Kysyin teiltä mistä haluaisitte blogissa lukea ja yksi pyyntö oli postaukseen, jossa haluttiin kokonaisvaltaista jeesiä elämäntapamuutokseen. Lähdemme asioihin yleensä parempaa ulkonäköä tavoitellen, terveys tulee perästä ja sitten lopulta kaikki muu. Tällä postauksella haluan rohkaista sinua myös siihen, että elämäntapamuutokseen, hyvään oloon ja parempaan terveyteen liittyy niin moni muukin asia liikunnan ja ruokavalion lisäksi.
Miten elämäntapamuutos onnistuu?
Ruokavalioita ja liikuntaohjeita on meillä kaikilla varmasti läjäpäin. Painonpudotuksessa toimii lopulta yksinkertainen kaava: kehonkoostumus paranee mitä tervellisempää ruokaa syöt ja kulutus on suurempi kuin se mitä suustasi sisään laitat. Vaikka raakasuklaa ja pähkinät ovat terveellisiä, ei se tarkoita sitä että niitä voi syödä suuria määriä.
Yksinkertaiset asiat ruokavalion kanssa toimivat:
- paljon kasviksia
- hyviä rasvoja
- tärkkelyshiilareita (nämä moni hiilarikammoisena jättää pois)
- jotain proteiinipitoista (jonka ei tarvise olla eläinkunnan proteiineja, kasvissyöjä tai vegaani saa vallan ravintorikkaan aterian myös kasvispainotteisella ruokavaliollaan)
- riittävästi vettä päivän aikana
Hyötyliikuntaa on hyvä tulla, ja suurin osa treeneistä saisi olla matalatehoista liikutaa. Monipuolista liikkumista: lihaskuntotreenejä sinulle sopivalla tavalla, kävelyä/pyöräilyä ja venyttelyä.
Painonpudotuksessa niin kilpirauhasen vajaatoiminnnasta kärsivällä kuin muillakin ihmisillä pätee ihan samat periaatteet. Jos syöt enemmän kuin kulutat, et laihdu. Puhuin taannoin Kilpirauhasliiton livessä ja ymmärrän itse sairaudesta kärsineenä, että sitä toivoo asiaan olevan jonkin lääkkeen tai oikotien. Tosiasia on tässäkin se, että pitää levätä, suhteuttaa treenit omaan arkeen ja syödä yllämainitulla tavalla. Se ei auta välttämättä, että kaivetaan lista esiin mitä saa ja mitä ei saa syödä. Kokonaisuus ratkaisee ja väitän tässäkin tapauksessa että itsensä kuormittamisella erilaisten asioiden suhteen (vapaa-ajalla tapahtuva aktiivisuus ja sosiaalinen elämä, liikunta, työ jne) suhteessa lepoon ja palautumiseen on suurin merkitys. Tämä on juuri ehkä se viimeinen asia jonka ihmiset haluavat kuulla, mutta muutosta harvoin tapahtuu jos elämä säilyy ennallaan. Nämä asiat ovat ikäänkuin itsestäänselvyyksiä, mutta miksi niitä on niin vaikeaa muuttaa? Tarvitaan oikeasti peiliin katsomista ja syvempää itsetutkiskelua. Haluanko oikeasti tätä?
Jos yksi asia pitäisi nostaa ylitse muiden painonpudotuksessa ja -hallinnassa olisi se lepo. Toiseksi tärkeintä on henkinen puoli ja se miten itse asennoituu asiaan. Samat keinot eivät toimi jokaiselle, mutta tämän jäsentelyn avulla uskoisin, että voit löytää ajattelemisen aihetta omaan muutokseesi.
1. Päätä
Kun olet päättänyt tehdä muutoksen, kysy itseltäsi:
Millainen elämäni tulee olemaan, jos en muutu?
Millainen elämäni on kahdenkymmenen vuoden kuluttua?
Millaisessa kunnossa olen, olenko terveenä?
Onko selkäni kipeä, syönkö edelleen tiettyjä lääkkeitä ja mahdollisesti vielä lisää muita lääkkeitä?
Mitä kaikkea voin menettää, jos en nyt ota itseäni niskasta kiinni ja ryhdistäydy?
Visualisoi mielessäsi se tuska, mikä sinulle tulee, jos jatkat elämääsi huonoin elintavoin. Tämä toimii silloin, kun motivoidut enemmän niistä asioista, mitä voi seurata, jos et toteuta tavoitettasi. Tällainen malli toimii silloin, kun kyseessä on oma terveys.
Etsi myös tietoa, mitä tietyt huonot tavat aiheuttavat. Jos alkoholi kuuluu elämääsi viikoittain, tutustu alkoholin haittoihin. Mitä se tekee terveydelle, keholle ja aivoille? Mitä rasvainen ruoka ja sokeri ihmiskropalle aiheuttavat? Mitä voi seurata keskivartalolihavuudesta, ja mitä erilaisia tauteja ylipaino voi aiheuttaa? Sydän- ja verisuonitaudit, kakkostyypin diabetes jne. Katso totuutta silmiin ja tunne se tuska, minkä huonoilla elintavoillasi aiheutat. Terveys ei ole itsestäänselvyys. Keho saattaa pettää yhdessä sekunnissa, ja elämäsi saa totaalisesti uuden suunnan.
Omien treenattavieni kanssa iloitsen joka kerta, kun matkan varrella jää säännöllistä lääkitystä pois tai se vähenee. Verenpainelääkityksestä päästään eroon, samoin kolesterolilääkkeistä. Tietyt kolotukset, joista henkilö on saattanut kärsiä jo pitkään, katoavat. Vasta liikunnan aloitettuaan ymmärtää, mikä ilo siitä on myös hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta.
Mutta motivoitua voi positiivisemmallakin tavalla. Toinen motivoituu ihanasta unelmasta tai tavoitteesta, jonka hän haluaa saavuttaa. Visualisoi mielessäsi se upea, uusi, minä, jollaiseksi haluat tulla. Kuvittele, miltä näytät, millaisia vaatteita voit pitää, mitä kaikkea ihanaa voit tehdä, kun kilot on karistettu, ja millaista elämä sitten on.
2. Toimi heti
Kun aloitat heti, eli toimit välittömästi päätöksen tehdessäsi, olet jo hyvää vauhtia matkalla kohti tavoitetta. Jos haaveilet elämäntapamuutoksesta, ensimmäinen askel voi olla koneen avaaminen ja sieltä personal trainereiden etsiminen. Katso ja kartoita jo valmiiksi. Ei haittaa vaikka olisi viikonloppu ja ketään ei olisi tähän hätään saatavilla, aloita kuitenkin jo taustatyö. Tai etsi inspiroivia blogeja tai instatilejä! Mitä tahansa sinua inspiroivaa, josta voit saada tukea itsellesi.
3. Sitoudu
Sitoutumisella on totta kai mieletön merkitys onnistumisen kannalta. Sinun pitää ajatella, että jokainen tekemäsi asia tähtää tavoitteeseen. Haluat asiaa niin palavasti, että olet valmis tekemään kaikkesi.
4. Pysy sitoutuneena ja ota opiksi
Jos jokin asia ei sinulla toimi, yritä tehdä asia toisella tavalla. Ole valmis muuttamaan lähestymistapaa. Kaikki jutut eivät toimi kaikilla. Jos ystäväsi harrastaa juoksua tai cross fittiä, mutta lajit tuntuvat sinulle liian raskaille, ole valmis pitämään kiinni omasta ajatuksestasi, millainen treeni sopii sinulle, vaikka ystäväsi kuinka näitä lajeja hehkuttaisi. Jos tietynlainen ruokavalio ei toimi sinulla, se ei tarkoita, että olet epäonnistunut etkä pysty pudottamaan painoa. Jos olet yrittänyt pudottaa painoa syömällä maitorahkaa ja kanafileitä, kannattaa miettiä, olisiko toisenlaisiakin vaihtoehtoja ruokavalioon.
5. Nauti päätöksestäsi ja tavoitteestasi, mutta muista nauttia myös matkasta kohti tavoitetta.
Pidä silmät ja korvat auki, ole avoin. Koskaan et voi tietää, keneen törmäät seuraavaksi ja kuinka tämä henkilö voi viedä sinua lähemmäksi tavoitettasi. Tai voit löytää uusia juttuja, jotka innostavat sinua lisää ja lisää uuteen elämäntapaan. Jos itse olen tekemässä jotain isoa projektia, juttelen siitä ihmisten kanssa, ja kun ympärillään olevia ihmisiä kuuntelee, saa heiltä paljon apua ja vinkkejä, yllättäviltäkin tahoilta. Aina kannattaa avata suunsa ja keskustella asioista. Palkitse itsesi pienestäkin saavutuksesta ja osaa iloita siitä! Palkinnon ei tarvitse olla mitään isoa tai kallista. Se voi olla vaikka mielisarjasi katsominen tai iltapäivätee ystävän kanssa.
6. Ota vastuu itsellesi muutoksen osalta
Jokaisen pitää ottaa henkilökohtainen vastuu oman muutoksen tekemisestä. Jokainen muutos on väliaikainen, ellemme ota itse vastuuta omasta muutoksestamme. Kukaan ei pysty ohjelmoimaan sinua muuttumaan, muutos pitää aina tehdä itse. Päätä, että asian pitää muuttua. Muutos on tehtävä nyt. Minä teen muutoksen itse, ei kukaan muu puolestani. Ja minä pystyn siihen! Pystyn mihin vain, kun tarpeeksi uskon ja päätän, toimin ja sitoudun, otan opiksi ja olen valmis muuttamaan lähestymistapaa.
Kuinka onnistut elämäntapamuutoksessa?
1. Tee itsellesi selväksi, mitä haluat
Haluan muutosta, haluan voida hyvin ja tuntea itseni virkeäksi. Ajattele, miltä tuntuu, kun tämä olotila on saavutettu. Ajattele kaikkia niitä ihania ja hyviä puolia itsessäsi. Suuntaa ajatuksesi hyviin asioihin ja niihin asioihin, mitä haluat. Silloin kun ajattelet sitä mitä et halua, niin toimintasi vie sinua juuri näitä epätoivottuja asioita kohti. Jos vaikka mielessäsi ajattelet olevasi kauhea ja lihava ihminen, tartut varmasti pulloon tai suklaalevyyn ja pakenet ajatusta hukuttamalla murheesi vanhalla tavalla.
2. Tee itsellesi muutoksesta MUST
Sinun pitää muuttua, ei ole muita vaihtoehtoja. Mitä tapahtuu, jos en muutu? Sairastunko diabetekseen, mitä korkea verenpaine aiheuttaa, mitä korkea kolesteroli aiheuttaa, ja niin edelleen. Haluatko sellaisen elämän kymmenen vuoden kuluttua?
3. Sinun pitää pystyä muuttamaan tapasi
Yritä päästä eroon kaikista huonoista tavoistasi. Luo uusia toimintamalleja ja tapoja huonojen, vanhojen tapojen tilalle. Muuten et pääse vanhoista tavoista eroon. Jos ennen rentouduit syömällä liikaa ja epäterveellisesti, mitä jos nyt lähtisitkin lenkille tai laittaisit kasvonaamion, soittaisit ystävälle tai lukisit kirjaa? Tämä onnistuu huomattavasti paremmin, kun teet itsellesi selväksi, mitä huonot elämäntavat sinulle aiheuttavat. Haluatko tinkiä terveydestäsi? Tapoihin palataan kirjassa myöhemmin.
4. Ohjelmoi uusi tapa itseesi
Jos vanhoihin tapoihisi kuului työmatkan alkaessa ottaa lasi viiniä ja ison pihvin syöminen, kehitä tilalle uusi tapa. Vedä lenkkarit jalkaan, lähde kävelylle tai lenkille ja nauti terveellinen illallinen. Seuraava aamu on huomattavasti ihanampi aloittaa työreissussa.
Motivaatio saa meidät liikkeelle, itsekuri pitää meidät liikkellä ja tavat ylläpitävät kaikkea ja tekevät muutoksesta pysyvän!