Sports Lady®

Sports Lady®

18.12.2017

Monday Motivation - rullaus ja kehonhuolto


Kun liikkuu paljon, tarvitsee paljon myös kehonhuoltoa. Sanonkin aina, että huollan kehoa yhtä paljon kuin teen rankkoja treenejä. Dynaamisen venyttelyn erillisiä harjoituksia saattaa viikossa tulla useita. Yleensä 2-3 niistä on kestoltaan 45-60 min ja muu kehonhuolto yleensä 15-30 min mittaisia pienempiä settejä. Jos vedän illalla kahvakuulatunnin, huollan kehoa myöhemmin samana iltana erikseen vielä 15-30 min. Aina ei jaksaisi, mutta olotila seuraavana aamuna on täysin erilainen kun huoltotoimenpiteet on tehty. 

Jos illan venyttely jostain syystä kuitenkin on jäänyt ja olotila on aamulla jähmeä, pika-apu siihen löytyy putkirullasta. Kymmenenkin minuutin rullaus riittää loihtimaan virkistyneemmän olon. 

Virkistävä pikarullaus

Käy läpi kevyin edestakaisin rullausliikkein:

 • pohkeet erikseen
 • takareidet 
 • pakaran alue (ylä- ja alaosa)
 • reiden sivuosat (kiertäjäkalvo)
 • etureidet
 • yläselkä (kuva ylhäällä)


Pitää muistaa, että rulla ei ole kidutus- vaan rentoutusväline. Jos rullaaminen sattuu, jännität kaksinverroin lihaksilla vain vastaan. Tarkoitus on painaa rullalla vain sen verran, että lihas pysyy rentona eikä paikkoihin satu. Valitse sopivan kova rulla, liian pehmeällä et tee mitään. Silloin, kun käytät enemmän voimaa rullaamisessa, on tärkeää että suunta on kohti sydäntä. Rullauksen tarkoitus on parantaa mm. lymfakiertoa ja laskimoverenkiertoa, joten siksi kohti sydäntä. Samassa suunnassa sijaitsevat myös munuaiset, jonne elimistön kuona-aineet halutaan ohjata. 

Miksi rullaus aluksi sattuu? Silloin on lihashuolto jäänyt vähemmälle. Ajan myötä homma helpottuu, kun lihakset alkavat joustaa viikko viikolta. 

Rulla ei kuitenkaan korvaa venyttelyä, joten rullan hankkimalla et pääse eroon venyttelystä. Rullaus ja venyttely vaikuttavat lihakseen eri tavalla. Parhaat tulokset saat tukkoiseen oloon yhdistämällä venyttelyn ja rullauksen. Itse käytän molempia kehonhuollossa. 

Rullaa voi käyttää myös venyttelyssä. Esimerkiksi rintakehän liikkuvuutta voi lisätä taivuttamalla ylävartaloa alas ja ylös rullan päällä. Tällöin anna käsien kannatella päätä (huom: pää painaa noin 5-6 kiloa, eli sen verran pitää käsillä tuntua painoa!) ja ylhäällä pidä "niska pitkänä" eli leuan ja rintakehän väliin menee nyrkin mentävä väli. Älä siis rutista leukaa liian kiinni rintaan. 


2 kommenttia:

 1. Moikka! Random kysymys, mutta onko sulla vielä biancaneven leopardi kuvioisia treenihousuja? Jos on ja haluat päästä eroon, maksan niistä hyvin :) tässä etsitty kissojen ja koirien kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helou! Ei oo niitä valitettavasti enää. Olen ihan huolella hankkiutunut eroon kaikista joita en käytä. Onnea metsästykseen, toivottavasti tärppää!

   Poista