Sports Lady®

Sports Lady®

21.8.2018

Unohda kalorit - laihtua voi muutenkin


Jatketaan vielä ravintoaiheisia postauksia. Syksy on taas se aika vuodesta kun pitäisi aloittaa terveellisempi elämä. Kesän jälkeen. Minulle tulee paljon kysymyksiä omasta ruokavaliostani. Paljonko syön proteiinia grammoina, laskenko niiden määrää? Olenko huomannut voimatasoissa laskua tai lihasten suhteen muutosta kun olen vähentänyt eläinperäisen proteiinin määrää?

Yleensä ensimmäinen kysymys asiakkaan saadessa ruokavalion käteensä on se paljonko siinä on energiaa. Kynnys ruokavalion noudattamiseen kasvaa, jos siinä on vielä tuhdimpia hiilareita (täysjyväriisiä tai bataattia tai qvinoaa vaikka), rasvasta (vaikkakin hyvästä sellaisesta) puhumattakaan. Uskaltaako niin syödä? Vuosikausia meille on toitotettu vähähiilarisen ruokavalion mahtavuutta, karppausta, atkinsia. Tai puolestaan vähähiilarista ja vähärasvaista ruokavaliota, jossa syödään rasvattomia maitotuotteita, rahkoja, broileria, puddingeja.



Olen itse kokeillut varmasti kaikkea mahdollista. Kaikkia erilaisia tapoja syödä, paleo ruokavaliota, 5:2 ruokavaliota, Atkinsia, karppausta, Go fat go dieettiä, lentoemodieettiä, paastoa, veriryhmään perustuvaa dieettiä, kaloreiden laskemista ja niitä on monia eri juttuja mitä on tullut kokeiltua.. Mutta olenko voinut silloin hyvin? Vastaus jokaiseen kohtaan on ei. Vatsa ei toimi, tulee sairastelua, on nälkä, ehkä paino tippuu, mutta onko se ollut pysyvää? Ei. Koska sellaista ruokavaliota ei voi ylläpitää ikuisesti. Olen syönyt protskuja, olen käyttänyt erilaisia lisäravinteita ja varmasti olen testannut kaikki mahdolliset ja mahdottomat superfooditkin. Mitäs maksa niistä sitten tykkää? Ei hyvää.

Tällä hetkellä en stressaa ruuasta, syön puhdasta ruokaa, en laske kaloreita, mittautan säännöllisesti veriarvot (jotka ovat erinomaiset) ja olen terveempi kuin koskaan. Syön herkkuja silloin tällöin. Vatsa toimii hyvin ja suolisto on hyvässä kunnossa. Mielestäni olen muutenkin hyvässä kunnossa ja energinen tällaisella "ruokavaliolla" mitä noudatan. Mutta ennen kaikkea en koe syömisestä huonoa omaatuntoa, en edes silloin kuin herkuttelen. En käytä myöskään mitään superfoodeja, lisäravinteita, vitamiineja, en mitään mikä rasittaa maksaa.. D-vitamiinia aion ottaa talvella ja maitohappobakteereita syön myös silloin tällöin. 



Yksinkertaiset asiat eivät ole trendikkäitä ja niillä ei markkinatalous pyöri. Miten usein näet mainoksia vihanneksista? Yksinkertaisilla asioilla ja puhtaalla ruualla päästään parhaisiin tuloksiin ja puhun ihan omakohtaisesta kokemuksesta. Ja omakohtaisiin (sekä asiakkaideni saavuttamiin) kokemuksiin ja tuloksiin perustan myös tämän postauksen ja nämä vinkit. 

Miten pudottaa muutama kilo? Ja miten pysyä hyvässä kunnossa saavutetun painonpudotuksen jälkeen?

Monelle laihduttajalle ensimmäinen ajatus on alkaa laskea kaloreita. Muitakin vaihtoehtoja on olemassa ja listaan tähän niitä nyt muutaman:

1. Nuku - vähintään 8 tuntia yössä (säännöllisesti, ympäri vuoden). Jos nukut vähemmän, näläntunnetta säätelevät hormonit ottavat kropan valtaansa. Kaikki tiedämme sen miten väsyneenä tekee mieli jotain hyvää. Etenkin nyt iltojen pimetessä alkaa herkkuhimot yltyä. Silloin lisää unta palloon vain!

2. Riittävästi vihanneksia - syö reilusti (älä mittaa tai laske näiden määrää) vihanneksia ainakin kahdella aterialla. Kun vatsa on täynnä niiden sisältämiä kuituja, ravinteita ja vettä, himoitset vähemmän muita ruokia.

3. Riittävästi vettä - ainakin 8 lasillista vettä päivässä. Jos keho ei saa tarpeeksi nestettä, aineenvaihdunta hidastuu. 

4. 10 000 askelta päivässä. Liiku ja hyötyliiku riittävästi.

5. Venyttele - aineenvaihdunta pysyy vilkkaampana!

6. Tee lihaskuntotreeniä - tämä vaikuttaa niin aineenvaihduntaan kuin veriarvoihinkin!

7. Karsi prosessoituja tuotteita - pahin esimerkki näistä ovat sipsit, jäätelö, karkit.. Nälkä yllättää nopeasti uudelleen vaikka energiaa näissä on!

8. Unohda lisäaineet ja kevyttuotteet. Niilläkin saat kerättyä selluliittia ja lihotettua itseäsi. 


Miksi kannattaa lopettaa kaloreiden laskeminen?

Saatat laihtua kun lopetat kaloreiden laskemisen ja keskityt mieluummin siihen mitä syöt. Millaista ruokaa. Ei montako kaloria. On myös sanottu, että kaloreita laskevilla ihmisillä on korkeammat kortisolitasot (stressihormoni), joka taas kiihdyttää ruokahalua ja lisää vatsarasvan määrää. 

Nautit enemmän itse ruuasta. Kun lasket kaloreita, keskityt niihin enemmän kuin itse ruokaan. Paljonko tämä sisältää? Entä tämä? Ehditkö nauttia itse ruuasta kun olet jo kirjaamassa sovellukseesi ylös sen sisältämää energiamäärää?

Silloin kun lasket kaloreita, saatat valita vähemmän laadukkaita ruokia. Sellaisia jotka laskevat energiatasojasi. Hampurilaisaterian tai pizzan sijaan saat syödä vaikka kuinka paljon tuoreita kasviksia, avocadoa, täysjyväriisiä, marjoja.. Eikä pizza tai hampparikaan ihmistä pahenna silloin tällöin. Kohtuus vaan on oltava kaikessa ja itselleen on silloin tällöin suotava myös herkkua. 

Tartut epätodennäköisimmin "huonoihin kaloreihin" myös myöhemmin päivän aikana, kun syöt kehoa helliviä ruokia. 200 kcal edestä jäätelöä ei ole sama asia kuin 200 kcal edestä kalaa. "Hyvät kalorit" auttavat sinua pysymään paremmin kylläisenä ja olet virkeämpi. 

Säästät aikaa kun et tilastoi jokaista syömääsi asiaa. Laskemiseen menee aikaa ja energiaa vaikka käytössäsi olisi kuinka hieno sovellus. Sinulla on sen sijaan aikaa tehdä mieluisampia asioita, sellaisia mistä nautit ja jotka vievät sinua lähemmäksi tavoitettasi. Vaikka ottaa puolen tunnin päiväunet! Kaloreiden laskeminen voi olla väsyttävää ja ymmärrys nälän ja kylläisyyden tunteesta voi hämärtyä kun joudut miettimään ruokaa jatkuvasti. 

kesälomalla tuli syötyä paljon sellaisia herkkuja päivittäin, mitä en ehkä arjessa suosi jatkuvasti - lomaa myös mielelle 

Olen kuitenkin aina sitä mieltä, että mikä tahansa ehdottomuus on huono juttu. En halua kieltää ketään laskemasta kaloreitaan, jos se tekee onneliseksi tai auttaa hahmottamaan oikeanlaisen ruokavalion noudattamista. Mutta en myöskään suosittele sitä. Kun ruokavalio on tehty sinulle sopivaksi, tukee se tavoitettasi ja painonpudotusta. Ehdottomuus on huonoa myös "ortorektisen ruokavalion" kanssa, kun et voi syödä koskaan ravintolassa (kun et tiedä mitä ruoka sisältää) tai nauttia herkkuja (koska ne ovat "kiellettyjä").

Toisaalta joillekin kaloreiden laskeminen voi tuottaa tulosta. Silloin huomaat paremmin syötkö liikaa tai liian vähän. Vaikka noudattaisi terveelliseltä tuntuvaa ruokavaliota, saattaa sen energiamäärä tulla yllätyksenä. Se voi olla aivan liikaa (monet terveelliset tuotteet sisältävät paljon energiaa, joten niidenkin nauttimisessa kannattaa pysyä tarkkana). Esim. kerralla kokonainen avocado sisältää valtavasti rasvaa, vaikka hyvää sellaista se onkin... Samoin kourallinen pähkinöitä tai raakasuklaa. Myös silloin jos olet tunnesyöjä, saattaa kaloreiden tarkkailu olla ratkaisu. Mutta pitkäaikaiseen elämäntapaan en sitä suosittele, edellä mainituista syistä. 

Kaloreiden hysteerinen laskeminen on stressaavaa, ja stressihän on myrkkyä painonpudotukselle kuten aiemmin totesin. Jos "retkahdat" herkkuihin, älä soimaa itseäsi, vaan jatka suunnitelman mukaan jo seuraavassa ruokailussa. Herkkujakin pitää elämässä olla, sopivassa määrin. Ja mielelle ja keholle on jopa terveellistä pitää pieni tankkausateria (ei kokonaista mässypäivää) silloin tällöin. 

Olisi kiva kuulla millaisia ajatuksia tämä postaus teissä herättää? Lasketko sinä kaloreita?


6 kommenttia:

  1. Ihanan tervehenkisiä ohjeita! Harmi vaan kun itse en saa rennolla meiningillä painoa laskemaan kun syömiset menee liian rennoksi :)

    VastaaPoista
  2. Heippa Nanna! Kyllä se rentous vielä löytyy sopivassa mittakaavassa ja tietysti hommaa helpottaa kun on ruokavalio, joka on juuri sinulle suunniteltu :) Ihanaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  3. Hyvä kirjoitus ja tutulta kuulostaa.
    Kaikkea kohtuudella kiteytteynä.
    Itse koitan noudattaa 5/2 periaatetta; eli arkisin fiksuja valintoja ja vapailla höllään. Joskus menee överiksi, mutta voivoi, pieni murhe loppupelissä.
    Välillä lipsun, viimeksi eilen. Mitäpä tuosta, tänään voin vaikka juosta.
    Eletään vaan kerran ja nautitaan siitä...mutta ei kaksin käsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä, nauttia pitää ja itse ainakin herkuttelen ja todella hyvällä omatunnolla. Sopivasti herkkuja silloin tällöin. Mielikin pysyy virkeänä kun ei kiellä kaikkea itseltään. Terveellisesti syömisestä noin yleensä kun tulee vain tosi hyvä olo, sen vuoksi tällaista elämäntapaa on ihana toteuttaa. Ihanaa viikkoa ja kiva kun kommentoit <3

      Poista
  4. Aina korostetaan askeleita. Mutta entäs jos pyöräilen 10-20 km päivässä 100-140 km viikossa. Onko yhtä tehokasta ja hyödyllistä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ilman muuta on. Askeleita on helppo korostaa sillä monella on aktiivisuusmittari ja se että saa 10 000 askelta täyteen päivässä vaatii jo kävelylenkkiä. Normaalilla aktiivisuudella harvemmin se tulee täyteen. Sulla se tulee helposti täyteen :) Tosi hyvä!

      Poista