Tällä viikolla olen tehnyt pari intervalllihölköttelyä ja eilen lähdin kävelylle. Teki mieli juosta ihan tosi paljon! Huomaa että on taas päässyt "juoksemisen" (tätä hölköttelyä ei kai vielä juoksemiseksi voi kutsua hetkeen) makuun kun ei malttaisin kävellä lainkaan! Mutta silti pitäisi matalatehoistakin liikuntaa olla ja tässä muutama hyvä syy miksi kannattaa myös kävellä.
Itse olen matalatehoisen liikunnan kannalla erittäin paljon ja se helposti unohtuu kun innostuu menemään lujempaa. Suurin synti meillä liikunnan aloittamisessa onkin se että mennään liian kovilla sykkeillä ja sitten kroppa menee ylirasitustilaan ja tullaan kipeäksi. Kävelyä kävelyä siis! Ja juoksun aloittaminen maltilla myöskin! Omien treenattavien kausiohjelmissa on aina paljon matalatehoista liikuntaa.
Kävelyn terveysvaikutukset
Reipas kävelylenkki vaikuttaa edullisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Vaikutukset kestävät kuitenkin enintään kaksi vuorokautta. Tämän jälkeen liikunta-annos tulee uusia, jotta muutokset säilyvät. Siksi jokaisen aikuisen tulisi liikkua vähintään 30 minuuttia viitenä päivänä viikossa. Liikkumisen tulisi olla teholtaan reipasta kävelyä vastaavaa. Puolen tunnin liikunta-annoksen voi kerätä useammasta, vähintään 10 minuutin liikuntatuokiosta. Esimerkiksi kävely tai pyöräily kauppaan, harrastuksiin tai töihin ovat hyviä tapoja lisätä päivittäistä liikkumista.
Säännöllinen reipas kävely alentaa verenpainetta ja leposykettä, tehostaa verenkiertoa ja parantaa kestävyyskuntoa sekä parantaa kolesteroliarvoja.
Vaikutukset saavutetaan 2-6 kuukauden kuluessa:
- aineenvaihdunta paranee (välittömästi)
- verenpaine laskee (2 kk)
- leposyke laskee (2 kk)
- kestävyyskunto kohoaa (3 kk)
- verenkierto paranee (3 kk)
- kolesteroliarvot paranevat (6 kk)