Sanotaan, että avantoon jäävät niin stressi, mielipaha, kolotus kuin hengenahdistuskin. Avanto auttaa astmaan, verenkiertovaikeuksiin, nivelreumaan, MS-tautiin, fibromyalkiaan ja nivelkulumien aiheuttamiin kipuihin. Kylmässä vedessä itseään karaistavat ihmiset myös sairastavat vähemmän virusinfektioita. Immunitetti paranee.
Järveen todellakin jäävät huolet ja murheet. Kylmä vesi palauttaa ja uinnin jälkeen olo on mahtava. Hurmioitunut on kai hyvä sana sitä kuvaamaan. Sitäpaitsi saunalla ja järvellä tapaa vain hyväntuulisia ihmisiä. Se on oma maailmansa. On ihanaa pulahtaa järveen kun aurinko paistaa ja upea tunnelmansa on myös illalla kun on aivan pimeää ja kuu loistaa taivaalla.
Ja on tällä koukuttumisella tieteellisempikin selitys. Hormonit ovat avantouinnin aiheuttaman hyvänolontunteen taustalla. Stressihormonien, kuten kortisoli- ja adrenaliinihormonien vapautuminen kiihtyy, kuten psyykkisissä stressitilanteissa. Hormonit hyrräävät jo veteen mennessä, jos jännität kylmää vettä. Uinnin aikana vapautuneet stressihormonit eivät kuitenkaan jää käyttämättä, kuten usein henkisen jännityksen aiheuttamassa stressitilanteessa, vaan käytät ne elimistön puolustustaistelussa kylmää vastaan. Hormonipitoisuudet laskevat kylmässä vedessä ja uimari kokee, että henkisen jännityksen aiheuttama stressi jäi avantoon. Avantouinnin sanotaan tasapainottavan adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Siksi avantouinnin koetaan sekä rauhoittavan että virkistävän – tarpeen mukaan. Avantouinti kiihdyttää myös beetaendorfiinin eli mielihyvähormonin eritystä, ja se viettelee avantoriippuvuuteen: elämys on saatava aina uudestaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti