Sports Lady®

Sports Lady®

9.6.2020

Mitä muut sinusta ajattelevat?


Tv-ohjelmaa kuvatessa olen pitkästä aikaa saanut itseni kiinni ajattelemasta sitä, mitä muut minusta ajattelevat kun ohjelma tulee ulos. Ja kuinka moni meistä miettii näitä samoja asioita: sitä mitä muut meistä ajattelevat? Olen jopa öisin miettinyt miten saan tuotua siellä esiin sen kuka minä olen, millainen olen ja miten ajattelen? Millaiset arvot minulla on? Olen niin usein vuosien aikana kuullut sen, miten minusta saa erilaisen kuvan ulkokuoren perustella kuin mitä oikeasti olen. Nyt olen taas uuden äärellä, joten haluan ajatella asiaa (mitä muut meistä ajattelevat) ääneen jos joku teistä siitä hyötyisi myös. 

Kerron teille miten minä olen asian viime vuosien aikana ajatellut. Ihan nuoresta asti olen yrittänyt miellyttää muita, miettinyt mitä he minusta ajattelevat. Isoäitinikin aina sanoi: "mitä ihmisetkin nyt ajattelevat?". Ohjelman kuvausten alkaessa hänen äänensä on usein yrittänyt tulla kuulluksi.


Vuosien aikaan olen oppinut sen, että jos omia unelmiaan haluaa toteuttaa, muiden mielipiteitä ei kovasti kannata kuunnella. Tietyissä asioissa kyllä, mutta kukaan ei lopulta tunne sinua ja sinun elämääsi niin hyvin, että olisi kykenevä sinua neuvomaan. Sen mitä itse olen elämässä oppinut, on se että toisia ei pitäisi analysoida eikä neuvoa. Elleivät he itse sitä pyydä. Jos olisin kuunnellut muiden mielipiteitä alusta asti, en olisi tässä. En olisi myöskään tässä, jos olisin antanut toisten ihmisten analyysien minusta vaikuttaa itseeni. Olisin varmasti edelleen samalla alalla kuin ennen enkä olisi päässyt kokemaan kaikkea tätä upeutta, itseni kehittämistä ja kymmenen vuoden yrittäjyyden tuomia asioita. Pitkään, vuosia, minulta kysyttiin jatkuvasti että "onko nyt ollut töitä". Nykyään kysely on loppunut. Olen todistanut ilmeisesti kymmenen vuoden taipaleen aikana, että tällä todella tulee toimeen ja tämä on aivan oikeaa työtä. Ja sitähän se on, täyttä työtä. Helpommalla olisin varmasti päässyt "edellisessä elämässä", mutta ihmisenä en ole sellainen joka menisi sieltä mistä aita on matalin. 


Silloin kun itsellä on luottavainen olo, ei ole merkitystä mitä muut ihmiset ajattelevat. Sinun pitää määritellä itsesi ennen kuin muut sen tekevät. Ei pidä tehdä asioita sen takia, että muut haluavat. Niin moni meistä häpeää sitä mitä on. Tuntee syyllisyyttä siitä, että on tietynlainen ihminen. Tämän olen kuullut ihmisiltä niin monesti. Hävetään omaa intohimoa johonkin itselle rakkaaseen asiaan, koska pelätään mitä muut ajattelevat. Ihan kuin meissä olisi jotain vikaa jos haluamme jotakin itselle rakasta asiaa. Tämä häpeä estää meitä sitten tekemästä meille tärkeitä ja rakkaita asioita, joskus isojakin päätöksiä: alanvaihtoa tai mitä tahansa. Joskus voi auttaa se, että kirjoitat itsellesi listan "siitä mitä muut ajattelevat" eli mitä uskot heidän ajattelevan. Sillä useimmat näistä ovat vain meidän omia uskomuksiamme.

Minulle oli hyvin selvää 10 vuotta sitten, että vaihdan alaa kun tiesin mistä intohimoni tekemiseen syttyy. Mutta minäkin häpesin yrittäjyyden alussa. Sitä, että "kunnollisessa työpaikasssa" työskennelleestä minusta tuli yhtäkkiä "vain jumppa Hanna tai kahvakuula Hanna". Että ihminen määritellään ihmisenä jotenkin sen mukaan mitä hän tekee, paljonko hän tienaa tai missä hän asuu. Millaisella autolla hän ajaa, miten hän pukeutuu? Näistä tuli itselleni toisarvoisia asioita, minua kiinnosti vain se että sain tehdä rakastamaani työtä ja kehittää itseäni valmentajana ja ihmisenä. Mennä eteenpäin. Olin tavallaan junnannut paikallani liian pitkään. 

On kahdenlaisia mielipiteitä. Niitä jotka sanotaan sinulle suoraan päin naamaa, tai niitä joita kuvittelemme itse ihmisten meistä ajattelevan. Jos joku on niin ilkeä, että sanoo rumasti päin naamaa sinulle jotain, emme voi muuta kuin toivoa tälle ihmiselle kaikkea hyvää ja ymmärtää sen, että hän ei ole meidän ongelmamme. Toiset mielipiteet ovat sitten niitä omia uskomuksiamme. Tähän asiaan voit päästä kiinni, jos mietit ovatko toisten mielipiteet sinulle suoraan päin naamaa sanottuja vai ovatko ne uskomuksiasi. Toinen juttu mitä voi miettiä on se, milloin tunnet häpeää tai huonommuutta jostain ja mikä sen aiheuttaa. On oltava ylpeä siitä mitä on ja siitä mitä tekee. 

Miten sitten toisten ihmisten mielipiteet sinua kontrolloivat? 

Jollain on sinusta mielipide. Ensin voit miettiä sitä, kuulitko hänen sanovan sen? Jos et, niin älä välitä. Jos kuulit, niin voit seuraavaksi miettiä tarjosiko hän sitä kaikella rakkaudella? Jos ei, niin älä välitä siitä! Jos taas vastaus on kyllä: hän tarjosi sitä kaikella rakkaudella, voit miettiä oliko mielipiteestä apua? Jos oli, niin mieti asiaa ja päätä itse mikä on parasta. Jos taas mielipiteestä ei ollut apua, siitä ei tarvitse välittää. Jos taas et mielipiteen antajaa tunne ollenkaan, silloin ei mielipiteestä tarvitse todellakaan välittää. Hän ei voi ikinä tuntea sinua täysin. Eli lopputulos on joka tapauksessa: älä välitä!

Tällä hetkellä välitän muutaman ihmisen mielipiteistä, tai oikeammin sanottuna kuuntelen heitä. He ovat ihmisiä, jotka antavat mielipiteensä juurikin sillä rakkaudella. He ajattelevat minun parastani, ja otan heidän mielipiteensä tosissaan. He uskaltavat sanoa mielipiteensä ja tietävät että arvostan niitä, enkä ota itseeni niistä. Mutta lopulta kuitenkin ratkaisen asian aina itse. 

Ohjelman kuvauksista pitää vielä sanoa se, että se on yksi parhaimmista asioista mihin elämässäni olen lähtenyt mukaan. Olen jo näiden parin kuvausrupeaman jälkeen niin kiitollinen siitä millaisten ihmisten kanssa olen saanut viettää aikaa, mitä kaikkea olen oppinut ja mitä olen päässyt kokemaan. Ohjelma on myös mahdollistanut minulle sen ajatuksen, että voin enemmän ajatella myös itseäni. Olen viimeiset kymmenen vuotta panostanut niin täysillä äitiyteen ja yrittäjyyteen, mutta myös omaan hyvinvointiin, että minulla ei ole ollut aikaa parisuhteelle. On ollut pakko levätä, palautua ja saada oma keho tervehtymään ennen kuin saattoi edes ajatella treffeillä juoksemista oman terveyden uhalla. Se aika olisi kaikki ollut pois palautumisestani. Mutta lopulta kyse on arvoista ja siitä mitä pidämme tärkeänä. Kun asia on sinulle tärkeä, löydät sille aikaa. Nyt on aika parisuhteelle ja rakkaudelle. Siihen ei voisi enää olla valmiimpi. Tunnen oman oloni loistavaksi, lapsella on asiat upeasti ja yritys pyörii hyvin. Suurin juttu on varmaankin se henkinen matka minkä olen kuluneiden vuosien aikana tehnyt, se on mahdollistanut niin fyysisen hyvinvoinnin kuin yrityksen menestyksenkin ja ennen kaikkea sen tasapainon ja onnellisuuden arjessa. 

Sunnuntaina sain NLP Master Practitioner paperit käteen ja NLP:ssä yksi parhaimmista oppimistani asioista on ehkä se, että jokainen meistä käsittelee "totuuden" oman maailmankuvansa perusteella. 10% asiasta poimitaan todellisuudesta ja loput 90 % omaa totuuttaan ihminen täydentää oman kokemuksensa, menneisyytensä ja kuulopuheiden perustella. Eli se miten joku sinut kokee, on pitkälle hänen oman kokemuksensa ja menneisyytensä ja hänen uskomustensa mukainen kuva. Torstaina jatkuu taas kuvaukset ja niitä odotan aivan innolla!

Ihanaa päivää ja viikon alkua ja annan sinulle mietittäväksi vielä myös seuraavan asian: 

Mitä jos tänään antaisit positiivista palautetta ympärillä oleville ihmisille vielä enemmän? Sinun kauniit sanasi voivat parhaassa tapauksessa pelastaa jonkun päivän, tai jopa elämän. 

2 kommenttia: