Oon tällä viikolla ihan huomaamattani linnoittautunut Pakuriteepannun viereen. Teetä menee useampi kuppi päivässä. Se on kyllä tajuttoman hyvää ja terveellistä! Jos et ole koskaan maistanut niin CocoVi Bar'lla on vielä marraskuun ajan tarjouksessa pakuritee 1 eur / kuppi!
Pakurikääpä
Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on varsin yleinen lehtipuiden lahottaja koko maassa. Musta, hiilimäinen pakuri ei ole itse kääpä, vaan sienen aiheuttama kasvannainen. Pakurikääpää esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta tämä lahoittaja voidaan tavata myös leppien ja pyökkien kyljissä. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan epämääräisen muotoisen lohkeilevan pahkan, eli pakurin, johon ei kehity itiöitä. Pakurikäävän itiöemät kehittyvät vasta puun kuoltua, jolloin itiöemät muodostuvat rungonmyötäisiksi sienen rungosta irroittaman kuori- ja puukerroksen väliin. Pakurikäävän tartunta tapahtuu kaikenlaisiin vioittumiin lehtipuiden rungoilla. Pakuria on tavattu usein esim. pakkashalkeamista, vaikka itiöiden levintää tapahtuu nähtävästi vain syksyllä. Yksivuotinen, litteä itiöemä ilmestyy kuolleen puun kuoren alle ja repäisee sen halki. Itiöstä kehittyneet sienirihmastot tunkeutuvat elävään puuhun kuoren vioittumien kautta ja tappaa puun yleensä 5-7 vuodessa.
Pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka sisältää lukuisia terveyttä edistäviä ainesosia, mm. betuliini flanosteroleja, beetaglukaaneita, lanostanoidi tripenoideja, melaniinia ja germaniumia. Pakurikäävästä voidaan mm. keittää teetä tai käyttää sitä alkoholiuutteiden eli tinktuuroiden valmistamiseen. Sillä on pitkä käyttöhistoria perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä venäläisessä kansanparannuksessa.
Suomessa pakurista on sota-aikana keitetty korvikkeeksi ns. tikka-teetä. Pakurijauheesta keitetty juoma muistuttaa kahvia tarjoten samalla runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka kansankielellä ilmaistuna tarkoittaa yrttiä, joka tasapainottaa elimistömme toimintaa ilman haittavaikutuksia. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä pakurikäävän käyttöä suositellaankin päivittäin, koska suurempienkaan käyttömäärien ei ole havaittu aiheuttavan epätasapainottavia vaikutuksia.
Pakurikääpä tunnetaan kansanlääkinnässä voimakkaana lääkkeenä varsinkin erilaisiin vatsavaivoihin. Tieteellisesti pakurikääpää on tutkittu myös Suomessa ja esimerkiksi Kirsti Kahloksen johtama tutkimusryhmä löysi pakurista betuliini-nimisen yhdisteen, joka on peräisin koivusta (betuliinihappo), ja tiivistyy pakurissa elimistöllemme käyttökelpoiseen muotoon. Tällä yhdisteellä on todettu koeputkessa voimakkaita syövältä ehkäiseviä ominaisuuksia. Muissa tutkimuksissa pakurista on löydetty aktiivisia polysakkarideja, jotka tukevat voimakkaasti immuunijärjestelmän toimintaa eli parantavat vastuskykyä. Pakurikäävän ORAC-luku (>40 000) on korkeampi kuin millään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. ORAC-luvulla kuvataan antioksidanttien tehoa.
Suositeltava päiväannos
2-4 kupillista (ylläpito) tai enemmän (terapeuttinen käyttö)
Käyttö
Lisää 1 rkl pakurijauhetta vesilitraa kohti (joukkoon kannattaa lisätä myös tuoretta inkivääriä tai inkiväärijauhetta sekä lakritsiteepussi ja kourallinen gojimarjoja makeuttamaan juomaa). Keitä vesi ja lisää aineet ja sitten anna aineiden hautua 15-120 minuuttia ja siivilöi valmis juoma kuppiin.
Huomioitavaa
Pakurikääpää ei sovi käyttää samanaikaisesti antibioottien tai suonensisäisesti annettavan glukoosin (diabeetikot) kanssa, koska ne toimivat pakurikäävän vastavaikuttajina (antagonisteina). Myös sieniallergikkojen tulee välttää pakurikäävän käyttöä.
Muutoin pakurikääpä on turvallista käyttää ja sopii vauvasta vaariin.
Täältä voit tilata esim CocoVin pakurijauhetta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti