Sports Lady®

Sports Lady®

21.1.2018

Avantouinti ja sen hyödyt - hidastaako avanto vanhenemista?


Terkkuja avannosta! Eilen tuli käytyä taas Kuusijärvellä uimassa ja ajattelin avata tätä mun avantouinti-innostusta hieman, sillä mukaan on tullut tässä matkan varrella uusia lukijoita. Ja lisäksi toivottiin postausta avantouinnista, joten tässä juttua talviuinnista. Näkyi olevan juttu myös tämän päivän Hesarissa, sekin kannattaa lukea!

Innostuin uimaan kylmissä vesissä kolme vuotta sitten. Ystävä sai mut houkuteltua syksyllä Kuusijärvelle uimaan. Olin aina vannonut, että uin luonnonvesissä vain jossain lämpimässä. Tai kesällä Suomessa kun vedet ovat lämpimiä. En olisi ikinä uskonut, että minut saa kylmään veteen uimaan. Mutta koukutuin välittömästi jo ensimmäisen kerran jälkeen. Ja siitä alkoi sitten ystävienkin houkuttelu mukaan tähän ihanaan hommaan. 


Miksi jäin koukkuun? 

Ensinnäkin se olo, mikä avanto/kuuma sauna yhdistelmän jälkeen tuli kehoon! Se oli aivan uskomaton. Shokki ja euforia. Saunassa sitä vain istuu ja huokailee ja heittää lisää löylyä. Ja sitten pulahtaa taas hyiseen veteen. Muutama vuosi sitten kärsin myös yläselän kivuista, jotka alkoivat kun rankaa alettiin rullata ja liikuttaa Pilatesohjaajakoulutuksessa. Keho oli ollut tietyssä asennossa tähän asti ja nyt se oli ihan ihmeissään. Avanto oli ainoa paikka missä kipua ei tuntunut. Välillä kävin upottautumassa sinne jopa kesken työpäivän. Olen aina vastustanut turhaa lääkkeiden syöntiä, ihan senkin takia että kipuun on löydyttävä syy, sitä ei saa turruttaa keinotekoisesti mun mielestä. Luonnollinen kivunlievitys taas avannon ja saunan muodossa on tosi jees. Lopulta kivut hellittivät, kun kävin uimassa ja saunassa, jatkoin venyttelyä ja rangan totuttamista uusiin liikeratoihin. Ja nykyään avantouinti on tapa viettää aikaa ystävien kanssa ja saada juuri ihana ja euforinen olo.



Minkä takia avantoon on niin ihana mennä?

Avannossa käyminen on myös hyvän mielen harrastus. Siitä tulee hyvä olo, ja saunassa istuukin aina hyväntuulisia naisia. Eilenkin eräs lauteilla istuva nainen totesi ulkomaalaiselle vieraalleen, että katso nyt  näitä ihmisiä: kaikki ovat terveen näköisiä ja iloisia. Etenkin Kuusijärvestä tykkään sillä siellä käy rentoa porukkaa ja toinen suuri syy on luonto. Katsokaa nyt tätäkin näkymää järvellä. Tuon täydellisempää ei voi olla! Olisin ikionnellinen, jos minulla olisi joskus oma mökki järven rannalla <3 Uisin joka päivä.

ystävän kanssa on ihana käydä uimassa

Avantouinti ja saunominen on myös sosiaalista ja hyvä tapa viettää aikaa ystävien kanssa. Ja nykyään tuleekin käytyä uimassa vain silloin kun saan jonkun lähtemään mukaan. Onneksi hyvissä ystävissä löytyy avantohenkistä porukkaa ja maailmaa voidaan parantaa saunanlauteillakin. Katjan (kiitos kuvista ihanan seuran lisäksi kuvista!) kanssa käydään aina Kuusijärvellä.


Se, että meillä täällä Suomessa on ihana talvi ja kylmät vedet on todellinen lahja ja aihe kiitollisuuteen. Kaikkialla ei näin ole, ja siellä toisaalla joutuvat ihmiset tekemään mitä ihmeellisempiä asioita nauttiakseen vastaavista terveyshyödyistä; tilaamaan jääpaloja kotiin kylpyammeseen, seisomaan Cryo kylmäkaapissa tai muuta sellaista. Ja näistä kylmähoidon keinoista on luonnon elementit kaukana. Entä kuinka pitkään me täällä Suomessakaan saamme talvesta ja kylmistä vesistä nauttia? Ilmastonmuutos on todellisuutta.

Mutta tiesittekö, että kylmissä vesissä uintia voidaan myös hyödyntää ympäristöaktivismiin. Minkä takia joku ui kylmissä vesissä ympäristösyistä? Lewis Pughin kampanjasivuilta voit lukea enemmän aiheesta. Todella inspiroivaa ja mielenkiintoista mun mielestä.


Miksi kannattaa käydä avannossa? 
(Siis sen lisäksi, että se nyt vain on niin ihanaa)


  • avantouinti vahvistaa immuunijärjestelmää - vältän flunssat kun vastustuskyky paranee
  • talviuinti hidastaa vanhenemista - kylmissä vesissä uinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa sekä hidastaa solujen vanhenemista jolloin ihokin pysyy kimmoisampana
  • kylmä vesi lisää aivojen mielihyvähormonin tuotantoa - stressi ja väsymys vähenevät kun käyt säännöllisesti avannossa
  • perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen avantouinnin ansioista
  • kylmässä vedessä uinti parantaa kylmänsietokykyä - lisämunuaisesta vapautuu kortisolia ja adrenaliinia, jotka lisäävät lämmöntuottoa
  • kylmä vesi parantaa palautumista ja lievittää lihaskipuja
  • kylmä vesi kosteuttaa ihoa enemmän kuin lämmin vesi - samalla se vähentää ihossa olevia epäpuhtauksia*
*lähteenä luettelossa käytetty Katoni.fi sivujen grafiikkaa



Talviuinnista on tullut vuosi vuodelta suositumpaa ja sitä harrastaa jo yli 150 000 suomalaista. Eikä suotta. Avannossa käynti kannattaa aloittaa varovasti. Ensin vain pulahdat veteen ja käyt pulahtamassa aluksi vain pari kertaa. Anna kehon tottua hiljalleen. Juominen on tärkeää, vettä menee useampi pullo saunareissulla. Kengät ovat aika must juttu mun mielestä. Toiset käyttävät hanskojakin. Avantouinti on terveellinen ja kiva harrastus joka ei vaadi paksua lompakkoa. Esim. Kuusijärvelle pääsee uimaan kertamaksulla, sieltä löytyy muutama savusaunakin. Ja pulahtaa voi toki ilman saunaakin, jolloin uiminen ei maksa mitään. Terveyshyödyt ovat kiistattomat ja avantouinti on vaan aivan ihanaa <3 Itse käyn avannossa sen hyvän olon ja vastustuskyvyn lisäämisen vuoksi. Plussaa ovat sitten toki kaikki kauneushyödyt mitä siitä tulee.

Onko muita innokkaita talviuimareita siellä lukijoiden joukossa? Mikä sinut on saanut innostumaan avantouinnista?


4 kommenttia:

  1. Mä aloitin tällä kaudella käymään avannossa, ja käyn kuudesti viikossa (koska yhtenä päivänä paikka ei ole auki :-D ). Kyllähän siitä tulee hyvä olo, vaikka ne huiput tietenkin on laimenneet kun noin usein käy. Yleensä käyn ilman saunaa, mutta kerran tai pari saunan kanssa, ja silloin käyn useamman kerran. On se kivaa!

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä ihanaa! Mä kävin kans ensimmäisen kauden varmaan joka päivä, sittemmin tahti on vähän harventunut. Se vaan on niin koukuttavaa, että sitten kun käy niin tekee mieli mennä koko ajan. Olo on niin hyvä sen jälkeen. Hyviä uinteja!

    VastaaPoista
  3. En tiennytkään että sillä on vaikutus myös verenpaineeseen. Omani kun on hieman koholla. Täytyykin siis tutustua avantouintiin hieman enemmän! Meillä vain ei itsellämme ole jääsahaa tai muita välineitä. Sehän olisikin hieno, kun saisi tehtyä oman pienen avantouintipaikan mökille.

    VastaaPoista