Aamun smoothie lisää vastustuskykyä ja sisältää runsaasti
antioksidantteja. Ajattelin reseptin lisäksi avata teille aihetta vähän enemmän. Kaikkihan me antioksidantteja haalimme, mutta tiedämmekö mitä koko asialla
tarkoitetaan oikeastaan?
Superfoodeina käytin smoothissa myös suomalaisia marjoja. Ne
ovat mun mielestä sitä parhainta superfoodia!
Luonnossa kasvavien marjojen runsaus on ainutlaatuista
Pohjoismaissa, mutta kaikki marjat, myös viljellyt, ovat loistavia terveyden
kannalta. Voimakkaat värit ja maut pitävät sisällään runsaasti suojaavia aineita. Marjojen pienissä kuorissa ne ovat paljon tiivimmässä muodossa kuin isoissa
hedelmissä. Harvat elintarvikkeet ovat yhtä terveellisiä kuin marjat, antioksidanttien määrässä mitattuna ne ovat kärkipäässä.
Mustikka on supermarja! Se parantaa jalkojen verenkiertoa, hillitsee tulehduksia ja suojaa myös suolistosyövältä. Sininen väri tulee
vahvoista antioksidanteista, antosyaniineista, joilla on paljon positiivisia
terveysvaikutuksia.
Marjojen sisältämien C-vitamiinien ja fytokemikaalien
toimiessa yhdessä, terveelliisestä vaikutuksesta tulee moninkertainen. Syö
mieluummin pieniä määriä eri laatuja kuin paljon yhtä laatua!
Sitten smoothieen laitoin jotain myös pussista!
Pakurikääpä sisältää ehkä eniten antioksidantteja. Se on
useilla varttuneilla lehtipuilla esiintyvä pikimusta lahottajasieni, jolla on
historiassamme pitkät perinteet. Se on myös voimakas adaptogeeni eli se
tasapainottaa elimistön toimintoja ilman sivuvaikutuksia. Pakurikäävän ORAC-luku
on korkeampi kuin millään marjalla tai yritillä.
Camu camu jauhe sisältää puolestaan enemmän C-vitamiinia
kuin mikään muu marja. Se sisältää myös runsaasti antioksidantteja, fytokemikaaleja, aminohappoja sekä muita vitamiineja ja kivennäisaineita kuten
beetakaroteenia ja kaliumia.
Kaikki nämä kolme yhdessä ovat erinomainen immuniteetin
vahvistaja -yhdistelmä ja nyt ohje aamun smoothieen!
1 dl mustikoita
1 dl mustaherukoita
1 mitta Solgar Whey to Go protskua
¼ tl lakritsijauhetta
1 rkl chia siemeniä
1 rkl kookosvesijauhetta
½ tl camu camua
1 rkl pakurijauhetta
1 rkl pakurijauhetta
noin 2 dl vettä
Blendaa sekaisin ja nauti!
Antioksidantit ehkäisevät hapettumista tai härskiintymistä, eli prosessia, jossa ilman happi reagoi ympäristönsä kanssa, esimerkiksi siten
että pelti ruostuu tai voi vanhenee ja alkaa haista. Sama prosessi tapahtuu solutasolla
kehossamme. Happi on lähes kaiken elämän edellytys, mutta ironista kyllä samalla
se joka meidät lopulta selättää. Antioksidantteja on luonnostaan vitamiinien
joidenkin mineraalien ja muiden kasvien ainesosien muodossa ja ne suojaavat
meitä solujen vahingoittumiselta, joka voi johtaa vaikkapa syöpään. Ruoassa on
vesiliukoisia antioksidantteja, kuten C-vitamiini ja rasvaliukoisia
antioksidantteja, kuten E-vitamiini ja karotenoidit eli väriaineet.
Tunnettuja Antioksidantteja
Beetakaroteeni on antioksidantti, jota on runsaasti
esimerkiksi porkkanassa. Se varastoituu kehoon ja voi muuttua A-vitamiiniksi
tarpeen mukaan. C-vitamiinia jota kutsutaan myös askorbiinihapoksi, on useimmissa
hedelmissä ja kasviksissa, erityisesti punaisessa paprikassa, sitrushedelmissä, ruusunmarjoissa ja muissa marjoissa. Askorbiinihappoa käytetään usein myös
lisäaineena, sillä se parantaa ruuan säilyvyyttä.
E-vitamiini, joka tunnetaan myös alfa-tokoferolina on
rasvaliukoinen ja sitä on runsaasti manteleissa, pähkinöissä, siemenissä ja
kasviöljyissä, mutta myös parsakaalissa ja muissa vihanneksissa ja hedelmissä.
Seleeni on mineraali ja tärkeä osa kehon omaa
entsyymijärjestelmää, jonka tehtävä on huolehtia vapaista radikaaleista – tämän vuoksi
seleeni lasketaan yleensä antioksidantteihin. Kala ja äyriäiset ovat tämän
mineraalin tärkeimpiä lähteitä, mutta sitä on myös pähkinöissä, palkokasveissa, lihassa ja munissa sekä maidossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti