Sports Lady®

Sports Lady®

24.5.2019

Minun totuuteni ja hänen totuutensa


Oletteko kuulleet koskaan jonkun puhuvan hänen totuudestaan? Henkilö selittää sinulle asioita, jotka eivät ollenkaan pidä paikkaansa. Mietit jo voisiko hänellä olla kenties joku muistihäiriö kun asiat ovat jo niin tuulesta temmattuja. Hänelle asia kuitenkin on totta. Me ihmiset muistamme asiat hyvin eri tavalla ja koemme asiat oman maailmankuvamme mukaan. Tämä oli yksi syy, mikä sai minut aloittamaan NLP opinnot. Toinen syy tärkeä syy oli tietenkin ihmiskehon ja -mielen yhteys. Haluan myös oppia vaikuttamaan omiin ajatuksiini, tunteisiini ja reaktioihini, ja olemaan tätä kautta parempi valmentaja ja tietysti parempi ihminen. Haluan myös oppia ymmärtämään paremmin muita, ja samalla tulla paremmin itse ymmärretyksi. Kun ihmisten kanssa on eri mieltä asioista, on vuorovaikutuksella valtava merkitys. Helpottavaa on oppia myös oppia tunnistamaan ja asettamaan omia rajojaan paremmin. Kaiken tämän pystyn yhdistämään myös valmennustyöhön ja NLP:stä saan työkaluja niin motivoimiseen, tavoitteiden asetantaan, asiakkaiden potentiaalin hyödyntämiseen kuin itsetuntemukseenkin.



Olen aina ollut innokas oppimaan asioita, ja olen ehdottomasti sitä mieltä että uuden oppiminen on onnellisuuden yksi perusedellytys. Kysyn jokaisena iltana itseltäni, mitä olen tänään oppinut. Jos joudun miettimään asiaa, otan kirjan käteen ja luen muutaman sivun tai luvun oppiakseni uutta. 

Mutta todella mielenkiintoista on se, miten totuutemme eroavat. Olen huomannut jopa vuosien jälkeen ihmisistä, että he ovat nähneet kaiken aivan eri tavalla kuin minä. Ja kun ihmiset eivät puhu asioista, saattaa totuuksien ero purkautua hurjastikin joskus kun asioita yritetään lähteä selvittämään. Mikä siinä onkaan, että ihminen pitää sisällään asioita vuosikausia ja yhtäkkiä kaikki purkautuu ulos räjähdyksenomaisesti.. Oma todellisuus muotoutuu mielikuvien, oman sisäisen puheen (ja tietysti toisten puheen) perustella ja myös tunteiden ja tuntemustemme perusteella. Havaitsemme todellisuutta viiden aistimme avulla, josta nappaamme vain 10%. Loput 90 % todellisuudestamme muodostuu edellä mainittujen asioiden perusteella. Lisäksi tietoinen mielemme on hidas, ja otamme paljon tietoa ei-tietoisen mielen kautta, niin että emme edes huomaa sitä itse. Oma todellisuutemme alkaa rakentumaan kun synnymme tähän maailmaan. Alle kouluikäisenä lapsi ei vielä kykene kyseenalaistamaan asioita, joten niillä eväillä mitä tähän ikään mennessä reppuumme saamme, on todella iso merkitys. Tätäkin tuli viikonloppuna mietittyä, mitä olen saanut omaan reppuuni. Ja mitä kaikkea olen filtteröinyt sieltä pois. Se nyt ei kurssiin kuulunut, mutta mietin kuitenkin. NLP onkin subjektiivisten kokemusten tutkimista. 



Jo ensimmäisen koulutusviikonlopun jälkeen sain suuren rauhan omaan sydämeeni. Olen yrittänyt ymmärtää ihmisiä kovasti ja oppia käsittelemään tunteitani, mutta koulutuksessa näiden ensimmäisten päivien aikana käydyt asiat selvensivät jo paljon asioita. Uskon, että koulutukset käytyäni olen todella todella paljon viisaampi ja parempi ihminen. NLP:tä sovelletaan niin monella alueella: liike-elämässä, itsensä kehittämisessä ja johtamisessa, valmennuksessa, työyhteisötaidoissa, johtamisessa ja esimiestaidoissa, myynnissä, asiakaspalvelussa, koulutuksessa, urheiluvalmennuksessa, terapiassa ja itsetuntemuksessa. Maailmankuva kun muodostuu 90 prosenttisesti omasta kokemuksesta ja tästä seuraa aina ihmisen reagointi ja käyttäytyminen asioihin. Poistamme mielestämme ikäviä asioita, yleistämme asioita (jopa parin kerran jälkeen on helppo sanoa "sinä aina" tai "en koskaan saa..") ja lisäksi vielä muunnamme asioita. Kokemus voi lisäksi muuttua täysin kun ihminen kertoo asiaa eteenpäin. Hän kertoo sen oman kokemuksensa perusteella. Vastaanottaja taas saa tiedon aivan erilaisena, millainen se oli alunperin. Asialla on merkitys A ja merkitys B. 



Jos suoraan sanotaan, on hyvä opetella muuttamaan omia mentaalisia mallejaan ja ottamaan itse vastuu omasta matkastaan, jotta ei tiettyjen ihmisten kanssa ei tulisi ihan hulluksi niin sanotusti. Ja opetella asettamaan tietyt rajat itselleen suojellakseen omaa hyvinvointiaan. Sekin on helpottavaa kun sen vihdoin tekee. Kaikkea ei pidä kestää. Tiettyjä asioita voit hallita, monia et. Se mihin itse pystymme vaikuttamaan ovat omat ajatuksemme, asenteet, suhtautuminen, puhuminen, tekeminen, osaaminen, arvot ja uskomukset, identiteetti, oma fiilis, omat kokemukset ja oma elämä. Toisten asioita et voi hallita, mutta voit vielä vaikuttaa niihin jollain tapaa. Sitten on asioita joita et voi hallita etkä voi edes vaikuttaa niihin. Tällaisia asioita elämässämme on esimerkiksi sää. 


koulutuksen jälkeen relaa sohvalla pikkukoiran kanssa
Tulen varmasti kirjoittamaan tästä koulutuksesta blogissa paljonkin. Olen siitä todella innoissani. Meillä on mahtava ryhmä ja upea ohjaaja. Tehtävät ovat enemmän kuin mielenkiintoisia ja kurssilta tullessa on todella energisoitunut olo. Kolmen päivän koulutuksen jälkeen olin ajatellut olevani aivan puhki. Mutta olikin toisinpäin. On taito osata valmentaa ryhmää näin. Olen ollut pitkissäkin koulutuksissa, jossa on ollut päinvastoin. Se on ollut todella raskasta. Ja osaan entistä enemmän arvostaa tätä koulutusta senkin suhteen. Mieli tekisi kirjoittaa enemmänkin kaikesta. Kuten vaikka ennakkotehtävästämme joka koski arvoja ja tavoitteita ja sitä miten omia arvojaan on helpompi oppia tunnistamaan. Kirjoitan näistä sitten toiste. 

Tulikin pitkä alustus näihin blogikuulumisiin. Töitä on ollut paljon ja on ollut kaikenlaista punkkiepisodia ja pientä terveydellistä murhetta, mutta näihinkin voi vaikuttaa ihan omalla asenteellaan. Ja jo näihinkin asioihin pääsin hyödyntämään kurssilla opittuja työkaluja. Mielikuvaharjoitteet ovat aivan parhaita ja niitä pitää todellakin alkaa käyttää enemmän. Tällä viikolla havaitsin sen, miten etukäteen kuviteltu tilanne (kuvittelin sen siis menevän positiivisesti enkä negatiivisesti) todella muotoutui sen kuvitelmani mukaiseksi. Ja vielä pakko kertoa..  Yksi treenattavistan totesi (ei liittynyt mitenkään aiheeseen NLP), että oli ollut puhumassa isossa seminaarissa jossa oli myös kuninkaallisia kuuntelemassa ja hän oli ollut aivan paniikissa ennen puheenvuoroaan. Ennen lavalle menoa hän oli kuvitellut olevansa aina niin itsevarma Lenita Airisto, ja puhe oli mennyt hienosti. 


Eilen oli pieni breikki taas tuulihousuarkeen, kun käväisin mummiksen avajaisissa. Aamulla tosin oli seitsemältä asiakkaat odottamassa, joten ilta loppui hyvin aikaisin. Mutta niin piristävää on joskus edes päästä käymään jossain ihmisten ilmoilla niin sanotusti :) Ja Tamin vein uimaan Herttoniemeen mereen ekaa kertaa tällä viikolla, hän tykkäsi niin paljon! Tamilla oli samana päivänä synttärit, 10 kuukautta pärähti mittariin <3






Viikonloppuna on tarkoitus nähdä ystäviä ja viettää aikaa lapsen ja ex-anopin ja pikkukoiran kanssa. Koitan pysytellä työnteosta nyt erossa viikonlopun ajan, se tekee aina hyvää. Siihen pitää vähän pakottaa itseään välillä, sillä yrittäjyyden ja unelmatyön vaara on juuri se että innostuneisuudellaan piiputtaa itseään. Eli nyt aivot narikkaan sen osalta. Kivaa viikonloppua teille myös!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta koulutukselta, ja olet selvästi siitä kiinnostunut.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Hanna! Tamin uimavideota oli kiva katsella instassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä aivan huippu koulutus! Ihanaa viikonloppua sulle myös ja nyt kannustetaan Suomi voittoon 💪

      Poista