Sports Lady®

Sports Lady®

7.3.2018

Miten onnistut elämäntapamuutoksessa?






Täällä mä olen taas ihan fiiliksissä tästä työstäni ja asiakkaideni upeasta kehityksestä. Mulla on treenattavia, joiden kanssa on treenattu useamman vuoden. Pitkäaikaisin asiakassuhteeni taitaa olla jo viiden vuoden takaa. Vuosia kestäneiden asiakssuhteiden aikana valmennettavat ovat omaksuneet uusia tapoja parantaa hyvinvointiaan. Yleensä aloitetaan aina esteettisestä puolesta, treenistä ja painonpudotuksesta. Matkan varrella tulee vähitellen lisää asioita, kun oma hyvinvointi alkaa kiinnostaa enemmän. Matka on koko elämän mittainen. Mutta aivan upeita ja mielettömiä tuloksia voidaan saada jo muutamassa kuukaudessakin. Mutta mitä se vaatii?

Teemme päivittäin jopa kymmeniä tuhansia valintoja erilaisista asioista. Paljonko lorautat maitoa kahvin joukkoon, muistatko juoda tarpeeksi vettä, millaisia ruoka-aineita valitset kaupassa tai montako kertaa pureskelet ruokasi.. Ajattele miten monta ruokailukertaa sinulla on ollut tähänastisessa elämässäsi. Kolmekymppisellä niitä on saattanut olla 55 000 kertaa ja viisikymppisellä paljon enemmän. Tapojen muuttaminen voi olla tosi haastavaa, jos elämäntapamuutosta aloittaessa syöminen on ollut jotain ihan muuta kuin uusi ruokavalio käskee tehdä. Sen takia uuden ruokavalion pitäisi olla mahdollisimman helposti mukautettavissa juuri sinun arkeesi. Olet varmasti kuullut sen sanonnan, että jos olet tehnyt jonkin asian 10 000 kertaa, olet siinä mestari. 10 000 syömäkertaa ei tule vielä puolenvuoden pt-valmennuksen aikana, eikä harjoituskertaa varsinkaan. Ollaan siis kärsivällisiä ja annetaan itsellemme aikaa!

Tapojen muuttaminen vie aina voimavaroja ja tarvitsee harjoitusta. Ihan mitä tahansa uutta asiaa lähdet opettelemaan, sinusta ei muutamassa kuukaudessa tule vielä mestaria. Oppiminen ei tapahdu puolessakaan vuodessa vaan se saattaa siis viedä useita vuosia. Ihmisinä olemme erilaisia oppijoita, meillä on erilainen tapa puhua itsellemme, erilaisia puolustusmekanismeja välttääksemme epämukavuusalueelle menemisen jne. Taustamme ja lähtötilanteemme ovat niin erilaisia. 

Uusien tapojen oppimiseen tarvitaan aina motivaatiota. Opit sitä paremmin mitä motivoituneempi olet. Uuden kielen tai harrastuksenkin opettelu vaatii aina motivaatiota. Välillä tulee laskua motivaation kanssa. Pallon päällä pysymiseen tarvitset harjoitusta ja motivaatiota, välillä sieltä putoaa ja loukkaakin ehkä. On vain noustava pystyyn ja yritettävä uudelleen. Sama on syömisten kanssa. Joskus tulee takapakkia, mutta yksi päivä ei maailmaa kaada. On taas noustava pystyyn ja jatkettava harjoittelua tämänkin suhteen.


Uusien tapojen oppiminen ei ole vaikeaa, mutta ongelma monelle on siinä että haluamme liian paljon ja liian nopeasti. Vaikka uusien tapojen oppiminen ei aina ole helppoa, se on kuitenkin mahdollista. Se vaatii työtä ja motivaatiota ja aluksi poistumista mukavuusalueelta. 

Ja uskon vahvasti siihen, että kehollista muutosta ei tapahdu jos mielessä on joku klikki sitä estämässä. Positiivinen sisäinen puhe auttaa aina. Negatiivinen puhe itselle ei auta. Se on vain aivojen puolustusmekanismi, jotta voisit välttää epämukavuusalueelle menemisen. Muita syitä "epäonnistumiseen" ovat mielestäni se että tavoite on epärelalistinen, et nauti tekemisestä (treenaaminen ja terveellisesti syöminen voi olla myös hauskaa!), sinulla on liikaa muuta asiaa meneillään elämässä, arkeesi tulee liikaa muutoksia (matkustaminen, sairastelu, liian suuri työmäärä..), et ole oikeasti motivoitunut ja keksit tekosyitä luistaa..

Miten onnistut sitten elämäntapamuutoksessa? Mieti ensin nämä asiat: 

Millaista muutosta toivot?
Miksi?
Mitä sinun pitää tehdä päästäksesi tavoitteeseen?
Pääsetkö tavoitteeseen yksin vai kannattaako avuksi palkata pt?

Minun tehtäväni on auttaa asiaksta onnistumaan, mutta hyvien ohjeiden ja treenitapaamisten lisäksi siihen edellytyksenä on myös kaikki yllämainittu. Asiakkaan kanssa määritellään aina lähtötilanne. Jostain on lähdettävä ja löydettävä sellaisia tapoja treenata, jotka ovat mieluisia. Onnistumisen tunteita pitää tulla ja tekemisen pitää olla itselle mieluista. Omaksi vahvuudeksi valmentajana lasken todella tsemppaavan ja kannustavan tavan valmentaa. Sanon aina kun aihetta on kehua, ja sitähän kyllä on asiakkaiden kanssa on. Treeneissä he antavat kaikkensa ja minun tehtäväni on saada heistä kaivettua se parhain esiin ja sitten vaikeuttaa treenejä jotta harjoittelusta saadaan nousujohteista. 

Sanonkin aina, että terveydellä ei ole hintaa. Yksin muutoksen tekeminen ei aina ole helppoa. Kun ammattilainen antaa sinulle ohjeet ja kannustaa matkan varrella, on sijoitus aina kannattava. Itsekin käännyn aina viisaampien tahojen puoleen niissä asioissa, mihin oma ammattitaitoni loppuu ja missä haluan kehittää itseäni. Tämän takia olen kouluttanut itseäni jatkuvasti ja koulutuksista maksamani suuretkin summat ovat myös samalla olleet investointeja omaan itseeni ja minun hyvinvointiini. Ja samalla se on ollut tottakai investointi myös asiakkaiden hyvinvointiin. Viime vuosina olen perehtynyt todella paljon kehonhuoltoon, palautumiseen, unen tärkeyteen ja henkisiin asioihin, samalla kun olen kehittänyt osaamistani vaikka toiminnallisen treenaamisen tai syömisen suhteen. Niillä on kuitenkin niin suuri merkitys suuremmassa kokonaisuudessa. Ihminen on kokonaisuus ja hyvinvointi on niin paljon enemmän kuin oikeanlainen ruokavalio ja harjoitusohjelma. 

Ihanaa viikonjatkoa ja voikaa hyvin <3

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä ja ajattelun aiheista!
    Aurinkoista maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula ja samoin <3 Kiva että tykkäsit postauksesta.

      Poista