Sports Lady®

Sports Lady®

15.1.2019

Vireystilan itsesäätely



Tämän sairastelun seurauksena alan kiinnittää entistäkin enemmän huomiota vireystilani itsesäätelyyn. On todella tärkeää osata kuunnella ajoissa kehon (ja mielen) viestejä ja toimia tarvittavalla tavalla niiden perusteella. Olen kiinnittänyt tähän tosi paljon huomiota viime vuosina, kuvittelin osaavani jo tämän jalon taidon. Että lepäisin tarpeeksi ja osaisin kuunnella kehoni viestejä. Pitkään kaikki menikin hyvin, mutta sitten kun arkeen tuli yksi muuttuva osa lisää, koira, menikin palettini hieman sekaisin. Lepoa ei enää tullutkaan tarpeeksi. Silloin kun ei lepää tarpeeksi, keho laittaa sinut väkisin pakkolepoon jossain vaiheessa. 

Ihmiset, jotka osaavat säädellä omaa vireystilaansa ja reagoida ajoissa, ovat hyväntuulisia, terveitä ja suorituskykyisiä. Sellainen olin minäkin vielä puoli vuotta sitten. Tällä hetkellä taudista edelleen toipuessa, mietin nyt kovasti mitä voin tehdä parantaakseni arkeani ja saadakseni enemmän aikaa levolle. Tai saadakseni kaiken jotenkin ihanteelliseen tasapainoon, siihen tilaan missä olin vielä puoli vuotta sitten.

Arkirytmi tällä hetkellä minulla on hyvin tasainen. Syön säännöllisesti ja terveellisesti, nukun vähintään 8 tuntia yössä, nukun välillä päikkäritkin (jopa arkena), en juuri käy missään tai valvo viikonloppuisinkaan ja olen minimoinut omat menot ja jutut jotta jaksan työn ja arjen. Treenit ja liikkumisen olen suhteuttanut maltilliseksi työhön nähden, jotta palaudun tarpeeksi. Mutta töitä on kovasti, koiran ulkoiluttamiseen menee aikaa ja arki on sinänsä haasteellista kun meidän perheessä on vain yksi aikuinen joka hoitaa kaiken. Mutta nämä on omia valintojani, enkä vaihtaisi mitään elämästäni pois. Ehkä toisen aikuisen voisin ottaa tähän perheeseen kyllä :D Liian usein kuulee ihmisten valittavan kun mies tekee liian vähän tai ei tee muka mitään. Kyllä niistä yleensä aika paljon apua on ja arkiaskareet eivät kaadu vain yhden hengen niskaan ;) 

Olen pitkään reagoinut heti siihen, jos olen huomannut että suorituskyky heikkenee ja vauhti kiihtyy liian kovaksi. Olen sietänyt kotona epätäydellisyyttä, laittanut helpompia ruokia ja ottanut enemmän aikaa itselleni. Mutta nyt tämä tasapaino pitää löytää uudelleen. Omalla keholla meni vuosia palautua yrittäjyyden alkuajan uupumuksesta, enkä halua enää takaisin siihen pisteeseen. Mitä nopeammin teet korjausliikkeet, sen parempi. Jos keho joutuu oireilemalla ottamaan tarvitsemansa levon jota sille ei ole annettu, on oman vireystilan itsesäätely mahdotonta. Kiire ja stressi ovat joskus normaalia ja kuuluvat elämään, mutta taukoja pitää pitää ja yöunien pitää olla hyvät. 

Ongelma meillä näitä asioita (miten saada tarpeeksi lepoa) pohtiessa on se, että mistään ei voi oikein karsia.. Näistä asioista ollaan juteltu myös treenattavien kanssa. Kaikilla (etenkin yrittäjillä) se tuntuu olevan vaikeaa. Minut pysäytti lehdestä lukemani asia, kun Jyrki Sukula totesi "Kuppilat kuntoon" ohjelman yrittäjistä, että kuusi heistä on menehtynyt. Yrittäjät ajetaan töissä tosi kovalle. Mikään ei korvaa terveyttä, joten pitäkää huolta itsestänne hyvät yrittäjäkollegat!

Listaan tähän omat toimenpiteet, joita aion tehdä ja noudattaa, jotta saan hienosäädettyä taas arjen hyväksi ja terveyden sekä suorituskyvyn myös. Teen itselleni kaksi tavoitetta nyt aluksi ja katson kuinka realistista näiden toteuttaminen on. 


1. Pidän kerran viikossa päivän, jolloin en tee mitään (luen, katson leffoja..) 

Tämä tosin tuntuu nyt jo kirjoitettaessa tosi haasteelliselle, sillä kalenteri näytää töitä joka päivälle. Tulevaisuudessa aion putsata kalenterin sellaiseksi, että viikkoon tulee jälleen se kaksi vapaapäivää. Näin oli pitkään, mutta olen siitä näköjään lipsunut. Yrittäjän pitäisi osata sanoa enemmän ei.. Mutta se on hankala yhtälö.. Parannan tapani. Pitkään meni hyvin ja olinkin hyvin terveenä silloin. 


2. Teen toimistotyöt kerran päivässä

Sen sijaan, että katson meilejä pitkin päivää, avaan koneen vain kerran päivässä. Varaan ajan erikseen näille töille. Laskutusta, laskujen maksamista, harjoitusohjelmien tekemistä, asiakkaiden meileihin vastaamista, aikataulujen säätämistä ja yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa, kirjanpitoaineiston kokoamista, tuntien suunnittelua, somen päivitys (insta, facebook, blogi) yms. Näihin menee yllättävän paljon yrittäjältä aikaa. Se on työtä, josta ei "palkka juokse", mutta joka on kuitenkin tehtävä. Nyt hoidan nämä asiat kerralla.

No niin, kello on yhdeksän aamulla. Some on päivitetty, toimistotyöt on tehty. Nyt sitten loppupäivän tavoitteeksi "ei konetta auki enää". Instan stooriin kyllä laittelen Detox ja muitakin kuulumisia, mutta muuten pysyttäydyn erossa laitteista. Kymmeneltä alkavat asiakkaiden ohjaukset ja töitä on kahteen asti. Sitten kun pääsen kotiin, vien Tamin lenkille ja relaan ennen illan Pilates -tuntia. Tänään on kuitenkin ihanan pitkä väli aamupäivän ja illan ohjausten välillä, harvinaista näin.

Tuleeko teille mieleen hyviä vinkkejä tähän aiheeseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti