Sports Lady®

Sports Lady®

23.9.2016

7+1 pahinta "terveellistä ruokaa"


Minulta usein kystään millainen oma ravitsemusfilosofiani. Syön puhdasta ruokaa, valmistan ruoat ja mehut itse. En käytä pakasteita tai puolivalmisteita, ostan tuoreita raaka-aineita. Vältän myös maitotuotteita, lisäaineita, kaikkea prosessoitua ruokaa ja monia muita terveydelle epäedullisia valmisteita, joista ajattelin nyt kirjoittaa. Lehdet ja mainokset pursuavat mainoksia "terveellisistä ruoista" ja ateriankorvikkeista. Valitettavasti kaikki ne eivät ole terveellisiä vaihtoehtoja tai ravitsevia vaihtoehtoja. Monet valmistajat markkinoivat tuotteitaan painonpudotusta tukeviksi tuotteiksi ja terveellisiksi tuotteiksi, mutta totuus on jotain aivan muuta. Monissa näissä tuotteissa on merkintää "sokeriton" tai "sydänystävällinen" tai "rasvaton" tai "light". Kuitenkin monet tällaiset tuotteet sisältävät sokeria, erilaisia kemikaaleja ja makeutusaineita, jotka  eivät ovat eduksi terveydelle. Itse vältän kaikkia tällaisia valmisteita ja pitää muistaa se, että kun ruoka on prosessoitua, parhaat ravintoaineet ovat siitä jo silloin tuhoutuneet.

Suosittelenkin aina täyttämään lautasen oikealla ruualla, siinä on vitamiinit ja kivennäisaineet vielä tallella. Ja lukemaan tuoteselosteen huolella. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi. Ja mitä pidemmälle päiväys ruoassa menee, sen epäedullisempi se on terveydelle. Näin ajattelen itse. Mutta kuitenkin syömisessä on hyvä pitää mielessä, että kohtuus kaikessa. Toki myös saatan joskus ostaa pullon kivennäisvettä, tai kaupan protskupatukan, mutta näitä tapahtuu muutaman kerran vuodessa. Tai valitsen kahviin soijamaidon, jos muuta "maitoa" ei ole tarjolla. Usein juon kuitenkin kahvin sitten mustana. Toki kun alkaa miettimään eri ruokia ja tuotteita, on varmasti jokaisessa jotain "vikaa". Muutama vuosi sitten, kun perehdyin asioihin enemmän, olin tulla hulluksi. Mitä uskaltaa enää syödä. Mieltä vaivasi pitkään pelko siitä, että ei syö oikein. Viimeisten vuosien aikana olen rauhoittunut näiden asioiden suhteen, ja motto "kohtuus kaikessa" on mun mielestä hyvä ohjenuora. Stressi kuitenkin on keholle yhtä paha terveysuhka kuin kehon happamuuskin.

1. Kivennäisvesi
Kivennäisvesi on maitotuotteiden ja punaisen lihan lisäksi yksi ruokapöytiemme pahiten kehoa hapattavista tuotteista. Hapan keho on alttiimpi viruksille, ja jopa vakavammille sairauksille kuin syöville. Pullotettu vesi on maailman nopeimmin yleistynyt juoma. Se aiheuttaa myös vakavia ympäristöhaittoja: muovia joutuu entistä enemmän jätemaahan ja vesien pullottaminen rasittaa luonnonvesilähteitä. Myöskään terveysväittämillä myydyt maustetut kivennäisvedet eivät ole terveyttä edistäviä. Niissä on usein paljon sokeria ja lisäaineita. Terveellisempi vaihtoehto on maustaa (suodatettu) vesi itse sitruunalla tai kurkulla.

2. Margariini
Margariinin haitoista on kohistu jo pitkään sosiaalisessa mediassakin. Prosessoitu valmistustapa ei tee "kevyemmästä" levitteestä terveellistä. Parempi vaihtoehto Oivariinille on luomuvoi. Tai sekoita blenderillä oliiviöljystä ja luomuvoista itse keveyempää levitettä.

3. Gluteeniton / sokeriton / rasvaton
Näillä väittämillä myytävät tuotteet ovat juuri epäterveellisimmästä päästä. Gluteenittomuus on nykyään hitti, mutta prosessoidut gluteenittomat tuotteet eivät välttämättä ole terveyttä edistäviä. Väittämät eivät myöskään merkitse mitään, ne ovat markkinointia tuotteille. Lue tuoteseloste aina hyvin. Näissä tuotteissa saattaa olla paljon sokeria, lisäaineita, säilöntäaineita ja muita kemikaaleja, jotka johtavat ruuansulatus- tai muihin terveydellisiin haittoihin. 

4. Light limut ja energiajuomat
Light limut ovat täynnä makeutusaineita ja väriaineita. Energiajuomat taas sisältävät paljon sokeria/makeutusaineita/lisäaineita ja saattavat myös sisältää sokereiden tuottamia alkoholeja, mitkä on linkitetty syöpään. Parempi vaihtoehto on nauttia hyvä espresso tai kahvi (valitse luomua! peruskahvit sisältävät valtavasti torjunta-aineita!), viherjuoma tai lisätä vihreä tee jauhetta smoothieen.

5. Kaupan appelsiinimehu
Ruokakaupan appelsiinimehuissa ja monissa muissa "terveellisissä" mehuissa on paljon sokeria ja lisäaineita. Siinä ei juurikaan ole kivennäisaineita tai vitamiineja, koska se on usein tehty kuumentamalla. Tämä prosessointi poistaa kaikki ravintoaineet mehusta. Parempi vaihtoehto on mehustaa kotona itse!

6. Soija ja tofu
Soijaa kovasti hehkutetaan terveyssyistä, mutta itse olen välttänyt jo vuosia soijatuotteita. On olemassa kahta eri soijaa, käynyt, eli fermentoitu soija sekä käymätön versio. Fermentoidusta soijasta saadaan misoa ja soijakastiketta sekä muita tuotteita joita käytetään vain aasialaisessa keittiössä. Näissä tuotteissa koko soijapapu käytetään hyväksi, ainoastaan rasvat ja proteiini erotetaan pavusta. Sitten taas soijamaito, -jugurtti ja -juusto, tofu sekä kaikki lihankorvikkeet kuten tofumakkarat, -pihvit ja soijarouhe on tehty käymättömästä soijasta. Näillä tuotteilla sanotaan olevan suuria haittavaikutuksia. Terveysongelmat joiden sanotaan johtuvan soijasta, liittyvät ravitsemuksellisiin puutteisiin, ruuansulatuskanavan ongelmiin, lapsettomuuteen, immuunijärjestelmän häiriöihin, kilpirauhasen toiminnan häiriöihin, sydänsairauksiin ja syöpään. Eli mitä prosessoidumpaa soija on, sitä epäselvempää on se miten se vaikuttaa terveyteemme.

7. Rypsiöljy
Rypsiöljypurkit kehotan poistamaan kaapeista ensimmäiseksi, kun valmennettavien kanssa puhumme hyvistä rasvanlähteistä. Kasvisöljyt (rypsi/rapsi/soija/auringonkukkaöljy) ovat ravinnoksi kelpaamatonta tavaraa. Niistäkin voisi kirjoittaa ihan oman postauksensa. Ne häiritsevät aineenvaihduntaa ja sisältävät elmistölle haitallisia aineita. Rypsiöljy vielä säilytetään vaaleassa muovipuollossa, jolloin rasva pääsee myös härskiintymään paremmin. Parempi rasvan lähde on oliviiöljy, jossa kannattaa valita kylmäpuristettu tai extra virgin vaihtoehto. Valitse tumma lasipullo ja avaamisen jälkeen säilytä se suojattuna. Suosi luomua ja tarkista, ettei öljy sisällä GMO-valmistusaineita. Oliiviöljyn lisäksi suosin kookosöljyä, MCT-öljyä ja XCT-öljyä.

8. Protskupatukat ja proteiinijauheet
Ensinnäkin, normaalisti liikkuva ihminen ei tarvitse proteiinilisiä. Niitä myydään erilaisin terveysväittämin tukemaan harjoittelun hyötyjä. Ylimääräinen proteiini ei muutu lihasmassaksi vaan varastoituu elimistöön energiaksi, joka viime kädessä muuttuu rasvaksi. Kaupoissa myytävät patukat ja jauheet sisältävät paljon erilaisia lisäaineita ja makeutusaineita. Toki on olemassa myös parempia luomuversioita, jotka eivät ole terveydelle haitallisia. Etenkin paljon liikuntaa harrastavan on vaikea välttyä proteiinipropagandalta. Mainostajat vetoavat taitavasti tunteisiin kertomalla, että treenin teho menee hukkaan, ellei heti harjoituksen jälkeen saa riittävästi proteiinia. Oikea ruoka on aina oikeaa ruokaa, ja sitä saa määrällisestikin syödä enemmmän suhteessa pieneen protskupatukkaan. 

Varmasti teille tuttua asiaa, mutta kertaus on aina joskus paikallaan. Parasta kuitenkin on se, että voi elää rauhassa näiden asioiden kanssa panikoitumatta sen enempää. Kohtuus kaikessa kuitenkin. Ihanaa viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Hei Hanna! Oletko kokeillut nyhtökauraa tai Härkistä (härkäpavusta valmistettua uutuutta) ? Mitä mieltä olet ravintoarvoista ja mausta. Meidän perheemme kokeili Härkistä. Oli maukasta ja täyttäväkin. Ja kotimaista:)
    Kiitos kivoista sivuista. tv Mummo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole kumpaakaan kokeillut. Nyhtökaura on ollut aina lopussa kun olen yrittänyt hankkia ja sitten se vain unohtui. Härkistäkään en oo kokeillut, mielessä on ollut kyllä monasti kun oon sitä nähnyt mainostettavan. Pitäisi kokeilla :) Eli laitetaanpa ostoslistalle! Loistavaa viikkoa!

      Poista
  2. Hei Hanna! Kiitoksia ihanasta ja informatiivisesta blogista, tätä lukee mielellään. :)
    Olisi tosiaan ihanaa, jos kerkeisit tekemään oman jutun noista eri öljyistä. Itse olen päätynyt käyttämään juurikin tuota extraneitsytoliiviöljyä, kaikessa mihin sitä voi kuumentamatta lisäillä. Paistamiseen tulee käytettyä tällä hetkellä voita, mutta parempia vaihtoehtoja otetaan kyllä ilolla vastaan. Mutta tosiaan, ennenkaikkea haluaisin tietää noista rypsiöljyn haitoista, koska rakas veljeni käyttää sitä. Ja olisi vähän helpompi suostutella häntä vaihtamaan se parempaan tavaraan, kun olisi faktaa mitä lyödä pöytään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Paula, ja tosi kiva kun luet :) Rypsiöljy sisältää sekä linolihappoa (omega 6) sekä alfalinoleenihappoa (omega 3 esiaste). Rypsiöljyn omegarasvat ovat lyhytkestoisempia mitä elimistömme voi käsitellä. Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi omega-3 rasvaksi, mutta käytännössä niin ei käy vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Sen lisäksi vielä rypsiöljy seisoo muovipulloissa, kaupan hyllyllä, valossa. Sekään ei ole paras säilytystapa. Rypsiöljy on myös geenimuunneltua ja öljyn jalostaminen tekee siihen erilaisia haittavaikutuksia. Rypsiöljyjen sanotaan tyhjentävät kehon E-vitamiinivarastot ja häiritsevät normaalia aineenvaihduntaa ja entsyymien toimintaa. Se vaimentaa immuunijärjestelmää.

      Poista