen muun tavoin kärsinyt tavattomasta kaamosväsymyksestä, eikä öisin meinaa saada nukuttua. Joten kaikki vinkit unen saamiseksi ja sen laadun parantamiseksi ovat enemmän kuin tervetulleita :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos informatiivisesta kirjoituksestasi!

    VastaaPoista
  3. Wow! Kiinnostavaa! Itsekin parhaillani luen samaista kirjaa :) Kerro lisää näistä sitten!

    VastaaPoista
  4. Tuo BioSignature-mittaus kiinnostaa minua todella paljon. Onko sinne helppo saada aikoja? Minkä hintainen tuo mittaus on?

    Olen lukenut Kaisa Jaakkolan kirjan ja siitä oli kyllä paljon apuja, mutta pitkässä juoksussa, väsymyksessä ja kiireessä nuo hyvät opit helposti unohtuu, kun ei ole konkreettisia ohjeita.

    VastaaPoista
  5. Haluaisin kysyä sinulta neuvoa sykemittarin käytössä, kun polarin sykemittarista on todennäköisesti paristot loppu mitä sille kannattaa tehdä? Viedä kello- tai urheiluliikkeeseen vai ostaa kokonaan uusi sykemittari? :o Kiitos vastauksestasi

    VastaaPoista
  6. Heippa kommentoineet! Lisää on tulossa aiheesta kun menen seuraavaan mittaukseen tammikuun alussa! Optimal Performancelta kannattaa kysellä aikoja!

    VastaaPoista