Reipas tunnin kävelylenkki aamulla, ja onnistuin säästymään sateelta. Sadepilvet jäivät pyörimään Kumpulanlaakson ylle ja onnistuin ne kiertämään Arabian rannan ja Koskelan kautta.
Mä ostin pitkästä aikaa taas avocadoa. Mulla menee niin kausittain mun lempparit ja välillä ne unohtuu. Nyt on ollut meneillään "oliiviöljy ja pähkinäkausi" ja kookosöljy mulla on päivittäin käytössä. CocoVi Bar'lla taas käytin päivittäin avocadoa osana smoothieta.
Avocado on ihan huippu lisä päivittäiseen ruokavalioon. Mun jokaisella aterialla on jotain hyvää rasvaa. Aamupalan yhteydessä nautin joko kylmäpuristettua kookosöljyä (sen maidottoman maidon yhteydessä esimerkiksi), avocadoa tai pähkinöitä (joita laitan smoothieen). Hyvän rasvan lähteen laitan siis joko smoothien joukkoon tai napostelen ihan sellaisenaan. Välillä olen ottanut ihan maapähkinävoita lusikalla purkista ja syönyt sellaisenaan (en enempää kuin sen 10g). Naaamiiii! Yhdellä aterialla rasvan/pähkinöiden määrä mulla on noin 10g ja avocadoa taas laitan yhden neljäsosan. Lounaalla nykyään käytän taas yleisemmin kylmäpuristettua oliiviöljyä tai avocadoa.
Mutta nyt kun avocadoja taas on ostettuna niin hehkutellaanpa vähän niitä!
Ensin pari vinkkiä kuinka tunnistat kypsän hedelmän. Kaupoissa on usein tarjolla kahdenlaisia avocadoja. Toiset ovat useimmiten hyvin raakoja ja toiset esikypsytettyjä. Kypsien avocadojen etsiminen kaupasta voi olla turhauttavaa puuhaa. Nyrkkisääntöhän on, että mikäli avocado antaa hieman periksi puristettaessa, se on kypsä syötäväksi. Toisinaan pehmeähkön tuntuinen hedelmä ei olekaan kypsä vaan pelkästään kolhiintunut ja kotona odottaa suuri pettymys, kun herkulliseksi kuvittelemasi hedelmä onkin ruskeaa mössöä.
Näin voit tarkistaa avokadon kypsyyden:
1. Nyppää avokadon päästä pieni ruskea kanta pois.
2. Jos kanta irtoaa helposti ja sen alta näkyy vihreää, avokado on kypsä.
3. Jos kanta ei irtoa tai kannan alta näkyy ruskeaa, avokado ei ole
kypsä.
Avokado
sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja. Suomessa avokadoa käytetään yleisesti
ottaen vielä melko vähän mutta esimerkiksi Ranskassa se on hyvinkin yleinen
lounassalaattien ainesosa. Syynä avocadon vierauteen on ehkä meidän
ilmasto, mutta voi olla että taustalla vaikuttaa myös yleinen rasvakammo.
Avokado sisältää hedelmäksi paljon kaloreita ja rasvaa mutta se on koko
painonsa arvosta täynnä arvokkaita terveystekijöitä. Mutta jos laitat 1/4 hedelmästä smoothieen se ei sisällä sen enempää energiaa kuin 10g kookosöljyä tai pähkinää (alle 100 kcal)! Ja smoothien koostumuksesta tulee aivan erilainen avocadon kanssa! Ja koska maku on sen verran mieto niin avocado sopii jälleen niin marja- kuin vihersmoothieenkin!
Avocadoa
voi myös käyttää sekä makeissa että suolaisissa ruuissa. Se sopii hedelmäisiin- tai
suolaisiin salaatteihin. Rasvainen hedelmä toimii
myös loistavasti kakkujen täytteenä ja antaa kermaisen vanukasmaisuuden
esimerkiksi raakasuklaamousseille. Raakakakkuihin avocado sopii erinomaisesti.
Nyt kun lähdin näistä hyvistä rasvoista kirjoittamaan niin mennäänpä vielä vähän syvemmälle ja puhutaan hyvistä rasvahapoista ja niiden tarpeesta! Moni painonpudottaja sortuu helposti rasvojen karttamiseen ja sillä tekee itselleen karhunpalveluksen!
Saatko riittävästi hyviä rasvahappoja?
Rasvaa tarvitaan muun muassa
normaalin hormonitoiminnan ylläpitämiseen, kehon välittäjäaineiden tasapainoon,
rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen sekä energiaksi.
Omega-3 ja
omega-6-rasvahapot ovat elimistölle välttämättömiä monityydyttymättömiä
rasvahappoja, joita keho ei itse pysty valmistamaan. Länsimaisessa
ruokavaliossa on tavallisesti paljon enemmän omega-6 rasvahappoja kuin omega-3
rasvahappoja. Linolihappoa, joka on
omega-6 rasvahappojen lähde, on yleisesti kasvikunnan tuotteissa, kuten
kasvisöljyissä, pähkinöissä ja siemenissä. Erityisen runsaasti linolihappoa on
auringonkukka-, maissi- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappojen lähde on
alfa-linoleenihappo, jota on eräissä kasvikunnan tuotteissa. Elimistö muodostaa
siitä dokosaheksaeenihappoja (DHA) ja eikosapentaeenihappoa (EPA). DHA ja EPA
ovat sellaisenaan elimistön hyväksikäytettävissä. Niitä on valmiina
kalaöljyssä.
Kovaa treenaava kuntoilija tai urheilija ja tavallinen kuntoilijakin
hyötyvät riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista. Riittävällä omega-3-rasvahappojen
saannilla voidaan ehkäistä tulehduksia, allergioita ja vahvistaa
vastustuskykyä.
Omega-3-rasvahapot voivat myös parantaa suorituskykyä tehostamalla veren
hapenkuljetusta, lieventää rasitusastman oireita ja parantaa keuhkojen
toimintaa. Omega-3 rasvahappojen riittävä saanti edistää lisäksi sydän- ja
aivoterveyttä. Mulla on käytössä tuo Terranovan omega-öljy tällä hetkellä! Ja rasvaisesta kalasta saa hyviä rasvoja! Kannattaa 2-3 kertaa viikossa muistaa syödä kalaa! Mä ostin eilen taas lohta ja sitä olisi tarjolla myös tänään lounaalla ja päivällisellä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti