Sports Lady®

Sports Lady®

17.1.2019

Mistä tiedät paljonko sinun pitää syödä & omaa ruokapäiväkirjaa kuvina

aamupala

Täällä on "detoksattu" lauantaista lähtien. Ruuat ovat oikeastaan aivan samoja, mitä syön muutenkin. Ainoa ero tässä syömisessäni oikeastaan on, että en ota yhtään leipää tai mitään herkkuja. Pidän kiinni siitä, että jokainen ateria on nyt "hyvä valinta keholleni". Maitotuotteet ja viljatuotteet eivät ruokavalioon kuulu. Eivätkä herkut.

Syön hyvin puhdasta ruokaa muutenkin ja vältän prosessoitua ruokaa. Mutta toki joskus tulee syötyä mitä huvittaa. Lapsen kanssa tilataan pizzaa tai saatan tehdä leivän itselleni. Herkkujakaan ei ole tullut juuri vältettyä (suklaa ja jätski omat lempparit), sillä liikuntaa tulee niin paljon että voin surutta herkutella kun syön muuten tervellisesti ja liikun paljon. Hyvän syömisen pitää olla joustavaa ja herkuista tai poikkeamista en pode ikinä huono omaatuntoa. Nautin niistä kun niitä syön. Syömisen ei koskaan pitäisi lisätä stressiä. Nuorempana kärsin aivan liikaa siitä, että a) mietin ruokaa ja syömistä aivan liikaa b) koin huonoa omaatuntoa herkuttelusta. 

Mutta nyt herkut ovat hetken pannassa. Omalla esimerkillä haluan nyt myös tsempata kurssilaisia noudattamaan ruokavaliota. Ja tietysti putsata oman kropan lääkekuurien myrkyistä.. Ymmärrän, että moni kokee sen haasteelliseksi sillä monen syöminen varmasti poikkeaa tällaisesta melko paljon. Mutta se kuitenkin kannattaa ja ruokavalion noudattamisesta jää käteen paljon hyviä asioita, vaikka sen jälkeen söisitkin taas "normaalisti". Siitä jää ehkä pysyviä muutoksia ruokavalioosi kun huomaat miten hyvää se tekee. Ja vanha normaalisti syöminen saattaa jopa muuttua. 


välipala

Aamuisin syön puuron. Minun puurooni tulee reilu desi gluteenittomia kaurahiutaleita, sitä on oltava reippaasti jotta se pitää nälkää. Mitään proteiinipitoista en varsinaisesti aamiaisella nauti erikseen. Nyt detoksatessa laitan siihen lisäksi cashew -pähkinöitä (jotka olen liottanut jääkaapissa pehmeiksi) ja marjoja vitamixilla muussattuna. Normaalisti laitan aamupuuron päälle puolisen desiä Peanut Butter Crunchy -maapähkinävoita luomuna. Siinä on protskua ja energiaakin hyvin. Se pitää nälän loitolla pitkään. 

Meidät on niin aivopesty makroravinnejakauma -ajatukseen, että monelle voi olla hankala ajatus syödä "pelkkä puuro". Että jokaisella aterialla pitää olla proteiinia ja hiilaria ja rasvaa. Eläinperäistä proteiinia syödään ihan liikaa ja lopulta sekin muuttuu elimistössä sitten rasvaksi. Ihminen (myös paljon liikkuva ja treenaava) selviää paljon vähemmälläkin. 

Ja rasvaa moni karttaa ihan turhaan. Hyvien rasvojen syömisestä käyn jokaisen valmennettavan kanssa aina keskustelun, kun jossain vaiheessa he alkavat niitä omatoimisesti vähentää (että paino putoaisi nopeammin). Kroppa kuitenkin tarvitsee niitä, ja painonpudotuskin onnistuu paremmin kun muistat hyvät rasvat! Rasvat tuntuvat olevan kauhea "peikko" ihmisille. Moni käyttää kalorilaskureita, jotka ilmoittavat rasvan määrän aina ylittyväksi. Käytin huvikseni tällaista laskuria viikon muutama kk sitten, sillä halusin nähdä mitä se minun syömisistäni sanoo. Jaksoinkohan viikkoakaan sitä täyttää, sillä se ilmoitti minun syövän aivan liikaa (3-4 kertaa enemmän kuin "sallittu") rasvoja. Todellisuudessa syön sopivasti niitä ja olen normaalipainoinen, hyvässä kunnossa oleva ihminen jonka kolesteroliarvotkin ovat erittäin hyvät. 

Ja sitten tietysti hiilarit ovat monelle tosi nou nou. Niitäkin tarvitaan. Normaalilla aterialla (myös painonpudottajalla) on hyvä olla myös tuhdimpia hiilareita. Perunaa, bataattia, kvinoaa, täysjyväriisiä.. Näitä kartoin vuosia itsekin ja niiden puute kostautuu lopulta herkkuhimona. Kun syöt tarpeeksi, ei herkkujakaan tee mieli. Talvella pitää nukkua tarpeeksi ja syödä hyvin niin herkkuhimo ei iske. 

Mistä tiedät paljonko sinun pitää syödä?

Arjessa monella kehon nälkä- ja kylläisyysviestit ovat kadonneet. Päivän aikana olisi hyvä syödä 4-6 ateriaa. Jos treenaat säännöllisesti tai teet fyysistä työtä (olet jalkojesi päällä paljon), on hyvä syödä tärkkelyshiilihydraatteja (joita mainitsin edellisessä kappaleessa) enemmän. Kaloreita ei kannata laskea eikä aikaa tuhlata sovelluksien täyttämiseen. Vihanneksia, marjoja/hedelmiä kannattaa nauttia ateriaalla vähintään oman nyrkillisen verran. Proteiinipitoista  ruokaa (kala, kana, liha, kananmuna, äyriäiset, nyhtökaura, tofu jne..) nauti kämmenellisen verran. Tärkkelyshiilareiden kanssa sama juttu. Niitä on hyvä olla ainakin kolmella aterialla, ja useammalla jos työsi on fyysinen tai liikut paljon. Hyviä rasvoja pitää myös olla ja tässä voi mittana käyttää vaikka oman peukalonsa kokoa. Itse käytän kyllä huomattavasti enemmän.. Mutta liikun niin paljon työssäni, työ ja treenit kuormittavat sen verran enemmän kroppaa eli tarvitsen enemmän ravintoaineita jotta jaksan paremmin. Jos harrastat kuormittavaa urheilua 3-6 kertaa viikossa ja arkesi on aktiivinen, tarvitset sinäkin noita määriä isommat määrät ravintoa. Ihmiset miettivät liikaa sitä paljonko "saa syödä", eivätkä aina huomioi oman arjen ja treenin kuormittavuutta suhteessa syömiseen. 

Mutta kaikki on yksilöllistä ja on "hyvä syöminen" tulee kokeilemalla mikä itselle sopii. Kokeile erilaisia ateriakoostumuksia ja ruoka-aineita. Testaa mikä määrä hiilareita sinulle sopii tai mikä määrä rasvoja. Ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen vaan hyvä olisi opetella ja ymmärtää tehdä asteittain parempia valintoja. Silloin kun saa ateriarytmin kuntoon ja opit valitsemaan hyviä raaka-aineita lautasellesi, opit korjaamaan ajan kanssa myös kehon nälkää ja kylläisyyttä säätelevät signaalit. Ja liian vähäenergisellä, vähärasvaisella ja vähähiilarisella dieetillä vain pahimmassa tapauksessa saat elimistösi sekaisin ja tuhojen korjaamiseen saattaa mennä todella pitkään! Ei ole mitään tiettyä määrää paljonko "saa syödä". 

iltapala vohvelit ja smoothie

Vohvelit:

1 muna
1 valkuainen
1/2 dl vettä 
20g gluteenittomia kaurajauhoja
1 rkl erytriolia 
1 tl luonnon vaniljaa
ripaus kanelia

Turvota taikinaa noin 10 min ja paista vohvelit (2 kpl) vohveliraudalla kookosöljyssä. 

Smoothie:

1/2 ltk baby pinaattia
1 prk säilykeananas
5 jääpalaa

munasalaatti illalliseksi

Munasalaatti

1 levy riisinuudelia
1 rkl oliiviöljyä
1/4 avocado
1/2 ltk baby pinaattia
2 tomaattia
paprikaa
kananmuna
kananmunan valkuainen

kvinoa lohi salaatti lounaaksi
Kvinoa-lohi -salaatti

120g keitettyä kvinoaa
1 rkl oliiviöljyä
1/4 avocado
1/2 ltk baby pinaattia
1 paprika
lohta (määrä jotain 120g luokkaa ehkä..)

Tässä yhden päivän ruokia ja näiden lisäksi söin eilen vielä pari banaania välipaloina ohjausten välissä. 

Täällä on koira "lenkitetty" (kahlasimme lumessa) ja auto siivottu lumen alta. Nyt ohjausten ja asiakkaiden pariin. Päivän ensimmäiset asiakkaat ovat kaksi eläkkeellä olevaa asiakastani, joiden treeniohjelmat päivitämme tänään. Työt loppuvat vasta puoli seitsemän aikaan illalla, mutta välissä tulen kotiin vähän lepäämään ja syömään. Kunto sairastelun jälkeen kohenee vähitellen, mutta lepoa tässä kyllä tarvitaan vielä paljon. Omia treenejä aion miettiä aikaisintaan ensi viikolle ja tämän viikon jumpatkin olen vetänyt kevyemmin itse. Lähtekää tekin rauhallisesti liikkeelle jos olette olleet flunssassa. 

Ihanaa lumista torstaita teille <3

9 kommenttia:

  1. Väännätkö minulle rautalangasta: miksi leivän syönti on huonoa? Mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Ja kiitos kommentista :)

      Leivän syönti ei ole huonoa, sitä en tekstissä ole mielestäni sanonut. Syön itsekin ruisleipää, välillä vaaleaakin (tosi harvoin kylläkin). Tällä hetkellä oma leivän syönti meni kipeänä ollessa siihen, että laitoin päälle reilusti voita ja juustoa (joka nyt ei ole kovin terveyttä edistävä millään tavalla). Tästä halusin itse nyt päästä pois.. Leipää kun alkaa syömään, sillä helposti korvataan kunnollinen ateria. Terveyttä edistävämpää on syödä kunnollinen ruoka, kuin tehdä monta leipää itselleen. Tähän moni nälkäisenä sortuu..

      Täysjyväviljoista tehtyä leipää on ihan hyväkin syödä, tosin kaikkien vatsa ei siitä välttämättä tykkää. Nopeat hiilihydraatit eli nopeasti imeytyvät ja voimakkaasti verensokeria nostavat teolliset valmisteet ovat eri asia kuin alkuperäisen kuitupitoisuutensa säilyttäneet ruoka-aineet. Lähinnä vähän kuitua sisältävät valkoisista jauhoista tehdyt tuotteet eivät ole terveyttä edistäviä. Kuitu pitää suolen toiminnassa ja päivittäin tyhjentyvässä suolessa viihtyy hyviä bakteereja, jotka estävät haitallisten mikrobien lisääntymistä.


      Poista
  2. Mä kanssa haluaisin tietää lisää tuosta makroravinnejakaumasta (koska ainakin omalla kohdalla istumatyöläisenä pelkkä puuro ei pidä nälkää lounaaseen vaan pitää olla myös jogurtti tms+maapähkinävoi, omalla kohdalla hyväksi todettu combo). Plus sen että millainen koulutus sulla on ravitsemusasioihin liittyen? Yleensäkin (ei vain sinun kohdalla) toivon läpinäkyvyyttä eli sitä että kerrotaan, mistä kontekstista tätä tietoa jakaa, muutakin kuin oma kokemus ja asiakastyötulokset. Vastauksista kiittäen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Ja kiitos kommentista :)

      Kannattaa perehtyä varmasti tuohon makroravinnejakauma –asiaan jos se kiinnostaa, mutta enemmän kehottaisin ihan kokeilemalla löytämään mikä yhdistelmä sinulle on paras. Kaikille eivät sovi samat asiat ja on hyvä opetella löytämään ne itselle parhaat ruoka-aineet ja määrät mistä pysyy kylläisenä ja vointi virkeänä.

      Ja ilman muuta saa koulutusta kysyä. Kovin moni esim. nettivalmennuksia tarjoava ei omaa minkäänlaista ravitsemuksellista koulutusta ja aika monella homma tuntuu perustuvan vain kokemusperäisyyteen tai siihen että on itse hyvässä kunnossa ja omilla kasvoilla myydään erilaisia dieettejä. Nettisivuillani kerron koulutustaustaani tarkemmin http://www.anttipoika.com/personal-trainer-hanna-antti-poika/. Eniten kuitenkin ravintofilosofiani pohjautuu kymmenen vuoden aikana käymiini lukuisiin koulutuksiin ja keskusteluihin eri ammattilaisten kanssa sekä erilaisiin seminaareihin. Seuraan jatkuvasti alaa ja perustan näkemykseni myös asiakkaideni ja omiin kokemuksiini. Minua ravitsemuksessa kiinnostaa paljon luonnonmukaisuus ja etenkin luonnonmukaisen terveydenhoidon menetelmät sekä funktionaaliseen lääketieteeseen perustuvat asiat. Haaveissa onkin syventää omia opintoja, heti kun aika siihen antaa periksi.

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
    2. Et sinä niin sanonutkaan, vaan sen mielikuvan olen saanut, kun olen lukenut dieetti- ja muita ravintojuttuja ��

      Poista
    3. Kiitos Hanna avoimuudesta sen suhteen että sulla on enemmän ravintofilosofia kuin koulutusta. Tsekkasin tuo Trainer for youn ravintovalmennuksen, aikamoisen sisällön ne lupaa 9 päivän koulutukselle. Tämä ei tietenkään ole oikea foorumi ehkä tämän asian käsittelyyn mutta niin monella pt:lla/hyvinvointivalmentajalla on nykyään myös tuota ravintovalmennusta tarjolla perustuen juurikin omaan kokemukseen ja asiakastyöhön, sitä mitenkään siis väheksymättää. Itse työskentelen terveydenhuoltoalalla nuorten parissa ja monesti omassa työssäni näen kuinka em.asia aiheuttaa nuorissa (ja myös vanhemmissa) hämmennystä, kun "oikeanlaista syömistä" tarjotaan niin monessa formaatissa. Itse huomioin ohjauksessani sen, että jokaisella on muun muassa vähän omanlaisensa hormonitoiminta ja aineenvaihdunta ja vaikka kuinka minusta jokin asia itselläni toimisi, se ei sovi kaikille. Mua pelottaa se kuinka vähällä ravintoalan kouluttautumisella ihmisiä ohjataan. Itse jos en jotain asiaa osaa tai olen epävarma, ohjaan aina "itseäni viisaammalle" :-) ja onneksi on niitäkin koutseja, jotka niinkin uskaltavat tehdä.

      Poista
    4. "Oikeanlainen syöminen" on loputon noidankehä, sillä aina tulee olemaan erilaisia ruokavaliota ja erilaisia näkemyksiä. On sitten lääkäri tai itseoppinut ihminen, ravintoterapeutti tai mikä tahansa. Uskallan sanoa, että minulla on erittäin hyvä kokemus asiasta, myös oman kroppani ja hormonitoiminnan kautta. Olen oman kroppani joskus osittain saanut sekaisin myös siitä syystä, että noudatin täysin vääränlaista (liian vähäenerginen, vähärasvainen, proteiinipitoinen) ruokavaliota jota tarjoaa ihan tunnettu suomalainen valmennustaho, erittäin isokin sellainen tällä hetkellä. Ja olen sen saanut myös takaisin ja erittäin terveeksi ja toimivaksi yhdistäen lukuisia eri tiedonlähteitä ja eri ammattilaisten osaamista. En kuitenkaan ikinä lähtisi tarjoamaan tällä koulutuksella tai kokemusperällä neuvoja erityistapauksiin, ne ohjataan aina toisaalle. Kenenkään terveydellä ei pidä lähteä leikkimään oman edun vuoksi.

      Minulla asiakkaat ovat päässeet hyviin tuloksiin kun ovat ohjeitani noudattaneet ja mikä parasta, on siitä tullut elämäntapa ja paino on pysynyt siinä mihin se on pudotettu.

      Mutta todellakin kun alkaa käydä läpi eri nettivalmennuksia tai PT-palveluja tarjoavia ihmisiä, on heillä hyvin erilaiset koulutukset. Toisilla ei ole mitään koulututusta ja valitettavasti monen ravintofilosofiakin on täysin vääränlainen, omasta mielestäni. Kauhulla seuraan erilaisia valmennuksia, joissa hehkutetaan miten ensimmäisellä viikolla olo on jo niin virkeä ja hyvä ja painoakin lähtenyt kahdesta neljään kiloon. Puhumattakaan niistä joissa ruokavalioon kuuluu ties mitä purkkia ja purnukkaa. Niitäkin pitää myydä, mutta ihmisten terveyden kustannuksella tämäkin tapahtuu valitettavasti.

      Poista
    5. Ja vielä tähän ravintopuolen koulutukseeni haluan todeta sen, että osaamiseni ei perustu ainoastaan tuohon ravinto-ohjaajan koulutukseen (joka silloin 9 vuotta sitten oli myös eri formaatissa kuin nykyään), vaan asioita on käsitelty myös PT-koulutuksen yhteydessä kuten monella muullakin vastaavia palveluita tarjoavalla kollegalla. Pelkän paperin perusteella ei ole helppo löytää itselleen sopivaa henkilöä neuvomaan ravintoasioissa. Koulutusta on aina toki hyvä kysyä, mutta myös kokemus puhuu puolestaan. Tämä pätee ihan joka asiaan tällä alalla.

      Poista
  3. Okei, kirjoitettua ei aina ymmärrä oikein varsinkin jos on lyhyt kommentti ja sanoin itse jutussa jättäneeni leivän pois :) Kyllä sen tosiaan itse huomaa kun kokeilee olla ilman leipää, voi olla että vatsa on huomattavasti rauhallisempi ilman. Mutta en mä leivän syöntiä kokonaan kiellä keneltäkään, edes silloin kun pudottaa painoa. Ruoka-asioista on todella monia mielipiteitä 😊

    VastaaPoista