Mehustamisesta tulee kovasti kysymyksiä niin Instaan, Faceen kuin tänne blogiinkin ja toivottiinpa myös erillistä postausta mehustamisesta. Eli nyt toivepostaus ja yksi arjen must juttuni! Mehustaminen on kuulunut mun arkeen kohta kaksi vuotta. Itselle se on jo niin arkipäivää, joten varsinaista mehustamiseen liittyvää postausta ei ole tullut hetkeen tehtyä. Löydätte kyllä tunnisteista "vihermehut" tai "mehustaminen" muitakin postauksia aiheeseen liittyen.
Miksi mehustaa?
- mehustaminen parantaa vastustuskykyä
- saat isomman määrä ravinteita kehoon helposti kerralla
- saavutat paremman vireystilan
- pidät huolta ihon, hiusten ja kynsien kunnosta
- parannat suoliston kuntoa ja sitä kautta edistät terveyttäsi
Mehustamisen sanotaan myös auttavan
- kuukautiskipuihin
- hienhajuun
- unettomuuteen
- lääkkeiden sivuvaikutuksiin
- erilaisiin kroonisiin sairauksiin
Mehustaminen on varmasti helpoin aloittaa mehustamalla appelsiineja tai muita hedelmiä. Kuitenkin hedelmien sisältämän sokerin vuoksi en käytä niitä kovin paljon, vaan suosin mieluummin vihermehuja. Muutaman kerran viikossa saatan mehustaa omenan muiden ainesten joukkoon. Mehustamalla vain hedelmistä, päivän energiamäärä lisääntyy salakavalasti kun saat mehujen joukossa paljon sokeria.
Omiin lempiaineksiin kuuluu:
1 luomu sitruuna
1 luomu lime
1 kotimainen tai luomu kurkku
paljon inkivääriä, luomulaatuisena
1 luomu omena
Näitä tietysti vaihtelen. Mutta inkivääri, lime ja sitruuna ovat oikeastaan jokaisessa mehussani must. Niiden lisäksi lisään sitten muita aineksia, vähän kauden mukaan. Tällä hetkellä esimerkiksi kesäkurpitsa on kauden vihannes ja yli puolet edullisempi kuin kotimainen kurkku. Kurkun kilohinta pyörii kolmessa eurossa kun taas kesäkurpitsan jää euroon. Kesäkurpitsaa voit käyttää yllä olevassa "reseptissä" kurkun sijaan.
Punajuurten tullessa mehustan paljon myös niitä. Punajuuren kanssa sopii hyvin omena ja päärynä. Myös punakaali.
Ihana mehu syntyy myös päärynästä ja fenkolista.
Veriappelsiinien saapuessa kauppoihin, käytän niitä osana mehuja.
Omasta Juice Masterin mehuprässistä menee läpi myös pinaatti ja vehnänoras sekä erilaiset kaalit ym. vastaava tavara. Pinaattia saatan lisätä tuohon vakkarimehuuni puolen laatikollisen verran.
Edellä mainittua reseptiä muutan usein myös niin, että laitan kurkun tilalle muutaman porkkanan. Tai laitan kokonaisen kurkun sijaan puolikkaan kurkun ja 3 porkkanaa. Omenan sijaan laitan usein selleriä. Selleri poistaa kehosta nestettä ja mehusta tulee ihanan kirpeä. Olen huomannut, että jos laitan enemmän eri aineksia mehuun kuin viisi, on vatsa ihmeissään. Sama pätee kai mehussakin kuin ruuassa: mitä yksinkertaisempaa ja vähemmän erilaisia juttuja lautasella on, sitä enemmän vatsa sitä rakastaa.
Viime vuosina olen lopettanut superfoodien ja viherjauheiden ostamisen. Niistä kun ei oikeasti tiedä millaisessa maaperässä ne ovat kasvaneet ja miten nykyinen geeniperimämme niihin soveltuu. Niin ruuassa kuin mehuissa uskon siihen, että mahdollisimman luonnollinen on aina parasta. Viherjauheiden sijaan valitsen itsepuristetut vihermehut. Synteettiset vitamiinit ja muut "terveyttä edistävät" tuotteet olen myös jättänyt pois. Uskon, että keho ei niitä tarvitse. Tietysti aina meille myydään jännittäviä asioita eri terveysväittämin. Mutta kuinka paljon rahaa kulutetaan tuoreiden vihannesten markkinointiin? Marjoja meillä on metsät täynnä ja hyvälaatuisia kasviksia saa niin lähikaupasta kuin Lidlistäkin. Mehustaminen on paljon edullisempaa kuin kalliiden valmisteiden hankkiminen ja paljon luonnollisempi vaihtoehto. Vihermehu tervehdyttää kudoksia ja soluja. Mehu myös puhdistaa ja palauttaa elintoimintoja ennalleen.
Kun aloitat tekemään vihermehuja, aloita tutuista ja turvallisista kasviksista ja hedelmistä. Laajenna sitten vähitellen repertuaaria ja kokeile rohkeasti uutta. Yleensä ensimmäiset mehut ovat porkkana/appelsiini/inkivääri -mehuja. Ja se onkin aivan ihana yhdistelmä. Siitä on hyvä aloittaa. Sitruuna sopii tähän erinomaisesti ja seuraavana päivänä voitkin lisätä yhden sitruunan. Sitä seuraavana päivänä lisää lime. Lisää vähitellen myös vaikka kesäkurpitsaa. Kokeile jättää appelsiini pois. Jokainen mehu on erilainen. Mehu tuoksuu, näyttää ja maistuu erilaiselle, joka aamu.
Itse suosin luomutuotteita. Ne sisältävät enemmän ravintoaineita, kuten antioksidantteja. On sen puolesta järkevämpää käyttää luomutuotteita aina kun mahdollista, kun on tarkoitus saada maksimaalinen määrä ravinteita. Luomuvihannesten ja -hedelmien makukin on paljon parempi. Myös luomulaatuisia tuotteita uskallat helpommin käyttää kuorineen. Mehustamisen hyvä puoli onkin se, että myös kuoret voi käyttää. Tietysti sitruunaa, limeä ja appelsiinia yms. lukuunottamatta. No tästäkin on monta keskustelua käyty onko luomu sitten parempaa. Ainakin omaan suuhun se maistuu paremmalle. Huomaat eron kun käytät luomua ja yrität palata takaisin tavalliseen. Luomun lisäksi tottakai suosin kotimaista. Ja mieluummin kotimaista kuin ulkolaista luomua.
Mehustaminen on etenkin silloin aivan huippujuttu, jos syöt liian vähän vihanneksia. Saamme mehujen avulla tavallista enemmän kroppaan sen kaipaamia vitamiineja. Lisäksi kun ravintoaineet päätyvät suoraan soluihin, poistuu kehosta kaikenlaisia myrkkyjä. Lihan, maitotuotteiden tai alkoholin kyllästämä keho alkalisoituu vihermehujen nauttimisen ansioista ja eri kasviksilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Voimakkaan vihreät alkalisoivat, punaiset vähentävät verenpainetta jne. Keho kertoo mitä se tarvitsee ja vaikka kostean juhlaillan jälkeen se suorastaan huutaa alkalisoivaa vihermehua.
Mehukoneita on erialisia. Oma ensimmäinen laitteeni oli Philipsin mehulinko. Siinä ei kaalit ja pinaatit menneet läpi. Muuten oikein hyvä ja toimiva kone. Tällä hetkellä käytössä on Juice Master ja siitä olen tykännyt. Philipsin laite on helpompi puhdistaa, joten kynnystä mehujen tekemiseen varmasti laskee se että laite on helppo puhdistaa. Kone kannattaakin putsata heti. Teen sen itse aina ennen mehun nauttimista.
Kuka muu on jäänyt koukkuun mehustamiseen?