Sports Lady®

Sports Lady®

29.3.2021

Miksi rasva ei pala ja paino putoa?


Hei ihanat! Se olisi taas maanantai jälleen kerran. Onko tämä kenties yksi niistä maanantaipäivistä, jolloin alkaa taas uusi terveellisempi elämä? Kevättä ja kesää kohti monen tekee mieli tiristellä kiloja pois. Mutta mikä voi olla syynä, että kilot eivät yksinkertaisesti lähde? Me naiset syyllistymme kovin usein siihen, että syömme liian vähän. Kehitystä ei tapahdu ja rasva ei lähde kehosta, vaikka kuinka koittaisi dieetti toisensa jälkeen. Mikä siihen voi olla syynä?

Puhutaan naisurheilijan oireyhtymästä, mikä tarkoittaa sitä, että naiset syövät usein aivan liian vähän kulutukseensa nähden. Syödään terveellisesti, käytetään hyviä raaka-aineita, mutta mitään ei tapahdu. Kuulostaako tutulle?

Omaa tilannettaan pystyy halutessaan tarkastelemaa hieman tarkemmin. Jokaisella meillä on oma perusaineenvaihduntamme, joka tarkoittaa energiamäärää mikä tarvitaan normaalien elintoimintojen pyörittämiseen. Oma perusaineenvaihduntani on noin 1300 kcal päivässä. Sen voi myös laskea kaavalla (tämä kaava sopii 31-60 vuotiaalle naiselle) paino x 8,7 + 829. Tuloksena saat perusaineenvaihduntasi. Tässä voi olla heittoa +/- 20% verran. Tämä luku kerrotaan sitten taas kertoimella sen mukaan, kuinka kuormittavaa työ ja liikkuminen ovat. Kevyt työ ja vähän liikuntaa saa kertoimen 1,3 kun taas raskas työ ja paljon liikuntaa kerroin menee jo yli 2:n. Itselläni keskimääräinen kulutus päivässä (Ouran trendien mukaan) on noin 2500. Toisina päivinä se on vähemmän ja toisina enemmän. Tuo 2500 on siis se energiamäärä joka minun tulisi syödä, että paino pysyy normaalissa. Olen pienikokoinen, mutta kulutan paljon. Toisina päivinä kulutus on yli 3000 kcal. Omaa keskikulutustaan voi seurata erilaisten älylaitteiden avulla, kuitenkin muistaen että lukemat eivät ole absoluuttisia totuuksia vaan suuntaa antavaa infoa. 

Mihin kroppa tarvitsee energiaa? Sitä tarvitaan peruselintoimintojen ylläpitämiseen, palautumiseen, immuunipuolustukseen, treeneissä kehittymiseen, arkiaktiivisuuden hoitamiseen.. Ongelma yleisellä tasolla on siinä, että naiset syövät liian vähän. 1500 on melkoisen yleinen energiamäärä, jota moni nainen päivittäin laittaa kurkustaan alas. Tästä kun otetaan treenimäärä pois (oletetaan että liikkumista tulee), jää käyttöön vain 1000 kcal päivää kohti ja tällä pitäisi sitten hoitaa kehon perusaineenvaihduta (joka siis itselläni 1300 pintaan), palautuminen, arjessa jaksaminen jne. Eikä tuo 1000 kcal riitä siihen millään. 



Mitä sitten keholle tapahtuu, jos syö pitkään liian vähän? Tämä aiheuttaa hormonaalisia ongelmia (esim. kilpirauhanen ja kuukautiskierto), immuunipuolustus heikkenee, luiden terveys huononee, vatsan kanssa tulee ongelmia, sydämen ja verenkiertoelimistön toiminta heikkenee (nekin tarvitsevat energiaa ja ravintoaineita) ja aineenvaihdunta huononee. Keho säästää energiaa kaikesta mahdollisesta, jos ruokaa tulee liian vähän. Energiaa otetaan kiinteästä massasta (lihakset), lämmöntuotanto häiriintyy, tulee paljon erilaisia ongelmia. 

Puhutaan säästöliekistä. Silloin rasva ei vain pala ja aineenvaihdunta ei toimi. Kehosta tulee helposti lihomisherkkä ja elimistö on jatkuvassa hälytystilassa. Pahimmassa tapauksessa lähdetään kokeilemaan uutta dieettiä, jossa syödään vielä vähemmän tai jätetään hyvät hillarit kokonaan pois. Nälkähän siinä tulee ja itsekuri pettää. Vai pettääkö? Olisiko kuitenkin niin, että tämä ei ole enää itsekurista kiinni? Jos syöt yksinkertaisesti liian vähän ja keho kaipaa ravintoa. Siitä seuraa makeanhimo. Se on jo aivan psyykkinenkin reaktio. Pahimmassa tapauksessa tuo vaje täytetään sitten ahmimalla, koska keho huutaa ruokaa. Siitä seuraa itseinhon ja kieltäytymisen kierre jälleen kerran ja oravanpyörästä on kohta vaikeaa päästä pois. 

Elimistön pitkään jatkunut iso energiavaje on myös psyykelle rankkaa. Se tuo mukanaan alakuloisuutta, negatiivisuutta, muistin häiriöitä, motivaation puutetta.. Itse toteutettu dieetti liian vähäisellä syömisellä voi pitkään jatkuneena johtaa juuri tällaiseen täydelliseen elimistön ja pääkopan romahtamiseen. 


Me naiset syömme usein liian vähän, koska ajattelemme että emme tarvise niin paljon ruokaa. On ymmärrettävää, että urheilijat syövät paljon, mutta myös tavallisen kuntoilijan pitäisi syödä kunnolla. Aivan kuten urheilija. Ja liian vähän syömistä tapahtuu myös urheilijoiden keskuudessa naisilla. Ei jotenkin uskalleta syödä tarpeeksi, kulutuksen vaatimalla tavalla. Ruokavalion ja liikkumisen määrän on aina kohdattava. Silloin rasvanpolttokin alkaa onnistua. 

Toinen asia, mikä rasvanpolttoa ja kehitystä hidastaa, on se että otetaan ruokavalio eri paikasta kuin treeniohjelma. Niiden pitäisi aina kohdata. Ruokavalio pitää rakentaa sen mukaan, millainen on treeniohjelma. Jos teen asiakkaalle treeniohjelman ja hänellä on tavoitteena kehittyä treeneissä ja ehkä kiinteytyä ja polttaa rasvaa, pitäisi ajatella että nämä ovat kokonaisuus. Sanotaan, että treeniohjelma tähtää voiman kasvattamiseen ei silloin kehitystä tapahdu jos noudatetaan hyvin vähäenergistä ja vähähiilarintonta ruokavaliota. Syöminen ja hiilareiden tarve riippuu aina siitä paljonko liikutaan. Jos tehdään kovin rankkoja treenejä, ja hiilarit otetaan pois, seuraa siitä se että energiaa aletaan ottaa elimistössä proteiineista ja näin kiinteä massa kehosta alkaa vähentyä ja pahimmassa tapauksessa kehon saa aivan sekaisin. Palautumista ei tapahdu ja suorituskyky laskee. Liikunnasta  tulee tällöin enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia. Olen urani aikana kohdannut monta kertaa tilanteen, jossa valmennettava on sanonut ottaneensa ruokavalion muualta eikä tarvitse sitä. Tai päinvastoin. Tällaisissa tapauksissa en pysty vastaamaan tuloksista ja siitä, että kehitystä tapahtuu juuri hänen haluamaansa suuntaan. Kannattaa myös muistaa, että treenatessa ei itsessään tapahdu kehitystä. Treeni antaa keholle vain viestin ja seuraavaksi tarvitaan oikeanlaista ravintoa ja lepoa (lepopäiviä, kevyempiä viikkoja). Vasta tämän jälkeen on mahdollista kehittyä.

Kehoa tulee ruokkia hyvin, jotta sillä on mahdollisuus toimia hyvin. Jotta kehosi jaksaisi hyvin ja pysyisi terveenä, tarvitsee se riittävästi energiaa. Säästöliekistä päästään irti siinä kohtaa, kun uskalletaan alkaa syödä tarpeeksi. Kun keholla ei ole tarve säästää kaikesta, päästään myös polttamaan rasvaa pois ja saadaan aineenvaihdunta toimimaan. Rasvanpolttoa ei kannata hakea liikunnan kautta. On myös palauduttava ja pystyttävä pitämään kevyempiä jaksoja. Liikunnasta pitää ottaa sen positiiviset vaikutukset, mutta liikunnalla ei pitäisi lähteä kuluttamaan. Aineenvaihduntaa pitää ruokkia ruualla. Jos syödään liian vähän ja treenataan liian paljon, ollaan juuri tuossa säästöliekki- ja uupumustilassa. Jos syöt pullan, syö se hyvällä omatunnolla. Älä harkitse lähteväsi lenkille polttamaan sen kaloreita pois. Tämä on myöskin oravanpyörä, josta on vaikea päästä pois. Tavat on muutettava, jotta keho toimisi hyvin ja pysyisi terveenä. Syömiseen vaikuttavat myös treenin lisäksi muutkin tekijät. Keholle on muitakin fysiologisia stressitekijöitä kuin liikunta ja treeni: arjen kuormittavuus, työstressi, omat tunteet ja ympäristön asettamat haasteet. Kaikki nämä yhdessä vaikuttavat palautumiseen, rasvanpolttoon ja kehitykseen. Elämää ja ruokavaliota pitäisi katsoa kokonaisuutena, ei vain treenien kannalta. 



Olen kuluneen 11 vuoden aikana valmentanut niin monia ihmisiä ja nähnyt tuhansia erilaisia ruokapäiväkirjoja. Ongelma on usein käytännössä se, että syödään liian vähän ja sitten vajetta paikataan herkuilla. Myös verkkovalmennuksissa törmään usein siihen, että hyvät rasvat ja tärkkelyshiilarit unohtuvat sen toivossa että paino putoaisi nopeammin. PT-asiakkaat vähentävät ruokia siinä toivossa, että kehitys olisi nopeampaa. Silloin iskeekin jumitus, ja kun tämä selviää, palataan takaisin ruokavalioon ja hidastetaan treenien tahtia jotta keholla on mahdollisuus palautua. Syömällä kuitenkin laihdut ja pidät kehon terveenä. Muutamilla asiakkailla on ottanut kuukausia, että keho on lähtenyt toimimaan. Jos tapana on ollut aamiaiseksi ottaa vain kahvi, on iso muutos alkaa syödä puuroa. Muutenkin, jos ruuat ovat olleet kovin minimissä, ottaa aikansa että kroppa käynnistyy. Eräs asiakas sanoi minulle kolmen kuukauden jälkeen (kun painoa oli tullut ensin vain lisää pari kiloa ja vatsaa turvotti ruokamäärä), että hän aikoo luottaa sinuun ja katsoa mitä tästä seuraa. Ja reklamoida vasta sitten lopussa. Lopulta hänen kroppansa käynnistyi, ja painonpudotustavoite saavutettiin. Jos hän ei olisi luottanut minuun, olisi tavoite jäänyt todennäköisesti saavuttamatta (ellei hän olisi poistanut ruokavaliostaan kaikkia loppujakin ruokia..). 


Keho on kallisarvoisin lahja mikä meillä on. Ruokitaan sitä hyvin ja annetaan sille tarpeeksi ravintoa, niin se jaksaa terveenä ja hyvinvoivana vielä pitkään! 

Maanantaina 12.4 alkaa aineenvaihdunta käyntiin. Siellä syödään hyvin, mutta samalla tehdään asioita jotka vilkastuttavat turvallisesti aineenvaihduntaa. Jos kiloja on tiputettavana ja kroppa jumittaa säästöliekillä, on tämä valmennus juuri sinulle. Lue lisää valmennuksesta täältä ja ilmoittaudu mukaan täältä! Jos haluat hyödyntää Smartum, Edenred, ePassi, Eazybreak tai Tyky maksutapoja, mene suoraan palveluntarjoajan sivuille ja etsi sieltä Sports Lady Oy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti