Kuinka moni haaveilee elämänmuutoksesta? Pääsemisestä parempaan kuntoon, oman elämänsä haltuun ottamisesta? Mitä siihen vaaditaan?
Pysyvään muutokseen tarvitaan kestävämpi motivaation lähde kuin vaikkapa halu päästä hyvään kuntoon. Sellainen on esimerkiksi halu päästä hyvään kuntoon, jotta pystyt vielä eläkevuosinakin olemaan aktiivinen ja viettämään aikaa lasten ja lastenlasten kanssa. Muutosta pitää haluta itse. Ja sille pitää olla hyvä syy. Se pitää aina lähteä itsestä sisältä, ulkopuolelta ja toisten painostuksesta lähtevä muutos ei ole pysyvää.
Muutosta ei voi tehdä pelkällä tahdonvoimalla eikä toisen vuoksi. Niin kauan kuin valmentaja seisoo vierellä ja käskee sinun tehdä asioita, teet. Mutta kun pääset hänestä eroon, teetkö hänen opettamiaan asioita edelleen? Kun motivaatio on aito, noudatat ohjeita myös itsekin. Silloin olet oivaltanut sen, että teet asiat omaksi hyödyksesi.
Jos olet aloittanut monta kertaa ja epäonnistunut, ei se tarkoita sitä että et onnistuisi koskaan. Kun tietty piste on saavutettu, silloin muutoksen onnistuminen on lähempänä. Jossain vaiheessa tulet siihen pisteeseen, että haluat muutosta niin palavasti että sen tapahtumiselle ei ole enää mitään estettä. Päätös on tehty ja alat toimia heti sen eteen.
Miksi muutos sitten toisilla kestää pidempään kuin toisilla? Ne jotka yrittävät muutosta kerta toisensa perään pelkän tahdonvoiman avulla, palaavat yleensä lähtöruutuun. Silloin kun tiedät mitä teet, muutoksen tai painonpudotuksen saavuttaminen ei kestä niin pitkään. Sinun pitää myös sitoutua päätökseesi ja uuteen elämäntapaasi. Sitoutuminenkaan ei vielä riitä, on osattava ottaa opiksi asioista matkan varrella ja tarvittaessa muuttaa toimintatapojaan päästäkseen haluamaansa lopputulokseen. Ja elämänmuutosta tehdessä, on opittava tekemään se sinulle parhaalla tavalla. Jotta pystyt nauttimaan matkasta ja näin muutoksesta jää sinulle pysyvämpi. Kaikki eivät pidä salilla treenaamisesta, kaikki eivät pidä ruokien punnitsemisesta tai oman painon säännöllisestä seuraamisesta. Matkasta on tehtävä sinulle niin miellyttävä kuin mahdollista. Sinun tyylisesi matka.
Olet vastuussa omasta muutoksestasi itse. Vain sinä. Mitä siihen sitten vaaditaan? Ensinnäkin sinun tulee uskoa siihen että asioiden pitää muuttua, ei ajatella että pitäisi muuttua. ”Olisi kiva kun paino tippuisi” –ajattelu ei vie sinua eteenpäin. Tarvitaan rohkeutta voittaa oma pelkonsa. Pystynkö siihen? No ihan varmasti! Sinun on uskottava että sinä pystyt muuttamaan asiat. Ei pelkästään niin, että asioiden pitää muuttua vaan että sinä pystyt muuttamaan ne. Sinä, ei kukaan muu. Kukaan muu ei tee muutosta puolestasi. Personal trainerin palkkaamisella et muutu, sinun täytyy tehdä ohjeiden mukaan ja uskoa itseesi, päättää, toimia, sitoutua, ottaa opiksi ja oppia nauttimaan matkasta. Loppupeleissä vain sinä itse olet muutoksen lähde!
Ja ajatuksilla on aivan mieletön voima! Ajatukset ohjaavat tulevaisuuttamme. Niin terveyttämme kuin uraamme.
Jos listaisin kuusi kohtaa kuinka onnistut muutoksessa olisivat ne seuraavat:
1. Päätä
2. Toimi (heti!)
3. Sitoudu
4. Ota opiksi
5. Pysy sitoutuneena, mutta ole valmis muuttamaan lähestymistapaa
6. Nauti päätöksestäsi ja tavoitteestasi, mutta muista nauttia myös matkasta kohti tavoitetta. Pidä silmät ja korvat auki, ole avoin. Koskaan et voi tietää keneen törmäät seuraavaksi ja kuinka tämä henkilö voi viedä sinua lähemmäksi tavoitettasi tai voit löytää uusia juttuja jotka innostavat sinua lisää ja lisää uuteen elämäntapaan.
Kun olet päättänyt tehdä muutoksen, suosittelen hakemaan erilaisia referenssejä tukemaan päätöstäsi ja kysymään itseltäsi tiettyjä kysymyksiä. Millainen elämäni tulee olemaan jos en muutu? Millainen elämäni on kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Millaisessa kunnossa olen, olenko terveenä? Onko selkäni kipeä, syönkö edelleen tiettyjä lääkkeitä ja mahdollisesti vielä lisää muita lääkkeitä? Mitä kaikkea voit menettää jos et nyt ota itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäydy? Visualisoi mielessäsi se tuska mikä sinulle tulee jos jatkat elämääsi huonoin elintavoin.
Etsi tietoa mitä tietyt huonot tavat aiheuttavat. Jos alkoholi kuuluu jokaviikkoiseen elämääsi, tutustu oikeasti alkoholin haittoihin. Mitä se tekee terveydelle? Mitä rasvainen ruoka ja sokeri ihmiskropalle aiheuttavat? Mitä voi seurata keskivartalolihavuudesta ja mitä erilaisia tauteja ylipaino voi aiheuttaa. Sydän- ja verisuonitaudit, kakkostyypin diabetes jne. Katso totuutta silmiin ja tunne se tuska minkä huonoilla elintavoillasi aiheutat. Terveys ei ole itsestäänselvyys. Keho saattaa pettää yhdessä sekunnissa ja elämäsi saa totaalisesti uuden suunnan.
Omien treenattavieni kanssa iloitsen joka kerta, kun matkan varrella jää säännöllistä lääkitystä pois tai se vähenee. Verenpainelääkityksestä päästään eroon, samoin kolesterolilääkkeistä. Tietyt kolotukset katoavat, sellaiset mistä henkilö on saattanut kärsiä pitkään ja vasta liikunnan aloitettuaan ymmärtää mikä ilo siitä on myös hyvinvoinnin ja hyvän olon ja terveyden näkökulmasta. Lähdemme asioihin yleensä estetiikka edellä, terveys tulee perästä ja sitten lopulta kaikki muu. Ja lopulta nuo kaikki asettuvat elämään, omassa järjestyksessään ja omalla ajallaan.
Voimme tehdä useita tavoitteita ja monia muutoksia monen eri asian suhteen. Jokaisella muutoksella hyvinvoinnissa on oma aikajanansa. Kannattaa olla armollinen itselleen niiden suhteen. Meillä on tapana yliarvioida mitä vuodessa on mahdollista saavuttaa ja aliarvioida mitä vuosikymmenessä voi saavuttaa. Liittyy se sitten painonpudotukseen, hyvinvointiin tai mihin tahansa unelmiin tai tavoitteisiin.
Omat muutokseni ovat ottaneet toiset enemmän ja toiset vähemmän aikaa. Otetaan esimerkiksi muutos painon suhteen. Lihoin 15 kiloa kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi 2011. Tästä postauksesta pääset lukemaan siitä lisää. Pudotin sitten 2014 painoa kuudessa viikossa ja ulkomuoto muuttui huomattavasti. Sen jälkeen olen tiputtanut painoa pari kiloa vuodessa ja tällä hetkellä kroppa toimii hyvin. Siitä voit lukea lisää postauksestani Kilpirauhasen vajaatoiminta ja painonpudotus osa 2. Näissä menen tarkemmin myös ruokavalioasioihin ja miten ne ovat vuosien mittaan muuttuneet. Mutta siihen miten kehon saa toimimaan, siihen liittyy niin paljon enemmän kuin pelkkä ruokavalio ja liikunta, lepo ja palautuminen. Mutta näistähän me lähdemme aina liikkeelle.
2010 |
2014 toukokuun alku ja kesäkuun puoliväli |
kesä 2018 |
Painonpudotuksen lisäksi olen tehnyt pitkää muutosta kehoni liikkuvuuden kanssa. Kun kehoa ei ole huoltanut koskaan oikein ja lisäksi huoltoa on myös laiminlyönyt, oli työn sarkaa niin sanotusti valtavasti. Ja sitä on edelleen. Tässä ennen ja jälkeen kuvat liikkuvuudestani 2014 ja 2019. Mitä tapahtuu viidessä vuodessa kun aletaan venytellä ja ranka saa liikettä? Tämä ei käy ihan hetkessä. Keho myös oireili kipuilemalla näiden vuosien aikana, olihan se ihmeissään kun 35 vuotta tietyssä asennossa ollut ranka saakin liikettä.. Ja kuten sanoin, lähestymistapaa on matkan varrella osattava muuttaa. Omalla kohdalla ulkoisessa muutosprosessissa se on tarkoittanut sitä, että olen suhteuttanut lajit itselleni sen mukaan mitä kroppa kestää. Ja löytänyt ne parhaat sellaiset millä ylläpidän hyvää terveyttä ja kuntoa kehossani.
Sitten on vielä se henkinen ja psyykkinen puoli mitä ihminen voi työstää läpi elämänsä. Tai mitä on mahdollista työstää. Siinäkin meillä on koko elämä aikaa ja näissäkin asioissa kaikki on mahdollista. Mutta näistä kirjoittelen sitten enemmän tuonnempana. Mahtavaa jos jaksoit lukea tännekin asti. Toivon, että sinulle on näistä vinkeistä ja minun kokemuksistani hyötyä ja tsemppiä.
Tällä postauksella haluan myös rohkaista sinua siihen, että hyvään oloon ja parempaan terveyteen pääsee varmasti. Meistä jokainen! Jollain aikavälillä. Tässä on koko elämä aikaa.
Ihanaa viikon alkua kaikille!