Sopiva määrä lihasmassaa edistää terveyttä ja meille jokaiselle on tärkeää panostaa myös lihaskuntoharjoitteluun. Se jää yleensä tekemättä, kun harjoittelu koostuu enemmän kävelystä, juoksusta, hiihtämisestä.. Mitä enemmän meille tulee ikää, voimatasojen rooli kuitenkin korostuu. Voimaharjoittelu kehittää voimatasoja, lihasmassaa, ketteryyttä, nopeutta, koordinaatiota, henkistä kapasiteettia, stressinsietokykyä sekä auttaa selviytymään arjen askareista paremmin.
Mitä enemmän meillä on lihasmassaa, sitä enemmän kulutamme levossa, joten laihduttajakin hyötyy lihaskuntotreenistä. Vahvat lihakset ja tehokas lihaskuntoharjoittelu parantavat myös suorituskykyä, ehkäisevät kiputiloja ja ehkäisevät vanhemmalla iällä tehokkaasti osteoporoosia. Voimaharjoittelu aiheuttaa kuormitusta myös luille, jolloin ne vahvistuvat. Voimaharjoittelu onkin yksi tärkein ”nuoruuslääke” ja sitä voi tehdä minkä ikäisenä tahansa, kun se vain toteutetaan oikealla tavalla yksilön taso ja lähtökohdat huomioiden. Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän korostuu lihasmassan merkitys. Voimaharjoittelu parantaa myös puristusvoimaa, joka korreloi suoraan toimintakyvyn kanssa. Ja mitä parempi toimintakykymme on, niin se on suoraan yhteydessä pidempään eliniänodotteeseen. Puristusvoimaakaan harvoin tulee miettineeksi. Se kuitenkin auttaa meitä suoriutumaan arjen askareista. Mietitään vaikka kauppakassien tai minkä tahansa kantamista.
Voimaharjoittelu kehittää myös koordinaatiota ja tasapainoa lihasmassan lisäksi, ja nämä kaikki ovat toimintakykymme kannalta tärkeitä asioita. Mitä huonompi tasapaino, sitä helpommin liukastumme esimerkiksi talvella ja loukkaannumme herkemmin. Lihasmassa suojaa myös sisäelimiä, luita ja niveliä. Terveydellisiä juttuja ei silloin tule miettineeksi, kun kaikki on vielä hyvin. Siinä vaiheessa kiinnostaa yleensä eniten ulkonäkö. Ja onhan itsestään selvä asia, että voimaharjoittelun avulla saat kiinteämmän ja sulavalinjaisemman kropan. Näytät paremmalta! Jos pelkkää ulkonäköä mietitään, ihannoi moni hoikkaa vartaloa, mutta onko sellaisessa kehossa hyvä olla? Jaksaako se arjen ja pysyykö sitä terveenä? Ei pitkään. Mitä parempi on fyysinen kunto, sitä paremmin voi välttää myös uupumuksen ja stressin. Hoikkuus ei tarkoita hyvää kuntoa. Mörssäriksi muuttumista ei kuitenkaan kannata pelätä. Saadaksesi isot lihakset, täytyy hommia todella tehdä sen eteen.
Stressin hallinta on myös tärkeä asia, johon lihaskuntoharjoittelu liittyy. Keho käsittelee stressiä sitä paremmin, mitä paremmassa fyysisessä kunnossa olemme, sillä juuri liikunta opettaa keholle sitä, ettei stressiin tarvitse reagoida niin vahvasti. Liikunta onkin keino autonomisen hermoston hallittuun säätelemiseen. Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat paremmin tasapainossa. Kun kuormitamme säännöllisesti autonomisen hermoston sympaattista osaa fyysisillä treeneillä ja keskitymme palauttaviin toimenpiteisiin parasympaattista/ palauttavaa osaa aktivoimalla, eivät tunnereaktiot pääse ottamaan yliotetta muidenkaan stressinaiheuttajien osuessa kohdallemme.
Kun opit treenaamaan monipuolisesti, suhteuttamaan treenit omaan arkeen ja kuntotasoon, olet entistäkin vahvempi. Niin fyysisesti kuin henkisestikin!
Verkkovalmennus on tarjouksessa tämän viikon
ale-koodilla VALENTINESDAY2021
vain 40 eur (ovh. 54,90 eur)
- Treeniohjelmat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti