Miten moni tykkää leivästä? Mä tykkään! Ja paljon! Leivän kanssa on vähän sama kuin karkin. Sitä voisi syödä vaikka kuinka kun siihen ryhtyy. Ja kun leipää ryhtyy syömään niin kohta sitä on jo karkkipussikin kädessä? Hmm. Helposti voi käydä niin kun höttöleivän ties mitkä ainesosat (gluteeni) laukaisevat monella tällaisen reaktion. Eli en juurikaan syö leipää ja kotiin sitä en osta ellei tule illallisvieraita.
Päätin ratkaista nyt asian (=että saan syödä leipää) niin, että vihdon myös leivon leivän itse. Sitten tietää mitä siinä on. Ei lisäaineita. Ei gluteenia. Ainoastaan niitä aineksia mitä päätän leipään laittaa. Myös protskua. Oon aina ollut ruuanlaiton lisäksi kova leipomaan niin sämpylöitä kuin kakkujakin, ja nyt opetellaan sitten tekemään leipä proteiinijauhoista ja kvinoa- sekä kookosjauhoista. Näiden lisäksi taikinaan tuli psylliumia, munan valkuaisia sekä turkkijugurttia, leivinjauhetta, soodaa, himalajan ruususuolaa. Mulla on kaapissa myös kaurajauhoja ja seuraavaan leipään laitan niitä ehdottomasti. Qvinoajauhot vaan eilen Ruohonjuuressa kuulosti niin eksoottiselta, että ajattelin kokeilla mitä tästä tulee niiden kanssa. Leivästä tuli tosi hyvää, mutta luulen että vielä parempaa tulee kaurajauhojen kanssa (syystä että tykkään muutenkin kaurasta enemmän kuin kvinoasta)! Koostumus ainakin oli ihana, ja vielä sen jäähdyttyäkin leipä oli pehmeää eikä mennyt sellaiseksi kovaksi klöntiksi mitä kuvittelin!
Tämän leivän leipominen oli sinänsä helppoa, että ensin yhdistin kuivat aineet ja sitten sekoitin niihin munanvalkuaiset ja jugurtin. Ei vaivaamista, ei nostattamista. Suoraan uuniin. Käytin silikonivuokaa ja siitä leipä irtosi kuin unelma. Niin kuin huomaatte. Sitä ei ole tarvinnut väkisin kisoa vuoasta irti. Ja haluan mennä ostamaan myös "oikean" leipävuoan! Suosituksia?
Lounaaksi oli sitten lehtikaalichipsejä ja salaattia sekä seesamilohta ja tätä herkullista uunituoretta leipää!
tuo sininen pussi on leipomiseen tarkoitettua heraproteiinia Ruohonjuuresta (löysin sen eilen ekaa kertaa!) |
Tämä leipä kuulostaa kiinnostavalta, kun opettelen vähähiilihydraattisempaan elämään! Olisikohan tarkempaa reseptiä saatavilla?
VastaaPoista1 1/2 dl kvinoajauhoja
VastaaPoista6 rkl kookosjauhoja
2 rkl psylliumjauhetta
8 rkl maustamatonta heraproteiinijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 ruokasoodaa
1 tl suolaa
8 munanvalkuaista
reilu desi maustamatonta jugurttia
Sekoita kuivat aineet ja sitten lisää loput aineet joukkoon! Kaada silikonivuokaan ja paista noin 35 min 175 asteessa (säilytä leipä jääkaapissa)
Mä pakastin siitä puolet!