Monella on nyt työt alkaneet ja arki alkaa viimeistään huomenna, kun lapsilla alkaa koulu. Täällä kesäpäivistä on nautittu kuin viimeistä päivää. Töiden välissä on käyty Kumpulassa uimassa ja suoritettu kouluun liittyviä hankintoja. Työt pyörii täällä jo hyvää vauhtia ja ensi viikolla aloittaa viimeisetkin PT-asiakkaat. Sisätunnitkin alkavat ensi viikolla ja musalista syksyä varten on työn alla.
Tässä postauksessa kirjoitan myös enemmän syömisjutuista ja siitä miksi töihinpaluu saattaa väsyttää. Ruokapuolen asioista mulle tulee paljon viestejä ja myös ruokavalioita olen tehnyt tänä syksynä (voiko jo sanoa syksy?) todella paljon.
Tänään oli viimeinen kesätunti Hietsussa. Oli ihana tutustua teihin uusiin tuntilaisiin ja ihana oli nähdä teitä "vanhoja" tuntilaisia, joiden kanssa on aloitettu kuulailut jo vuosia vuosia sitten Kaivarissa ja Toimelassa. Mahtava kesä Hietsun tyyppien kanssa. Kiitos kaikille kovasti vaikka kaikki tyypit ette kuvissa olekaan <3 On ollut ihan mahtava saada vetää teille kesätunteja. Ensi kesänä jatketaan!
Miksi töihinpaluu saattaa väsyttää?
Sitten vähän ruokapäivitysasiaa. Kesän jälkeen moni kokee töihin palatessaan väsymystä ja ehkä harmitustakin. Varmasti töiden alkaminen tuntuu, mutta sen lisäksi töihinpaluuärsytyksessä voi olla syy myös jossain muussakin mikä liittyy syömisiin.
Olen maksa-asioista kirjoittanut jonkin verran viime aikoina (lue täältä esim. postaus "Detox puhdistuskuuri - asiaa kehon puhdistamisesta"), ja moni suomalainen kärsii kohonneista maksa-arvoista etenkin kesän jälkeen. Ja sehän laittaa väsyttämään, maksan kunto. Kyse ei ole pelkästään tissuttelusta, tai siitä että alkoholia olisi mennyt enemmän. Maksaa rasittavat alkoholin lisäksi rasvaiset grilliruuat, makeat herkut ja makeat juomat joilla on hellettä ehkä helpotettu. Myös lääkkeet, vitamiinit, lisäravinteet, piristeet jne. Kaikki nämä rasittavat maksaa niin erikseen kuin yhdessäkin.
Sen me tiedämme, miten erilaiset piristeet ja lääkkeet aiheuttavat kehossa kemiallisen reaktion ja sitä kautta vaikuttavat tunteisiin. Mutta myös ruoka aiheuttaa kemiallisen reaktion, ja hormonit taas säätelevät aineenvaihduntaa ja vaikuttavat tunnetilojen syntyyn. Maksa varastoi hormoneja ja säätelee lääkkeiden ja muiden kemiallisten aineiden pitoisuuksia kehossa ja ne vaikuttavat aivokemiaan ja tunteisiin. Syömäsi ruoka-aineet vaikuttavat samoin. Meillä oli pari viikkoa sitten pizzaviikonloppu. Tein itse pizzaa.. Vaaleita jauhoja pohjaan ja paljon juustoa päälle. Jälkkäriksi ostettiin irtokarkkeja, vaikka niitä meillä ei juuri koskaan syödä. Ehkä pari kertaa vuodessa. Seuraavana päivänä oli olotila mitä hirvein. Tuntui, että "karkit menivät suoraan aivoihin" ja olotila oli tahmea ja masentava. Voin sanoa, että vastaava setti tulee olemaan sitten kun aika on kullannut nämä muistot :D
Instassa on myös tullut paljon viestejä, joissa kysytään mitä syön ja mitä en. Instan Storyyn olen postannut ruokajuttuja varsinaista instaa enemmän. Siellä onkin tullut kyselyitä syönkö ollenkaan leipää tai viljatuotteita ja miten pystyn vastustamaan herkkuja mitä kaupat on täynnä.
Syönkö leipää ja viljatuotteita? Ja miten syön?
Syön joskus leipää. Golf -kentälle saatan tehdä leivät mukaan, mutta usein mukana on vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä.. Ainoa viljatuote mitä periaatteessa syön, on kaurapuuro aamulla. Eväinä toimii ihan hyvin vihannekset ja kala tai kananmuna, kuten vaikkapa tänään Kumpulassa.
Herkkuja on helppo vastustaa, kun tietää millanen olotila niistä tulee kun ei ole tottunut sellaisia syömään. Ja kun syöt oikeaa ruokaa tarpeeksi, ei tee mieli napostella. Hiilareita ja rasvaa pelätään vieläkin ihan liikaa (ja nyt puhun hyvistä sellaisista kuten vaikka täysjyväriisi, qvinoa ja rasvoista vaikka oliiviöljy ja avocado). Keho tarvitsee myös niitä. Liian proteiinipitoinen ja vähähiilarinen ruokavalio ei ole välttämättä se toimivin ratkaisu loppupeleissä. Kokeile lisätä näitä ruokavalioosi, jos olet kova napostelemaan tai tekee mieli vähän väliä jotain hyvää. Omat herkut on terveellisiä herkkuja: maapähkinävoita, hedelmiä, pähkinöitä ja kesällä yksi herkku on ollut jäätelö. Rehellinen kermajäätelö, vaikka en käytä mitään muita maitotuotteita. Se toivottavasti kesän myötä jää vähitellen pois ;) Sitten ruokavalio on jälleen maidoton.
