Sports Lady®

Sports Lady®

14.12.2016

Painonhallinnasta ja mikä siihen erityisesti auttaa


Viimeisiä viedään ennen lomaa. Ensi viikon maanantaina on vielä töitä ja sitten alkaa joululoma. Eilen kävin Malmin Fixillä treenaamassa ja treenin jälkeen kävin vetämässä palauttavat vesijuoksut, kylmäaltaat ja saunan. Se jos mikä käynnistää palautumisen hyvän treenin jälkeen. Venyttelyä on tullut myös tällä viikolla joka päivälle ja kävelylenkkejä myös. Ja jälleen oon panostanut nukkumiseen tosi paljon. Tälläkin viikolla olen mennyt lapsen kanssa samaan aikaan nukkumaan. Tänään oli pakko ottaa pienet päikkäritkin, keskiviikkoisin kun on super aikainen herätys kun ensimmäinen asiakas on jo klo 7.00. Yhdeksäntuntisia öitä on tullut tällä viikollakin. Ajattelin kirjoittaa tänään unesta ja sen vaikutuksesta painonhallintaan ja vähän muuhunkin. Mulla joulukuu on kyllä mennyt melkoisen herkutellessa, mutta paino on kuitenkin pysynyt aisoissa. 

Usein paljon liikkuvat tuskailevat painonpudotuksen kanssa kun paino ei vain tipu. Sen sijaan, että lisää liikuntaa entisestään ja vähentää ruokia, kannattaisi kiinnittää huomio palautumiseen. Palaudutko? Saatko tarpeeksi unta? Liian vähäinen ja huonolaatuinen uni lisää lihomisen riskiä. Moni ei kuitenkaan tiedosta nukkuvansa liian vähän tai huonosti. Univaje vaikuttaa elimistössä ruokahalua lisäävien hormonien toimintaan. Univajeesta stressaantuneena myös vastustuskykysi heikkenee. Nappaat normaalia helpommin kehoosi kaikki pöpöt mihin päivän aikana törmäät. Pitkään jatkuva stressi on myös useiden kroonisten sairauksien (sydän- ja verisuonitaudit) ja masennuksen taustalla, lihomisen lisäksi. Uniasioita on aina hyvä kerrata, sillä pelkkä nukkuminen on pelastus niin moneen asiaan. Turpeaan olemukseen saattaa olla hyvinkin yksinkertainen vastaus: UNI. Voin puhua asiasta myös oman kokemuksen syvällä äänellä.

Nukutko riittävästi ja onko unesti tarpeeksi laadukasta?

  • nukutko alle 7 tuntia arkisin
  • heräiletkö öisin etkä saa enää unenpäästä kiinni
  • kuorsaatko
  • käytätkö uni- tai nukahtamislääkkeitä
  • nautitko arkisin alkoholia ennen nukkumaanmenoa
  • oletko aamuisin ja aamupäivisin väsynyt
Oma kehoni oli todella sekaisin muutama vuosi sitten. Taustalla oli toki kaikenlaista, pitkäaikaista stessiä myöden mutta yksi suuri tekijä oli liian vähäinen uni. Saatat vuosiakin pystyä pärjäämään liian vähillä unilla, mutta jossain vaiheessa se kostautuu. Kun unta tulee liian vähän, tapaturma-alttius kasvaa, syöt enemmän ja epäterveellisempiä ruokia, olet usein kipeä tai pitkään kipeä, masentaa, käytät enemmän alkoholia, olet kiukkuinen, paino ei tunnu putoavan vaikka mitä tekisit... Itse opettelin nukkumaan uudestaan luettuani muutama vuosi sitten Aki Hintsan Voittamisen Anatomian. Siitä tuli minulle kuin raamattu, monien kirjassa olleiden hyvien asioiden vuoksi. Joista nukkuminen oli suurin juttu. Unista en suostu karsimaan. Elimistön hormonitoiminnan palautumiseen voi mennä pitkä aika, jopa vuosi tai parikin... Jo muutaman viikon mittaisesta vähäunisesta jaksosta palautumiseen menee pitkään. Miettikää kun se kestää kuukausia tai vuosia.. Sen sijaan, että kilojenkaristelutoivein lähdet aamulenkille tyhjään vatsaan, nuku pidempään. Nuku niin pitkään kunnes uni on tasaista ja hyvää. Ennemmin unta kuin lisää liikuntaa! 

Nyt lomien koittaessa onkin ihanaa kun saa nukkua. Viettää aamut rauhallisesti ja vähän ehkä valvoakin, kun ei ole aikainen herätys. Ihanaa viikkoa kaikille. Muistakaa nukkua tarpeeksi ja levätä ja joululahjojen haalimisen sijaan lahjoita aikaa ja läsnäoloa rakkaimmillesi. 


2 kommenttia:

  1. Uni on tosi, tosi tärkeää. Minkä tyyppisiä univaikeuksia sulla on ollut? Itselleni on sula mahdottumuus saada nukuttua ilman lääkkeitä nykyään, olen käyttänyt unilääkkeitä jo kohta 8 vuotta :( Ostin nyt Arianna Huffingtonin unikirjan, toivottavasti siitä olisi apua jotta saisin edes välillä nukuttua ilman lääkkeitä. Tiedän ettei niitä tulisi popsia noin pitkään mutta omalla kohdallani unettomuus on silti pahempi juttu pääkopan ja kropan terveyden kannalta.

    Hyviä unia näin joulun alla sinulle :)


    /Heli

    VastaaPoista
  2. Mun "univaikeudet" alkoi vuonna 2010 kun vaihdoin alaa. Olin niin liekeissä kaikesta, että en vain tarvinnut unta. Yötä myöten tein blogia ja suunnittelin yrityksen juttuja. Aamuisin heräsin intoa täynnä aikaisin ja lähdin treenaamaan. Tätä jatkui vuoden kunnes tuli avioero, äiti sairastui syöpään ja elämä muuttui yhtäkkiä tosi rankaksi. Niin henkisesti kuin fyysisestikin. Paloin loppuun kahta työtä tehden, pienen lapsen äitinä yhden aikuisen taloudessa. Lopulta sairaus nujersi äidin. Kaikkien näiden vastoinkäymisten ohella tein liikaa töitä, jolloin sitten elimistö meni näiden vuosien aikana sekaisin ja alkoi aamuöiset heräämiset. Kesti pari vuotta palautua kaikesta tästä. Panostin lepoon ja palautumiseen, vähensin töitä ja treenausta. Nyt tuntuu vihdoin samalta kuin kuusi vuotta sitten. Nukkuminen on kyllä aivan kaikista tärkeintä mitä voi olla. Luin muuten äsken Kaija Juurikkalan Sielu ei nuku -kirjan. Luepa se. Löytyy Akateemisen pokkareista ainakin. Hän on kärsinyt univaikeuksista koko ikänsä. Hieno kirja ja hänellä on muitakin todella hyviä kirjoja!

    VastaaPoista