Sports Lady®

Sports Lady®

20.4.2020

Kuinka kirjoittaa kirja


Tätä multa on kysytty niin monet kerrat. Kuinka kirjoitin kirjan. Sinä onnistut - tee elämäntapamuutos ja toteuta unelmasi on ensimmäinen kirjani. Rakas "lapseni" ja osoitus itselleni siitä, että mihin tahansa pystyy kun päättää.Onnistumiseen on tietty kaava, jota käyn kirjassakin läpi. Kuinka onnistut? Kuinka saavutat tavoitteesi!

Mutta ihan konkreettisesti siihen kirjan kirjoittamiseen.. Ei mulla ollut hajuakaan ensin mitä tehdä ja miten tehdä. Olin vuosia haaveillut kirjoittavani kirjan, aloittanutkin monta kertaa. Mutta se ei vain edennyt. Sitten päätin, että nyt kirjoitan sen, sanottavaa oli niin paljon. Etsin tietoa netistä ja aloitin samantien kirjoittamaan. Parissa kuukaudessa kirja oli edennyt tosi hyvin. Asetin itselleni tavoitteeksi kirjoittaa puolessa vuodessa 90 000 sanaa, mikä tekisi välitavoitteena kuukaudessa 15 000 sanaa mikä taas päivässä tekisi 500 sanaa. Se ei ole paljon. Blogitekstiinkin saan helposti uppoamaan sen verran. Parissa kuukaudessa tekstiä oli tosi paljon ja päätin tarjota kirjaa ensimmäiselle kustantajalle. Tein tarkat heidän pyytämänsä selvitykset kaikesta, mutta sain kieltävän vastauksen. Harmitti ja teki mieli lyödä hanskat tiskiin.. ei sitä kukaan kuitenkaan kustantaisi. Apurahaakin hain mutta en saanut.. Kuitenkin jatkoin kirjoittamista. Se ei vaan ollut enää niin innostunutta ja kirjan kirjottaminen jäi kokonaan tauolle kuukaudeksi. 


Sitten päätin ryhdistäytyä. Tein itselleni erilaisia mielikuvaharjoitteita kirjoittamiseen liittyen. Ankkuroin itseeni onnistumisen tunteita, hyvää fiilistä, päättäväisyyttä ja sinnikkyyttä. Kaikkia sellaisia voimavaroja joita tarvitsisin kirjoittamisprosessin kanssa. Kirja alkoi taas edistyä vauhdilla. Visualisoin itseni kirjoittamassa ja kirjan valmistumassa. Kirjoitin muistikirjaani näitä asioita ja tein itselleni harjoituksia, jotka tsemppasivat minua kirjoittamaan ja onnistumaan. 


Sitten kesällä oltiin Hennan kanssa ostoksilla ja kahvilla. Mentiin Akateemiseen ottamaan inspiraatiota kauniista kirjoista ja löysin Milla Alftanin uuden kirjan. Se oli tosi kaunis. Päätin, että minäkin haluan kirjastani noin kauniin. Katsoin kuka oli kustantaja ja soitin heille heti, jo matkalla kotiin autostani. Tällä kertaa otin erilaisen lähestymistavan asiaan. En suostuisi neuvottelemaan asiasta enää meilitse, vaan halusin tapaamisen. Sellainen sovittiin lähetettyäni kirjan tiivistelmän ja sisällysluettelon kustantajalle. Muutin lähestymistapaa.


Ennen tapaamista olin aivan paniikissa. Mutta minulla oli kaksi viikkoa aikaa visualisoida myös tämä asia mielessäni ja kaikki menisi hyvin, onnistuisi. Visualisoin myös tilanteen jolloin kirja olisi valmis. Kirjan julkkarit. Keitä siellä olisi, millainen tila olisi ja kuvittelin kuohuvan juomankin käteeni ja sen puheensorinan ja herkkujen tuoksun. Tein sitä joka päivä kahden viikon ajan. Sitten kun tapaaminen vihdoin koitti, seisoin kustantamon edessä kadulla läppärini kanssa. Nyt pitäisi seisoa pari minuuttia supernainen -asennossa. Katso tämä Amy Cuddyn video siitä, miksi ennen tärkeää tapaamista kannattaa mieluummin viettää 2 minuuttia tällaisessa asennossa kuin istua ja tuijottaa puhelinta tai muistiinpanojaan. Sillä on vaikutusta testosteroni- ja kortisolitasoihin ja iso vaikutus siihen miten esiinnyt ja asiasi esität. Tunnin kuluttua kävelin ulos "kustannussopimus taskussani". Ja nyt vasta alkoi se suurin työ. Mitä oikeasti kirjassa halusin sanoa maailmalle. Omia esimerkkejä, ei liikaa, ei liian henkilökohtaisia asioita mutta kuitenkin.. Alkoi kirjan siivoaminen ja annoin parin ystävän lukea sitä. Siivosin, kirjoitin uudelleen ja sitten alettiin kustannustoimittajan kanssa käydä kirjaa läpi. Kun kirja meni hänelle ensimmäisen kerran, enkä saanut tehdä siihen mitään muutoksia kahteen viikkoon, oli se aivan kauheaa. Pallottelimme kirjaa edestakaisin ja lopulta syntyi lopullinen versio, johon korjasin itse kaiken hänen ehdotustensa perusteella. Jos et ikinä ole kirjoittanut kirjaa, tarvitset ehdottomasti ammattitaitoisen kustannustoimittajan. On eri asia kirjoittaa blogia kuin 500 sivuista kirjaa. Sitten kun kirjan teksti oli valmis, alkoi työ graafikon kanssa. Hän oli sama kuin sillä kauniilla kirjalla jonka näin Akateemisessa. Mielettömän taitava ja ihana Satu, joka loihti mun kirjan juuri sellaiseksi kuin aina olin halunnut. Myös ulkoasun kanssa meni oma aikansa kun saatiin se hänen kanssaan valmiiksi ja sitten lopulta kirja meni painoon. Joulukuun alussa. Sinä iltana kun Sadulta tuli viesti, että materiaali on lähtenyt painoon, itkin aivan todella vuolaasti. Onnen ja helpotuksen ja ylpeyden kyyneliä. Silloin toivoin, että olisi ollut joku jonka kanssa jakaa tuo hetki. 
Kirjoitusprosessi oli henkisesti tiukempi kuin ikinä olin kuvitellut. Omien esimerkkieni osalta mitä kirjaan tuli. Sitten se kaikki aikataulussa pysyminen myös. Ja on eri asia lukea tekstiä omalta läppäriltä, kuin ajatella että kirja on kohta kauppojen hyllyssä ja kaikki voivat sen lukea. 

Valokuvatkin otettiin kaiken tämän keskellä. Kaiken yhteensovittaminen, ja se että olin kaikkeen lopulta tyytyväinen, vaati niin paljon tunteja etten niitä edes ole laskenut. Kirjassa mukana oli upea työryhmä ja olen onnellinen siitä miten minun näköinen siitä tuli. Kirjan ohella tein täyttä päivää töitä, opiskelin NLP-koulutuksessa ja syksyllä kasasin vielä verkkovalmennukset. Aloitin kirjoittamisen helmikuun 1. päivä 2019 ja kirja meni painoon joulukuun alussa 2019.Olen saanut aivan super ihanaa palautetta ja seuraava kirja on jo muhimassa, mutta hetken se saa muhia rauhassa ennen kuin toden teolla aloitan. Sen verran rankka oli viime vuosi, mutta ihana ja kaiken arvoinen. 

Ehkä tästä oli apua sinulle? Tärkeintä on aloittaa heti jos siitä on haaveillut. Ja Sinä onnistut -kirjasta saa lisää vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka pääset tavoitteeseen ja onnistut.
2 kommenttia:

  1. Oli todella mielenkiintoista lukea kokemuksistasi kirjan kirjoittamisesta. Itse olen välillä miettinyt, miltä tuntuisi kirjoittaa kirja. Siihen asti en ole kuitenkaan koskaan päätynyt, että olisin edes aloittanut kirjoittamista.

    Seurasin joskus blogia, jonka kirjoittaja haastoi lukijat kommentoimaan edes jotenkin jokaista lukemaansa blogipostausta. Siksi minä tätä kommentoin. :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kun kommentoit! Saan paljon viestejä ja palautetta muuten, mutta blogin kommentointi on välillä vähän hiljaista 😁 Kiva siis kuulla että tästä heräsi ajatuksia. Ihanaa kevään jatkoa sinne 😍

    VastaaPoista