Se miten syön on mahdollisimman puhtaasti. Luonnollisia ruoka-aineita. Paljon marjoja. Runsaasti värikkäitä kasviksia. Vihreitä kasviksia. Kuitupitoisia hiilarin lähteitä. Sopivasti proteiinia (ei liikaa) mikä tarkoittaa paljon pienempää määrää kuin aikaisemmin. Tuoretta ruokaa.
Sanon aina, että ruuaksi kelpaa sellainen millä on joskus ollut elämä. No kauramaidolla ei ole ollut elämää, se ei ole missään kasvanut (eikä jäätelökään hehe), mutta se taitaakin olla yksi niistä ainoista "prosessoiduista" ruuista päivittäisessä ruokavaliossani.
Itse huomaan sen, että töihinpaluu tottakai tuntuu kropassa kun fyysinen aktiivisuus lisääntyy. Kilpparin kanssa sekin on melkoista hienosäätöä. Kun rasitus on kovaa, on levättävä myös vastapainoksi todella paljon ja pidettävä huolta siitä mitä syö. Kesällä kun liikuntaa oli vähemmän, saatoin syödä mitä vain ja paino putosi silti. Silloin oli suorastaan "läpipasko-olo". Nyt alkaa aineenvaihdunnassa tuntua kiristynyt työtahti liikkumisineen, joten keho kaipaa lepoa ja sitä helliviä ruoka-aineita sopivissa määrin. Jäätelölle pitänee siis sanoa heipat ja palata täysin omiin ruokiin. Kesällä tässä työssä putoaa aina vähän vaakalukema, mutta kyllä se hieman takaisin sitten syksyn alettua tulee. Vaakalukemaa tärkeämpää kuitenkin on se miten voit ja millainen vireystila sinulla on. Miten jaksat työt ja arjen ja sen lisäksi olisi vielä energiaa pitää itsestään huolta ja liikkua sopivasti.
Hyvää töiden aloitusta kaikille ja ihanaa viikon jatkoa <3
Heips! Miten kroppasi on reagoinut tähän, että proteiinia syöt huomattavasti vähemmän kuin aiemmin? Ja onko se vaikuttanut voimatasoihin tai lihaksiin ylipäätään?
VastaaPoistaMoi! Ei ole vaikuttanut mitenkään voimatasoihin tai lihaksiin. Ehkä päinvastoin, jaksan paljon paremmin ja olo on kevyempi. Proteiineja syödään aivan liikaa tarpeeseen nähden ylipäätään ja ylimääräiseksi jäävä proteiini muuttuu aineenvaihduntaprosessissa glukoosiksi ja rasvaksi. Liiallinen proteiininsaanti sotkee myös sokeriaineenvaihduntaa, sillä se lisää insuliinin eritystä ja heikentää sen tehoa kudoksissa. Tästäkin syystä varmasti olen huomannut olon parantuneen ja keventyneen.
VastaaPoistaOkei. No entäs lasketko paljonko saat päivittäin proteiinia grammoina? Tuntuu, että itselle proteiinin saanti on vähän semmoinen mörkö, jota pitäö riittävästi olla. Iso määrä tekee tukkoiseksi olon, jos sen ottaa lihasta, ja kaikilla muilla keinoilla sitä on hankala saada samoja määriä. Vuosia taottu sitä proteiinimantraa nuppiin, ei meinaa osata ja ns uskaltaa muutaa kantaansa peläten tekevänsä itselleen hallaa.
VastaaPoistaEn laske proteiinin määrää grammoina, enkä muutenkaan makroravinteiden määrää. Ja kaloreita en varsinkaan. Proteiinin riittävää saantia on toitotettu kovin viime vuosina. Onhan sitä ihmisille myytävä erilaisia prosessoituja, proteiinia sisältäviä ruokia ja lisäravinteita. Samoin viimeisten parinkymmenen vuoden ajan on hiilareista tehty jotenkin mörkö. Moni edelleen karttaa hiilareita, syö todella vähähiilarisesti ja paljon ehkä rasvaa. Olen sitä mieltä, että makroravinteita ei tarvitse laskea jos treenaaminen ei ole tavoitteellista. Fitnesskisaajille asia on tietysti erikseen koska homma on aivan eri tasolla. Pysyäkseen hyvässä kunnossa kannattaa ennemminkin keskittyä siihen, että nukkuu riittävästi, syö paljon kasviksia, hyviä rasvoja, hyviä proteiinin ja hiilarin lähteitä sopivasti ja muistaa juoda vettä. Mitä vähemmän prosessoitua ruoka on, sitä paremmalla tasolla syöminen on ja ylipainoa ei sellaisella ruokavaliolla tule. Pitää kirjoittaa ihan uusi postaus aiheesta, kaloreiden laskemisesta ja makroravinteiden laskemisesta. Itsekin liikun todella paljon ja pysyn hyvässä kunnossa ja terveenä vouhottamatta liikaa näistä asioista. Eli lisää postausta luvassa!
VastaaPoista