Sports Lady®

Sports Lady®

12.4.2021

Good bye Coffee - kahvinjuonnin lopettaminen
Hiihtolomaviikon maanantaina päätin sen tehdä: lopettaa kahvinjuonnin. Olen juonut kahvia seiskaluokalta asti. Silloin istuttiin koulun viereisessä kahvilassa, juotiin kahvia kermalla ja sokerilla. Kahvinjuonti oli coolia, piti opetella se että olisi "aikuinen". Ja vähitellen siitä jäi tapa. Kerma ja sokeri putosivat pois vuosien saatossa.

Kahvinkeittimestä hankkiuduin eroon viisi vuotta sitten, pahimmassa kodinjärjestämisen vimmassa. Mocca master sai lähteä, se oli lähinnä vieraita varten. Olin pitkään juonut luomukahvia, pikakahvina. Se on yhdelle ihmiselle helppo ja hyvä ja nopea vaihtoehto. Juhlamokat oli vaihtuneet luomukahviin jo 2010, kun aloin tiedostaa paremmin ruuan ja juoman laatua millä kroppaani ravitsen.

Mutta kahvia en ole juonut paljoa. Aamuisin yksi iso kuppi ja päivällä toinen. En ollut ajatellut sen olevan mitenkään ongelma. Vielä kun sumppi oli luomua. Minuun kahvi ei koskaan ollut vaikuttanut mitenkään negatiivisesti (näin ajattelin aina), mutta toki yrittäjänä mulla on vuosien mittaan ollut jaksoja jolloin nukun välillä huonommin ja välillä paremmin. Kahvi on ollut mulle aina se ihana hetki aamulla, kun nautin päivän käynnistymisestä. En ole jotenkaan ikinä ajatellut asiaa niin, että "en pääsisi hereille" ennen kuin olen saanut kahvia. Käynnistyn hyvin ilmankin, ja esimerkiksi koiralenkit aamuisin olen aina tehnyt ilman kahvin voimaa. 

Mutta toiset kofeiini voi ajaa noidankehään, josta on vaikea päästä pois. Asiakas saattaa elämäntapamuutoksensa aikana huomata kuinka paljon Cocista menee päivässä. Kun siitä sitten koitetaan päästä eroon, tulevat vieroitusoireet. Samalla tavalla kuin kahvistakin. Energiajuomista puhumattakaan. Päivän aikana kahvia tai limua nautitaan runsaasti, jotta työpäivästä selvittäisiin virkeänä ja kunnialla läpi. Illalla ennen nukkumaanmenoa otetaan sitten unilääkettä, jotta saadaan nukutuksi.

Yrittäjänä tiedän, että toisinaan on stressaavampaa. Viime keväänä, koronan alkaessa, menetin yöuneni täysin kun huolissani mietin miten selviän tilanteesta. Kesällä nukuin huonosti tv-ohjelman takia. Syksyllä nukuin huonosti taas liiallisen työnteon aiheuttaman ylikuormituksen takia. Hermosto oli ylikuormittunut. Joulukuussa aloin karsia ruokavaliosta erilaisia aineita: suklaan, sokerin, soijan, kananmunan, loputkin maitotuotteet ja niin edelleen. Kahvikin olisi pitänyt karsia kun keho oli herkillä, mutta ajattelin että karsin kaiken muun ja ehkä kahvia ei tarvitse poistaa mun elämästä. Olin yrittänyt lopettaa sen kolme vuotta sitten, ja lopettamista seurasi niin älytön päänsärky, että päätin aloittaa kahvin taas aamulla jos vain herään enkä kuole tuohon kauheaan kipuun. 

Sitten meni pari vuotta, ja taas hiihtolomalla aloitin mehupaaston. Toinen yritys. Päätin lopettaa myös kahvin. Mehupaaston aikana mehustin itse kaikki mehut, eikä kahvin lopettaminen ollut ollenkaan paha juttu. Kärsin kyllä pienestä jomotuksesta, mutta enemmän kärsin jalkojen särkemisestä. Takareidet tuntuivat olevan aivan jumissa. Nämä samat tuntemukset toistuivat sitten tänä vuonna hiihtolomalla, kun loman alussa päätin taas lopettaa kahvin. Tämä oli kolmas yritykseni. Vieroitusoireet kestivät noin kymmenen päivää: turvotusta, jalkojen särkyä, pientä jomotusta päässä, väsymystä. Jalkojen särky oli pahinta. Se ei ollut lihaskipua, vaan kipu oli syvällä kudoksissa. Ei tiennyt miten päin olisi ollut. Siihen ei auttanut venyttely eikä hieronta. Ei mikään. 

Vieroitusoireita ilmenee jo silloin, kun kofeiinia nautitaan vain 100 mg päivässä. Tämä vastaa noin kupillista kahvia tai muutamaa lasillista limua. Sanotaan, että aikuiselle sopiva päivittäinen kofeiinimäärä on 300-400mg, mutta jokaisen sietokyky on toki yksilöllinen. Jos join kahvilassa liian vahvaa kahvia, tuntui että sydän hakkasi rinnassa ja tuli huono olo. Pari kertaa muistan ottaneeni maistiaisena kaupassa Nespresso kahvia ja saanut siitä tykytystä ja huonon olon. Omasta kahvista sellaista ei tullut. 

Mutta nyt kofeiini on historiaa. Ostin kahvin tilalle kofeiinitonta kahvia ja sitä saa myös monista kahviloista onneksi. En halunnut luopua aamurutiinistani. Päivän ihanin hetki on nauttia kahvia kauramaidolla koiralenkin jälkeen. Kahvikuppi on aina myös osa kirjoitusrutiiniani. Melkein jokainen teksti alkaa siemauksella kahvia. Kofeiini on jäänyt kokonaan pois. Olen tarkkana myös teen kanssa, ja virvoitusjuomia en juo jossa sitä saattaisi olla. Ja kahvin lopettaminen onnistui vielä suhteellisen kivuttomasti. Siihen on saattanut auttaa myös se, että olen vuosia syönyt todella puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa. Uskon, että kahvin lopettaminen on huomattavasti helpompaa kun olet mehupaastolla tai olet pidemmän aikaa noudattanut Aineenvaihdunta käyntiin tyylistä ruokavaliota. Se on oman ruokavalioni runko ollut vuosia. 

Mitä hyötyjä kahvin lopettamisesta oli? 

Syvän unen määrä on lisääntynyt, samoin unen laatu on parantunut. Tästä on mitattua dataa Ouran kautta. Alkuvuodesta yksi tavoitteistani oli syvän unen määrän lisääminen, koska sekä aivot että muu elimistö elpyvät ja palautuvat syvän unen aikana. Silloin aivojen toiminnasta syntyneet aineenvaihduntatuotteet pääsevät huuhtoutumaan pois eli aivot ikään kuin puhdistuvat. Myös hermosolujen välisiä yhteyksiä päivitetään: liian heikot tai vahvat liitokset poistetaan ja hyvin toimivia liitoksia vahvistetaan. Syvän unen aikana syntyy myös uusia hermosoluja. Ja lisäksi sen aikana erittyy myös eniten kasvuhormonia, joten syvä uni on todella tärkeää elimistön palautumiselle arjen rasituksista. Syvän unen määrää ja hermoston palautumista olen toki optimoinut muillakin toimenpiteillä, joten varmasti kaikki ovat vaikuttaneet. Niistä enemmän aikaisemmassa postauksessa Autonominen hermosto ja palautuminen

Ihon kunto on parantunut. Mulla on ollut aina tosi hyvä iho aina, mutta jotenkin se on entistäkin hehkuvampi. 

Selviän päivästä tasaisella vireystasolla paljon paremmin, eikä päiväunia tarvitse ottaa ennen illan ohjauksia. Vireystila on todella parantunut, ja vireys on tasaista päivän ajankohdasta riippumatta. Tämä on kahvin ansiota, mutta myös monen muun arkeeni tekemän toimenpiteen ansiosta parasympaattista hermostoa aktivoidakseni. 

Mitä haittoja kahvinjuonnista voi olla?

Kahvilla on monia terveyshyötyjä, mutta sillä on myös haittansa. Kahvin sanotaan ehkäisevän Alzheimerin tautia ja parantavan muistia ja keskittymistä. Kuitenkin kahvin juonti virittää ylivirittynyttä hermostoa entisestään, joten se saattaa myös häiritä edellä mainittuja. Kohtuullisen kahvinjuonnin on todettu myös vähentävän riskiä sairastua diabetekseen, muistisairauksiin ja parkinssonin tautiin. Tosin sama vaikutus joissain tutkimuksissa on havaittua myös kofeiinittomalla kahvilla, sillä kahvin sisältämät erilaiset bioaktiiviset aineet vähentävät sairastumisen riskiä. 

Varjopuolena kahvinjuonnilla on taas se, että se lisää mahahapon eritystä. Oma loppuvuoden ylikuntotilan aikainen hengitysvaikeuteni ja painon tunne rinnassa, saattoi olla sekä hermostosta johtuvaa, mutta myös närästyksen tyylistä oiretta mikä ei ilmennyt varsinaisesti närästyksenä. Sen vuoksi eliminoin kaiken sellaisen, joka tuota oloa aiheuttaa. Kahvilla moni korvaa myös välipaloja, kahvin voimin voi sinnitellä ilman nälän tunnetta vaikka kroppa kaipaisi terveellistä välipalaa. Ahdistuneisuus, unettomuus ja univaikeudet ovat myös kahvin yleisimpiä haittavaikutuksia. Unettomuudesta olen kärsinyt välillä, nukahtaminen on taas aina ollut helppoa, enkä ole kokenut itseäni myöskään ahdistuneeksi. 

Mikään ei ole arjessa ja kahvinjuontihetkissäni muuttunut, mutta kofeiini on jäänyt pois ja elämään on tullut kasapäin hyviä asioita! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti