Sports Lady®

Sports Lady®

5.4.2017

Ikä ja vanhuus, treenaamisen hyödyt - ajatuksia sporttailusta ja valmentamisesta

ylhäällä olkapäätä avaava liike, venyttelyvälineet käsilaukussa menossa asiakkaalle, alhaalla asiakkaan luona kotitreeniä TRX:llä


Täällä ollaan pienestä päivityshiljaisuudesta huolimatta. Work mode on ollut nyt niin totaalisesti päällä, että töiden ja lapsen lisäksi ei ole riittänyt aikaa blogille. Ainoat kuvat mitä mun puhelimesta löytyy, on asiakkaita varten räpsäistyjä kuvia liikkeistä. Volvo on kiitänyt asiakkaalta asiakkaalle. On treenattu salilla ja  asiakkaiden kotona. Tehty TRX-treeniä, kuntosalitreeniä, oman kehon painolla treeniä, kahvakuulaa, venytelty.. Ja kiinitetty huomioita liikeratoihin ja siihen, miten kunkin keho antaa periksi ja mitä liikkeitä voi tehdä. 

Jokaisella on varmasti jotain liikerajoitteita, etenkin kuin ikää tulee. En tiedä mihin tämä omakaan keho taipuisi, ellen treenaisi sitä kuunnelleen. Huollan paljon ja teen myös pienillä painoilla. Treenaamista ei todellakaan tarvitse lopettaa tai sen voi hyvin aloittaa (vaikka ei olisi treenitaustaa juuri mitään), kun huomioidaan jokaisen kehon yksilölliset tarpeet ja liikkuvuus. Liikkuvuutta lisäävillä, tukilihaksia vahvistavilla ja kehoa huoltavilla liikkeillä on iso rooli harjoittelussa. Silloin vältytään loukkaantumisilta ja parannetaan kehon edellytyksiä selviytyä erilaisista treeneistä. Uusia asiakkaita on tullut tänä keväänä paljon.  

Olen tehnyt paljon treeniohjelmia myös eläkkeellä oleville asiakkaille. En halua puhua koskaan senioriasiakkaista tai ikäihmisistä, sillä moni eläkeikäinen asiakkaani on rautaisemmassa kunnossa kuin moni tuntemani oman ikäiseni ihminen. Maanantaina kahvakuulatunnilla ihastelin todella miten naiset laittoivat kuulaa heilumaan. Maanantain kuulassa on kaikenikäistä porukkaa. Teki mieli kiljua ihan ilosta kun katselin tuntilaisten menoa ja tekemisen meininkiä! Ja kun vaikeustasoa tunneilla nostaa vähitellen, eivät tuntilaiset välttämättä itsekään tajua miten kovassa kunnossa he ovat. Toisaalta muistan siitä kyllä usein heille mainita. On valtavan upeaa nähdä ihmisten edistys. Se on kyllä tämän työn yksi parhaimmista asioista. 

Tiedämme, että iän myötä lihakset alkavat surkastua. Erityisesti heikot jalat vaikeuttavat arjessa selvitytymistä. Sitä ei ehkä tämän ikäisenä vielä mieti, mutta sitten seitsemänkymppisenä on suuri ero arjessa selviytymisessä jos olet muistanut pitää huolta lihasvoimasta ja tasapainoharjoittelusta. Onnistuuko kaupassa käynti silloin vai ei? Lihasvoima alkaa vähentyä kunnolla 60-vuotiaana, enemmän vielä meillä naisilla kuin miehillä. 70 ikävuoden jälkeen alkaa tulla myös tasapaino-ongelmia. Kaikki liikunta on hyväksi, mutta nimenomaan voimaharjoittelu palauttaa voimaa lihaksiin ja jopa lisää sitä. Tasapainoliikkeitä teetätän myös paljon kaikilla asiakkaillani. Voimaharjoittelu on turvallista ja sopii lähes kaikille. Kun jokaiselle katsotaan liikkeet yksilöllisesti, ei esim. leikattu polvi, nilkka tai olkapää estä harjoittelua. Eläkeikäisille suositellaan tasapainoa, notkeutta ja lihasvoimaa lisääviä liikkeitä. Sen lisäksi tietysti kestävyyttä vahvistavia lajeja esim. hiihtoa, kävelyä, uintia tai vesijuoksua. Nuo ovat kaikki loistavia lajeja ihan meille nuoremmillekin. 

Aina ei tarvitse mennä sata lasissa. Musta on aivan mahtavaa, miten ihmiset pitävät itsestään huolta. Ruokavaliolla, elintavoilla ja treenaamisella voi todella paljon vaikuttaa siihen millaisia viimeiset elinvuodet ovat. Tai tämänhetkiset. Elämä on paljon helpompaa ja kevyempää kun pitää itsestään huolta. Ja vastoinkäymisetkin on aina helpompi kohdata kun pidät itsestäsi huolta ja rakastat ensin itseäsi <3 Tällaisia ajatuksia tähän viikkoon. Voikaa hyvin <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti