Sports Lady®

Sports Lady®

22.4.2019

Kuinka onnistut elämäntapamuutoksessa - osa 2 päätös


Pääsiäiset on pian vietetty ja pyhien jälkeen on ehkä hyvä taas palata normaaliin arkeen ja normi ruokiin jos viikonlopun aikana homma on päässyt lipsahtamaan. 

Kirjoitin aikaisemmin postauksen Muutos - 6 asiaa jotka toteuttamalla onnistut. Tämä postaus saa nyt jatkoa, sillä se sai huikeat lukijaluvut. Mietin näitä asioita jatkuvasti valmentaessani asiakkaitani ja keskustellessani heidän kanssaan. Tämän postauksen vinkkejä voit hyödyntää mihin tahansa tavoitteeseen tai unelmaan joka sinulla on. 

Muutos alkaa aina päätöksestä ja päätökseen liittyy tärkeitä asioita muutosprosessin kannalta. Ja koska postauksesta tulisi aivan liian pitkä, keskitynkin tässä postauksessa enemmän päätöksen tekemiseen (ja niihin asioihin miten tämä auttaa muutoksessa) ja jatkan seuraavassa postauksessa päätöksestä muutokseen. Tai muutoksen tekemisen jatko-osaan :) Sainko teidät jo ihan sekaisin?

Päätöksiä

Aivan ensimmäiseksi sinun on tehtävä päätös. Haluat siis pudottaa painoa tai haluat itsellesi unelma-ammatin. Mikä päätöksesi tai unelmasi ikinä onkaan, päätä nyt että sinä pystyt siihen! Jossittelu ei vie sinua mihinkään, kaikki alkaa päätöksestä. 

Mutta mikä päätöksen tekemiseen auttaa? Unelma alkaa aina siitä, kun esität itsellesi kysymyksen:

Mitä jos..

..menisin takaisin kouluun
..vaihtaisin alaa
..perustaisin yrityksen
..saisin paljon rahaa
..juoksisin puolimaratonin
..pudottaisin 10 kiloa
..kirjoittaisin kirjan joka voisi auttaa ihmisiä
..saavuttaisin paremman vireystilan?
..pääsisin eroon selkävaivoista ja muista istumatyön aiheuttamista kolotuksista?
..löytäisin taas liikkumisen ilon?
..oppisin valmistamaan maistuvaa ruokaa joka hellii kehoani?
..tuntisin oloni kevyemmäksi ja mahtuisit jälleen vanhoihin farkkuihin?
..saisin aineenvaihdunnan toimimaan ja viimein karistaisin ne kilot jotka eivät tunnu millään lähtevän?
..saavuttaisin vihdoin tavoitteesi?
..oppisin ihan uuden elämäntavan, painonpudotuksen sijaan?

”Mitä jos” on sinun opastuksesi ja se kertoo mihin sinun pitää seuraavaksi keskittyä!

Missä haluat olla kymmenen vuoden tai viiden vuoden kuluttua? Millaisena näet terveytesi? Millaisia lajeja harrastat? Päätöksen tekeminen lähtee aina sinusta itsestäsi, ulkoisen painostuksen vuoksi tehdyt päätökset eivät useinkaan tule onnistumaan. Sinä päätät oman suuntasi! Kun päätät päättää mitä haluat ja mihin suuntaan haluat elämääsi viedä, ohjaat sinä elämää etkä päädy olosuhteiden uhriksi. Unelmia on hienoa aina vaalia, mutta niiden eteen on myös tehtävä jotain. 

Päätöksentekoa helpottaa aina se, että asia on tullut tiettyyn pisteeseen, jolloin muutoksen tekeminen on välttämätöntä ja siihen on jo tosi kova halu. Ihan kuin minullakin painonpudotuksen suhteen (tästä kirjoitin edellisessä muutokseen liittyvässä postauksessa jonka linkkasin alkuun). En nähnyt enää mitään muuta mahdollisuutta. Tai alanvaihdon suhteen. Kun kerran unelmatyö oli löytynyt, ei sille ollut enää mitään estettä. Olet vaikka oman terveytesi tai jaksamisesi kanssa tietyssä pisteessä, jolloin huomaat että tämä ei voi jatkua näin.

Mutta miksi sitten vaikka painonpudotus on niin vaikeaa? Houkutuksia tulee matkan varrelle ja tekee mieli ottaa jotain mikä ei kuuluisi ruokavalioon. Silloin siihen sortuukin, jos tavoite (painonpudotus) ei ole sinulle tarpeeksi merkityksellinen. Silloin on muutettava fokusta. Sen sijaan että keskityt siihen miten kurjaa elämäsi on uusia ruokia syöden, keskity mieluummin siihen miten kurjaa elämäsi voi olla jos et saa kiloja tiputettua ja terveyttä kuntoon. 

Mutta mistä tiedät missä haluat olla kymmenen vuoden kuluttua? Uskon, että asiat tapahtuvat kun niiden aika on. Kun olet maailmalle avoin, saattaa vastaus löytyä yllättävälläkin hetkellä. Oma alanvaihtonikin lähti puhtaasti liikkeelle siitä miten tsemppasin ystävääni ja hänen miestään painonpudotuksessa. Olin toki aina ollut kiinnostunut liikunnasta ja terveellisesti elämisestä, mutta en ollut osannut edes ajatella, että se voisi olla minun juttuni. Ystäväni sitten kerran totesi minulle, että sinusta tulisi Hanna hyvä personal trainer. Osaat motivoida ja tsempata ja tiedät asioista. Sen jälkeen paluuta ei ollut enää entiseen. Juttu löytyi, ja päätin mitä haluan. Sen jälkeen päätökselle ei ollut enää mitään estettä. Jokainen valintani meni kohti päätöstä. 

Kun teemme päätöksiä, teemme niitä hyvin eri pohjalta. Toinen päättää nopeasti ja ryhtyy toimeen. Toinen taas miettiin kaikkea mahdollista mitä päätöksen tekemiseen liittyy. Otetaan esimerkiksi vaikka treenaamisen aloittaminen. Päätöksen tekemiseen liittyy niin monia asioita. Voidaksesi aloittaa treenaamisen ja tervellisen elämän, sinun täytyy a) nousta aikaisin ylös b) löytää sopivia treenivaatteita joissa näytät hyvälle, et liian paksulle c) löytää oikeat treenikengät d) pakata kaikki treenikassiin e) lähteä salille f) löytää  parkkipaikka g) kiivetä portaat salille h) mennä sisälle i) mennä pukuhuoneeseen ja vaihtaa vaatteet j) lopulta mennä salille tai tunnille. Sama ihmistyyppi saattaa lähteä vaikkapa leffaan siltä seisomalta, se ei olekaan hankalaa. 

Itse olen sellainen, että ryhdyn toimeen saman tien. Tiedän, että kaikki eivät ole. Myös sen vuoksi yritykseni tarjoaa personal training palveluja kotiin. Lähtemisen kynnys helpottuu, kun väliin jää useampi vaihe treenaamisen aloittamisessa. Olen tehnyt sen mahdollisimman helpoksi asiakkailleni.

Tekosyitä - aika

Tekosyitä ja esteitä päätöksen tekemiselle löytyy aina. Yleisin niistä on aika. Minulla ei ole aikaa. On pyöritettävänä lapsiperheen arki, on työt ja tuntuu että aikaa ei riitä muutenkaan mihinkään. Aika on aina, eri asia on mihin sen käytät. Ja kun tarpeeksi kovasti jotain haluat, löydät varmasti sille aikaa.

Oman ajankäyttönsä hahmottamiseksi suosittelen tekemään suunnitelman ja pitämään ensin päiväkirjaa ajankäytöstään. Samalla tavalla kun pidät ruokapäiväkirjaa, voit pitää aikapäiväkirjaa. Pyydän asiakasta aina kirjaamaan ylös syömiset ja juomiset kahden päivän ajan. Toinen päivistä viikonlopun päivä ja toinen arkipäivä. Samalla tavalla voimme kirjata ylös ajankäyttöämme. Meneekö sinulta tunti treenaamiseen? Kirjaa se ylös! Entä kuluuko aikaasi instan tai somen selaamiseen päivän aikana kuinka paljon? Kirjaa sekin ylös. Kävitkö tekemässä tunnin lenkin? Laita sekin päiväkirjaan. Kirjaa kaikki tekemisesi muutaman päivän aikana itsellesi ylös, näin hahmotat sen mihin aikaasi kuluu. Voit kirjoittaa tekemiset vaikka puhelimen kalenteriin sitä mukaa mihin päivässä aikasi kuluu. 

Kun määrittelet itsellesi tavoitteen, varaa sen toteuttamiseen aikaa viikosta esimerkiksi viisi tuntia. Se ei ole paljon, mutta siinä saa jo valtavasti aikaiseksi. Sen ajan saat varmasti karsittua vähän turhemmasta tekemisestä. Laita nämä ajat kalenteriin. Viisi tuntia viikossa ei ole paljon, mutta se on riittävästi jotta pääset kohti tavoitettasi. Jos olet päättänyt juosta puolimaratonin, kirjaa itsellesi kalenteriin viikolle treenit tätä varten. Jos olet päättänyt panostaa puhtaaseen ruokaan, kirjaa itsellesi ylös kalenteriin koska aiot valmistella ruokia. Jos olet päättänyt kirjoittaa kirjan, varaa itseltäsi aikaa sen kirjoittamiseen. Tai jos olet päättänyt vaihtaa alaa, varaa aikaa kalenteristasi uuden opiskeluun. 


Itse tein alanvaihtoni päivätyön ohella. Alussa tein kahta työtä, se ei todellakaan ollut helppoa. Pitää aina muistaa, että kun jotain lähdet tavoittelemaan on sinun luovuttava myös jostain. Käytin aikani itseni kehittämiseen ja yrityksen perustamiseen, asiakkaiden ohjaamiseen. Tein satoja tunteja töitä pilkkahintaan, osan ilmaiseksi. Kehonhuoltokoulutukseen kuului koulutuspäivien lisäksi 80 tuntia observointia ja avustamista Method Putkisto studioilla. Niistä en saanut ollenkaan palkkaa. Mutta kun kyse on alanvaihdosta tai yrityksen perustamisesta ja sinulla ei ole alkupääomaa, ei ole tarpeeksi osaamista alussa, on maksettava lainat ja elätettävä perhe, on hoidettava arki.. Silloin pitää tehdä kovasti töitä ja joistain asioista on luovuttava. 

Minulla ei ollut muhevaa säästötiliä jonka turvin vaihtaa alaa. Ei ollut suhteita, valmista asiakaskuntaa, rikasta puolisoa (puolisoa ollenkaan) tai vanhempia jotka olisivat auttaneet, ei nimeä, ei kuuluisuutta. Oli vain aikaa. Aikaa pystyin käyttämään muutoksen ja alanvaihdon tekemiseen, mutta tietysti oli luovuttava jostain asioista. Yksi asia mistä valitettavasti luovuin, oli lepo. En ymmärtänyt sen merkitystä. Tein niin kovasti töitä unelmani eteen, että unohdin pitää itsestäni huolta. 

Tulevissa unelmissani olen muistanut aina levon ja palautumisen merkityksen ja olen kiinnittänyt tähän asiaan huomiota opeteltuani asian kantapään kautta. Etenkin jenkeissä ihanteena on herätä aikaisin, viideltä aamulla, toteuttamaan unelmiaan, tekemään töitä. Ja Suomessa myös. Mutta valitettavasti tämä kostautuu vähitellen ja keho sairastuu jos et saa tarpeeksi unta. Väsyneenä et myöskään osaa nauttia saavutuksistasi samalla tavalla. Minulle aamu on kuitenkin ollut aina sitä tehokkainta aikaa. Mutta nyt en herää liian aikaisin tai toteuta unelmiani terveyteni kustannuksella. 

Aamulla olen tehokkaimmillani ja aamu on ehdottomasti sellaista aikaa jolloin saan eniten aikaan. Olen koittanut tehdä töitä asioiden eteen myös iltaisin, mutta saman lopputuloksen aikaansaamiseen menee huomattavasti enemmän aikaa. Ajankäytöllisesti on siis tehokkaampaa tehdä asiat silloin kun sinä olet parhaimmillasi. Ei siis ole sama meneekö aikaa tähän kaksi tuntia vai tunti. Viisi tuntia viikossa vai kymmenen. Tällä on jo iso ero. Joten tein projektiani aamuisin, ja jätin aamutreenejä tekemättä. Huomasin myös koiran otettuani, että keho ei edes jaksa ja kestä koiran ulkoilutuksen lisäksi vielä aamutreenejä salilla. Näin siis aamutreenini ovat vaihtuneet koiran kanssa metsässä haahuiluun ja tähän luovaan työhön ennen lapsen heräämistä. 

Toteuta siis itseäsi silloin, kun vuorokaudessa on paras hetki sinulle. Toiset ovat enemmän iltaihmisiä ja aamutreenit ei vain ole se paras tapa harjoitella. Silloin ei tarvitsekaan. 

Kaikille löytyy aina aikaa, kyse on vain priorisoinnista ja siitä mitä haluat. On puhdas tekosyy, että aikaa liikkumiselle ei löydy. Sitä varmasti löytyy. Muutosta ei nimittäin tapahdu ennen kuin ryhdyt toimeen, aikaa pitää vain tehdä unelmaa varten. Varaa aikaa kalenteristasi silloin kuin olet parhaimmillasi. Jos olet edelleen sitä mieltä, että aikaa ei ole, et pidä tavoitetta todennäköisesti tarpeeksi tärkeänä. Voin melkein jo sanoa, että kannattaa melkein unohtaa koko tavoite. Et kykene koskaan saavuttamaan tavoitetta, jos et ole valmis käyttämään viittä tuntia viikossa tavoitteen saavuttamiseksi. Tai tämän tavoitteen saavuttaminen ei ole sinulla prioriteettilistalla ykkösenä. 

Ja vielä suosittelen suunnittelemaan etukäteen kaikki omat ajat, jolloin unelmaa tai tavoitettasi toteutat. Jos alat miettiä viikon keskivaiheilla milloin sinulla olisi tähän aikaa, todennäköisesti aikaa ei löydy. Suunnittele siis jokainen viikko erikseen ja jokainen kuukausi erikseen. Koska jos nyt et ehdi sitä tekemään, niin koska sitten? Aina on asioita joita pitää tehdä ja omille unelmille ei löydy aikaa. Jos ei nyt niin koska? Elämme täällä vain kerran. Suosittelen siis toimimaan, kuuntelemaan sydäntään, ja rohkeasti päättämään että teen tämän nyt. Siitä tulee niin mahtava fiilis. P.S. Tällä hetkellä on vapautunut yhdelle valmennettavalle paikka. Siihen liittyen voit olla yhteydessä hanna@sportslady.fi ja uusituilta nettisivuiltani www.sportslady.fi löydät lisää infoa ja hintoja valmennuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti