Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

27.7.2020

Milloin rankka treeni ei sovi sinulle?Kehon kuuntelusta puhutaan nykyään paljon ja siitä puhun itsekin aina valmennettaville. On ihmisiä jotka ovat mielettömässä kunnossa, he treenaavat paljon ja kovaa. Sitten kun itse yrittää tehdä vastaavia treenejä, ei se palvelekaan tarkoitusta. Paino ei tipu ja keho menee entistä väsyneempään tilaan. Olemme erilaisia ja kaikille ei sovi samanlaiset treenit. Joillakin ihmisillä kova liikunta parantaa terveysarvoja, toisella taas huonontaa. Mistä se sitten johtuu?

Perintötekijät vaikuttavat osaltaan siihen sopiiko sinulle rankka treeni vai ei. Se ei riipu ainoastaan fyysisestä kunnosta tai siitä kuinka kuormittavaa arki on. Jos perintötekijät eivät ole suosiollisia aineenvaihdunnan kannalta ja treenaat kovaa, sinulla on haastava työ henkisesti tai fyysisesti, ei ole ihmekään että paino ei putoa. Keho ei tunnista kovin hyvin onko kyseessä fyysinen vai henkinen kuormitus. 


Liian kovalla teholla liikkuminen paljastuu silloin, kun treenistä ei palaudu. Myös immuunipuollustus kärsii kovasta rääkkitreenistä. Jatkuva kipeily voi olla siitä yksi esimerkki. Jos liikkuu jatkuvasti liian kovilla tehoilla, sairastuu. 

Kehon kuunteleminen on tosi tärkeää. Itse olen vuosien aikana oppinut sitä tekemään. Nuorena liikuin pääasiassa jumpissa, monta kertaa viikossa. Olin 37,2 lämmössä ja vähän kipeänä tuon tuosta. Kun vaihdon treenin saliharjoitteluun, kroppa jämähti ja painoa tuli lisää. Sekään ei minulle sopinut. Juoksukaan ei sovi eikä liian rankka kahvakuulatreeni isolla kuulalla. Keho on voinut parhaiten juuri silloin, kun olen tehnyt treenit monipuolisesti ja sopivalla intensiteetillä, levännyt hyvin ja venytellyt. 


Moni hankkii erilaisia mittareita seurataakseen kehon palautumista, koska se on tottakai helpompaa kun omien tuntemusten kuunteleminen. Itse hankin aikoinaan askelmittarin joka mittasi myös unen määrää ja kertoi minulle paljonko liikun. Hommasin mittarin "käänteisessä mielessä", ymmärtääkseni sen miten paljon liikuin tai miten vähän nukuin. Mittari oli aluksi avain siihen, että opin kuuntelemaan myös kehoani ja "luvan kanssa" hidastin omaa toimintaani ja menemistäni. Enää en sitä tarvitse, kuulostelen enemmän kehon viestejä. Muutama vuosikymmen sitten ihminen osasi vielä paremmin kuunnella kehonsa viestejä, mutta nykyään elämme niin erilaisten laitteiden ja mittareiden varassa, että onko meillä mennyt kyky kuunnella omaa sisintämme? Tai haluammeko tai uskallammeko sitä kuunnella tässä suorittamisen maailmassa?

Mittarit ovat hyviä, mutta pidän itse tärkeämpänä omien fiilisten ja tuntemusten kuulostelua. Sen takia minulla ei tälläkään hetkellä ole hienoa Oura-sormusta tai kallista sykemittaria. 


Liian rankka treeni vaikuttaa immuunipuollustuksen lisäksi myös yöuniin, kehon erilaisiin kiputiloihin ja yleiseen vireystilaan tottakai. Sallisimmeko itsellemme enemmän lepoa ja matalatehoista liikuntaa ja oppisimme kuulostelemaan kehon viestejä ja tekemään asiat lempeämmin ja armollisemmin? Sitä kannattaa ainakin kokeilla jos paino vain jumittaa. 


Omille valmennettavilleni haluan opettaa kehon kuuntelua, harjoittelun suhteuttamista arkeen ja sopivaa lempeyttä ja armoliisuutta itseä kohtaan. Aineenvaihdunta käyntiin verkkovalmnnus on tähän mainio startti, jos koet haasteellisena painonpudotuksen vaikka olisit tehnyt jo "kaiken" ja paino ei vain tipu. Seuraava valmennus alkaa 3.8 ja täältä pääset mukaan! Lisätietoja on Sports Ladyn nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti