Sports Lady®

Sports Lady®

30.12.2019

10 vinkkiä kevyempään oloon


Vuosi on vaihtumassa ja alkaa olla vähitellen aika palata normaaliin syömiseen, etenkin jos joulun aikana on tullut herkuteltua. Itse herkuttelin kyllä reissussa, mutta kohtuudella. Liikuin myös, mutta vähemmän kuin kotona. 


Terveellisiin elämäntapoihin siirtymisen voi kuitenkin tehdä fiksusti. En suosittele kituuttamaan todella pienellä ruualla sen takia, että on joulun aikaan syönyt enemmän. Enkä myöskään suosittele liikkumaan enemmän. Nämä lisäävät vain riskiä siihen, että herkuttelu ja suurempien määrien syöminen vain lisääntyvät seuraavina päivinä. Ja kun tätä jatkuu pidempään, keho ei kestä ja se sairastuu. Oikotietä onneen ei ole, ja olennaista onkin tietynlainen armollisuus itseä kohtaan ja myös kärsivällisyys. Muutokset kannattaa tehdä rauhallisesti.

Netti on pullollaan valmennuksia, jotka lupaavat painonpudotusta. Paino varmasti putoaa, jos syöt aamiaiseksi vain kananmunan ja desin jugurttia, mutta pystyykö tällaista ruokavaliota kukaan noudattamaan lopun elämäänsä? Paino tulee takuuvarmasti takaisin, kun lopetat niukkaenergisen dieetin. 


Vuodenvaihde on aina sellainen hetki, jolloin suuntaamme ajatusta enemmän elintapoihin. Uudenvuoden lupaukset eivät aina pitkälle kanna, vaan pysyvään elämäntapamuutokseen tarvitaan enemmän. Uskon itse, että suurin asia meillä tässä asiassa on ehkä mentaalipuolella. Jos painonpudotus ei ole koskaan onnistunut ja kilot eivät karise, voi itseään tarkastella vähän tarkemmin. Sinä onnistut -kirja on täynnä vinkkejä, melkein 500 sivun verran siihen kuinka onnistut. Mutta annan kuitenkin muutaman vinkin kevyempään oloon myös nyt. 

10 vinkkiä kevyempään oloon

Juo paljon vettä
Lisää lautaselle kasviksia
Tee smootheja ja vihermehuja välipalaksi
Suosi puhdasta ruokaa, vältä prosessoitua
Venyttele (se parantaa aineenvaihduntaa)
Pulahda avantoon ja ota kunnon löylyt
Kävele luonnossa ja hengitä raitista ilmaa
Lisää hyötyliikuntaa (pari jumppaa viikossa eivät auta, jos elämäntyyli on muuten passiivinen)
Lue inspiroivia kirjoja ja katso inspiroivia instatilejä tueksi terveelliselle elämälle
Jätä herkut väliin

Itse teen ruuat aina alusta loppuun, enkä (yleensä) osta puolivalmisteita tai prosessoitua ruokaa. Siihen toki menee paljon aikaa, ja olemassa on myös elämää helpottavia tuotteita kauppojen hyllyillä, joita voi aivan mainiosti käyttää osana tervellistä ruokavaliota (välillä). Kannattaa kuitenkin katsoa, että tuote sisältää mahdollisimman vähän sokeria tai lisäaineita. Vielä muutama vuosi sitten olin sitä mieltä, että ehdottomasti ei tällaisia valmiita tuotteita, mutta nekin ovat parempi valinta kuin jokin valmis epäterveellinen tuote. Eli aina voi suhteuttaa asioita. Jos oikeasti on kiire, voi silloin hieman oikaista. Valmis smoothie on parempi juttu kuin kourallinen konvehteja.


Vuosia olin todella fanaattinen puhtaan ja terveellisen ruuan suhteen, mutta olen oppinut löysäämään asennettani sen suhteen ja kehokin voi paremmin eikä paino enää heittele samalla tavalla. On tärkeää syödä puhtaasti ja terveellisesti, mutta tärkeää on myös suhtautua syömiseen rennolla tavalla. Minulla ei ole enää kieltolistoja, syön oikeastaan kaikkea (paitsi punaista lihaa jota en ole syönyt 25 vuoteen). Suosin mieluusti kasvis- ja vegaaniruokaa, mutta en tee elämästä vaikeaa jos sellaista ei ole saatavilla. 

Itse syön herkkuja viikottain, mutta pidän sen kohtuudessa. 80/20 sääntö on melkoisen hyvä silloin kuin pudotettavaa ei ole. Kun syöt tervellisesti 80%:sti, ei haittaa vaikka 20% syömisestä olisikin vähän epäterveellisempää. 

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeämpää on se miten ajattelet, miten voit itse muuten ja millaista elämäsi on tunnetason asioiden osalta. Ihminen joka tekee kaiken "oppikirjan mukaan", mutta stressaa ja on negatiivinen, on todennäköisesti vähemmän hyvinvoiva kuin se joka ottaa elämän rennosti ja positiivisesti ja herkuttelee välillä. Keho ja mieli ovat kokonaisuus.


Reissussa minua haastatteli eräs venäläistoimittaja hyvinvointiin liittyen. Tutustuimme autossa matkalla Koh Taloun saarelle, ja juttelimme kaikenlaista päivän aikana muutenkin. Päivän päätteeksi hän pyysi meiliosoitteeni, että voisi lähettää kuvia minulle joita oli päivän aikana ottanut. Meilin tullessa, hän pyysi saada haastatella minua. Haastattelu sovittiin hotellillemme, ja keskustelimme mm. siitä miten pilates auttaa selkävaivoihin, onko se vain naisille, millainen liikunta polttaa parhaiten rasvaa, mitä ruokia kannattaa välttää ja paljonko päivän aikana pitäisi liikkua. Lopuksi hän kysyi mikä on hyvän elämän salaisuus. Vastasin, että se on ehdottomasti positiivinen elämänasenne, kiitollisuus ja hyvä mielentila. Herkutella saa siis aivan mainiosti välillä kun muistaa mielen vaikutuksen hyvinvointiin. Uskon, että se on lopulta se suurin tekijä!

Hyvällä mielellä ja rennolla asenteella ensi vuotta kohti!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti