Sports Lady®

Sports Lady®

28.1.2021

Geenitesti antaa tietoa painonhallinnasta, liikkumisesta ja terveydestä - mitä perimäni kertoo



Kirjoitin loppuvuodesta postauksen siitä, miten lähetin geenitestini analysoitavaksi ja tulokset ovat nyt saapuneet. Tämä postaus on tehty yhteistyössä Evogenom yrityksen kanssa, joka tarjoaa geenitestejä hyvinvoinnin tueksi. Minulle tehtiin Sport geenitesti, ja siihen liitettiin mukaan erilaiset sairaudet joihin minulla saattaa geeniperimäni mukaan olla kohonnut riski sairastua. 

Raportista saan hyvää tietoa harjoittelun tueksi, sillä tänä vuonna on tarkoitus lisätä lihasmassan määrää ja vähentää siinä samalla hieman rasvamassan määrää. Toisin sanoen kiinteytyä ja muuttaa kehon koostumusta. Vuosi 2020 (ja sitä edeltävät vuodet myös) oli enemmän pyhitetty töiden tekemiselle, kuin omasta kunnosta huolehtimiselle. Hassua sanoa tämä ääneen näin alan ammattilaisena. Mutta niin se helposti menee. Vuonna 2020 tapahtui isoja asioita: tuli kirja, korona, Sinkkuäidille Sulhanen -kuvaukset, uuden yrityksen perustaminen, ensimmäisen työntekijän työllistäminen, Innovaatioseteliprojekti ja paljon muuta. Tänä vuonna siihen tulee muutos. Vuosi 2021 on pyhitetty omalle terveydelle ja hyvinvoinnille, ja se ajaa kaiken muun ohi. Muita tavoitteita lihasmassan kasvattamisen ja kunnon kohottamisen lisäksi hyvinvoinnin suhteen itsellä on unenlaadun parantaminen ja harjoittelun/työnteon vs levon välisen suhteen parantaminen. 



Evogenomin Sport geenitestin 123 sivuinen raportti alkaa valmennus- ja harjoitteluominaisuuksista. Geeniperimän perusteella suorituskykyni on yhdistelmä kestävyys- ja voimaurheilua. Tämän olen huomannutkin joskus kun vielä juoksin. Nautin enemmän Extreme Run kisoista, missä oli myös lihaskuntoa vaativia esteitä, ei pelkkää juoksua. Nopean ja hitaan lihaskudoksen suhdetta tarkastellessa havaitaan että lihaskudokseni on painottunut hitaampaan suuntaan. Voimaurheilun perinnölliseen kapasiteettiin vaikuttaa moni geneettinen tekijä. Raportin mukaan nopeusvoimani perinnöllinen kapasiteetti on valioluokkaa ja suoritukseni teho kasvaa voimalajeja treenatessa todella nopeasti. Saan myös tietää, että genotyyppini on kestävyysurheilun suhteen hyvää keskitasoa ja samon perinnöllinen hapenkäyttöni kestävyysliikunnan aikana. Kestävyysurheilussa taas kehitykseni ei ole yhtä helppoa kuin voimaurheilussa raportin mukaan. 

Palautumisnopeuteni on keskivertoa nopeampaa ja tulehdusvaste taas keskitasoa. Lihakseni kipeytyvät keskivertotasolla, perimän mukaan. Kipukynnys minulla taas on keskivertoa korkeampi, palkit huitelivat aivan täyttä. Raportissa lukikin että kannattaa varoa, ettet telo itseäsi. Tämän olen huomannutkin. Kerran jalkani päälle tippui varastossa 12 ja 16 kilon kahvakuulat. Järkyttyneenä istuin varaston lattialla ja ajattelin etten pääse ylös, mutta ei tapahtunut mitään. Hiuksistakin saa repiä kampaajalla aika paljon ennen kuin huudan. Eikä synnytyskään varsinasesti ollut kauheimpia kokemuksia. 

Unentarpeesta geenit kertovat sen, että se on keskimäärin samanlainen kuin ihmisillä yleensä eli 7-9 tuntia. Vuorokausirytmiltäni en perimän mukaan ole sen enempää ilta- kuin aamuvirkkukaan. Tosin olen vuosien mittaan luonut itselleni aamuihmisen rutiinit ja rakastan aamuja. 

Kofeiinista raportti taas kertoo sen, että se ei minuun vaikuta keskivertoa enempää mutta perinnöllinen alttius nauttia kofeiinipitoisia juomia on keskimääräistä suurempi. Tämän allekirjoitan, koska yksi kupillinen aamukahvia vastaa ehkä normi-ihmisen 3 kuppia.. Kofeiinin ei myöskään pitäisi lisätä ahdistuneisuuden tunnetta minulla. Alkoholin suhteen taas perimäni kertoo sen, että minulla ei ole alttiutta nauttia sitä mitenkään normaalia enempää. Minussa ei myöskään ole sitä harvinaista rähinägeeniä, joka altistaisi minut tappeluihin humalassa. Tämä on helpottavaa kuulla. Suomalaisista on nimittäin löydetty harvinainen geenimuunnos joka esiintyy 2 % ihmisistä. Sen vuoksi ihminen on impulsiivinen ja aggressiivinen etenkin alkoholin vaikutuksen alaisena. 

Painonhallinnan suhteen taas tulee mielenkiintoisia tuloksia. Aineenvaihduntani on perinnöllisesti keskimääräistä hitaampaa. Hyvä tieto kuitenkin on, että perimäni ei vaikeuta painonpudotusta. Kuitujen nauttimisesta raportti kertoo, että vähintään 30g kuituja päivässä vauhdittaa painonpudotustani. Painonpudotus on myös mahdollista niin korkea- kuin matalarasvaisellakin ruokavaliolla. Painoa pudotettaessa keho vähentää sekä rasvan että lihasmassan osuutta. Oikealla ruokavaliolla ja harjoittelulla voidaan vähentää rasvamassaa, mutta säilyttää lihasmassaa. Omien geenieni puolesta ravinnon mukana saadun rasvan suhteellisen suuri osuus edesauttaa lihasmassasi säilymistä painonpudotuksen yhteydessä (hmm.. tästä voidaan päätellä että rakastamani kuitu- ja rasvapitoinen aamupala: kaurapuuro ja maapähkinävoi toimivat hyvin myös painoa pudottaessa). Minulle edullisin tapa ehkäistä lihasmassan suhteellista vähenemistä on ruokavalio, jossa 40 % päivittäisestä energiansaannista koostuu rasvasta. Ja tämän olen huomannutkin. Jos olen koittanut noudattaa kalorilaskurien ja ravitsemussuositusten ohjeita, eivät ne ole koskaan sopineet minulle. 

Hitaista hiilareista raportti taas paljastaa sen, että perimäni puolesta hitaiden hiilareiden lisäämisellä ei ole painonhallinnan kannalta sen suurempaa merkitystä. Toisilla ihmisillä taas niiden lisääminen helpottaa painonhallintaa enemmän kuin ihmisillä keskimäärin.  Proteiinien kohdalla myös osalla ihmisistä painonhallinta helpottuu jos niitä lisätään, omalla kohdallani taas ei. Painonnousun kohdalla perimäni ei altista minua lihomiselle. Mutta hauskaa on kuitenkin se, että perintötekijät altistavat minut makeanhimolle. Lisäksi olen geenien perusteella kovempi napostelemaan kuin keskivertoihminen ja myös ruokahaluni on keskivertoa parempi. Ja jotta saisin syömisestä mielihyvää, saatan joutua syömään keskivertoihmistä enemmän mielihyvämäärän saavuttamiseksi. Hahaa, huomattu on!



Maistan kitkerät maut huonommin kuin keskivertoihminen ja koen kasvikset keskimääräisesti maukkaampina kuin muut kokevat. 

Vitamiinien osalta kaikki oli normitasoa, mutta D-vitamiinin luontainen taso elimistössäni on keskimääräistä matalampi. Hivenaine- ja mineraalitasot ovat perinnöllisesti minulla normaalia tasoa. Tässä oli eritelty mm. magnesium, kalsium, fosfori jne. 

Saan mielenkiintoista tietoa myös siitä, että paasto sopii minulle keskimääräistä paremmin koska perinnöllisten ominaisuuksieni ansiosta olen toimintakykyisempi paastolla kuin useimmat ihmiset. Verenpaineen osalta taas suola ja vähäinen yöuni vaikuttavat negatiivisesti. Niitä on siis hyvä tarkkailla. Raportti erittelee myös alttiutta erilaisille allergiolle. 

Persoonallisuudestakin saan tietoa. Stressinsietokyvystä raportti antoi mielenkiintoista tulosta. Dopamiinitasoni ovat keskimäärin alemmat, joten stressi saattaa vaikuttaa haitallisemmin suorituskykyyni kuin useimmilla. Jos taas pääsen toimimaan stressittömässä ympäristössä, henkinen suorituskykyni voi olla keskimääräistä suurempi. Saan myös tietää, että jään keskimääräistä helpommin koukkuun asioihin, olen addiktioherkkä. Tämänkin olen huomannut ja tiedostanut. Esimerkiksi huumeita en ole uskaltanut ikinä kokeilla siitä syystä, ja tupakkaa en huuleni enää laittaisi ikinä. Poltin nuorempana 15 vuotta siihen asti kunnes tulin raskaaksi, enkä pystynyt ikinä lopettamaan ennen sitä. Raskaaksi tullessa ei ollut vaihtoehtoja. Introverttiyteni taas on keskitasoa. Raportti kertoo myös perinnölliset muunnokset eri ensyymien rakenteessa ja esiintymistasoissa vaikuttavat erilaisten lääkkeiden metaboliaan elimistössä. Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa hitaammin, nopeammin tai jopa aiheuttaa vaikeita sivuvaikutuksia.  

Raportti antaa myös tietoa riskille sairastua esim. astmaan, Alzheimerin tautiin, rintasyöpään, 2 tyypin diabetekseen, keliakiaan, munasarjasyöpään, reumaan ja verenpainetautiin. Diabetekseen sekä reumaan, keliakiaan ja verenpainetautiin riskini sairastua on hieman kohollaan geenien mukaan. Kuitenkin pitää muistaa, että geenit kertovat osan ja iso merkitys on myös omilla elämäntavoilla ja ajatusmaailmalla. Oman terveytensä eteen voi tehdä paljon asioita. Niin usein lähdemme ulkonäkö edellä asioihin. Moniko meistä miettii, että lihaskuntotreeniä olisi hyvä tehdä osteoporoosin ehkäisemiseksi?


Tämä motivoi entisestään noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Se, mihin omassa hyvinvoinnissani haluan panostaa tällä hetkellä on stressinsäätely ja nukkuminen (ja liiallinen työnteko ja innostuminen kaikesta). Näihin voin vaikuttaa liikunnan ja ravinnon lisäksi muilla pienillä toimenpiteillä ja myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen on yhtä tärkeää kuin fyysisestäkin. Mieltä voi huoltaa meditaation ja terapian avulla ja NLP:stä minulle on ollut valtavasti hyötyä ja iloa myös oman mielen huoltamisen kannalta. Unettomuus ja huonovointisuus henkisellä puolella johtaa myös kehon fyysiseen sairastumiseen. Tästä kirjoitan pian lisää. Työn alla on postaus ylikunnosta, burnoutista, ylirasitustilasta, tai miksi sitä ikinä haluammekaan kutsua. Siitä toipuminen vie kuukausia. Keho lopulta pysäyttää ihan fyysisin oirein jos vauhti kiihtyy tarpeeksi eikä keholle ja mielelle anneta aikaa palautua. 

Alkuvuodesta olen saanut hyviä tietoja kehostani. Kävin Inbody mittauksessa, sain geenitestin tulokset ja käytössä on Suunnon 9 -kello sekä Ouran sormus, joka pitää huolta palautumisesta. 

Evogenom tarjoaa Sports Lady blogin lukijoille alennuksen geenitesteistä. Koodilla HANNASPORT saat testin 105 eur alennettuun hintaan eli vain 190 eur. Alennus on voimassa 28.1-15.2.  

Itse voin lämpimästi suositella testiä. Ainakin minulle siitä tuli paljon hyödyllistä tietoa ja voin parantaa omaa hyvinvointiani ja terveyttän entistäkin paremmin. Ja olen myös motivoituneempi tekemään muutoksia. Ja voin aina laittaa makeanhimon ja napostelun geenien piikkiin!

2 kommenttia:

  1. Hei, onko noita testin tuloksia vaikea tulkita?

    VastaaPoista
  2. Ne on helposti tulkittavissa. Lisäksi on raakadata, mikä tarvitsee sitten enemmän osaamista. 123 sivuinen varsinainen raportti on erittäin selkeä!

    VastaaPoista