Olen viime viikkoina lukenut aiheesta, miten ruuan avulla voi suojautua sairauksilta. Kuinka elintavoilla voi vaikuttaa mahdollisiin sairauksiin, esimerkiksi syövän kehittymiseen. Olenko miettinyt joskus vuosia sitten tätä asiaa? En. Nuorena mietin lähinnä sitä, mitä syömällä pysyy hoikkana. Sen jälkeen olen miettinyt tätä aihetta siitä lähtien kun äiti sairastui ja nyt kun aiheesta on kulunut jonkin aikaa, on minun helpompi pukea ajatuksiani sanoiksi ja tarttua taas kirjoihin joissa aihetta käsitellään. Varmasti monella meistä on lähipiirissä ihmisiä jotka ovat sairastaneet tai sairastavat syöpää. Ja vielä lisättäköön, että tämä on vain yksi näkökulma ravitsemukseen enkä lähde antamaan kenellekään mitään neuvoja, koska en lääkäri ole, mutta haluan herätellä siihen ajatukseen että puhtaasti syöminen on tärkää myös tältä kantilta. Lähteinä olen käyttänyt paria kirjaa (Khayat-Syötkö riskiruokaa ja Hultén-Suojaa ruoasta).
Asioihin pitäisi tarttua jo
silloin, kun tauti piileksii oireettomana kehon uumenissa. Sitten ei ole
kuitenkaan mahdollista yksilöidä minkään ruoka-aineen
terveysvaikutusta. Väite, että jonkin ravintoaineen poistaminen
ruokavaliosta ja jonkin toisen lisääminen estäisi syöpää ei välttämättä pidä
paikkaansa. Turhaan siis koet huonoa omatuntoa lisäaineita sisältävistä
protskupatukoista jos viikonloppuisin maistuu viini tai muut tunnelmaa
nostattavat juomat.
Jos
tupakkaa ja alkoholia ei oteta lukuun kaikki neuvot ovat katteettomia. Tässä
vaiheessa kannattaa taas miettiä sitä, onko niin coolia polttaa. Täältä voit lukea aiemman kirjoitukseni
tupakoinnista. Sieltä löytyy myös lista, jossa on monta hyvää syytä
tupakoinnin lopettamiseksi. Onneksi tupakointi on vähentynyt merkittävästi Suomessa viime vuosikymmeninä ja se onkin laskenut keuhkosyöpätapausten määrää. Juuri keuhko- ja haimasyöpä ovat niitä jotka eniten johtavat kuolemaan.
Aiheena
syövän kehittyminen on paljon tutkittu tutkimusala. Toistaiseksi saamme
kuitenkin tyytyä yleisluontoisiin johtopäätöksiin ruoasta ja elintavoista. Tutkijat
eivät vielä tiedä miksi oikeastaan sairastumme syöpään, mutta sen sijaan
tiedämme aika paljon asioista, jotka vaikuttavat
sairastumisriskiin. Nykyhetken ruokailutottumukset vaikuttavat syövän
kehittymiseen vasta 20-40 vuoden kuluttua. Jos vaikuttavat.
Sitten yksi
suomalainen tabu on alkoholi. Se kuuluu joka juhlaan ja tylsimyksiä ovat
ne jotka eivät juo. Eikä juodessa tai muutenkaan tule
mietittyä, miten paha karsinogeeni juuri alkoholi on. Viinien keräily
ja harrastaminen on hienoa ja moni juo punaviiniä päivittäin ehkäistäkseen
sydän- ja verisuonisairauksia. Toiset tutkimukset ovat
osoittaneet, että vähäiset määrät ehkäisevät rintasyöpäriskiä, mutta
sitten taas toinen tutkimus sanoo että syövän riski kasvaa merkittävästi, jos
ylitetään yhden annoksen raja viikossa.
Tutkimukset
osoittavat, että alkoholin kulutus voi lisätä monia
sairauksia. Alkoholi eli etanoli on syöpää aiheuttava aine, mutta
koska punaviini sisältää niin paljon antioksidantteja, viinin sisältämän
alkoholin vuoksi on vaikea tehdä mitään johtopäätöksiä. On
sanottu, että minkään alkoholipitoisen juoman ei ole todettu suojaavan
syövältä, edes viinin, mutta koska sydän- ja verisuonitaudit ovat
syöpää suurempi uhka terveydelle, viinin kulutukselle on päätetty asettaa
suositellut rajat. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös alkoholiton
viini, rypälemehu, tummat rypäleet, vihreä tee, kaakao ja
marjat. Ne sisältävät hyödyllisiä polyfenoleja. Täältä voit lukea aiemman kirjoitukseni
alkoholista, joka liittyy treenaamiseen. Ja siis vielä
korjauksena, että kyllä minullekin viini maistuu, mutta viime aikoina
olen alkanut todella miettiä sen juontia ja suoraan sanottuna viinin juonnista
tulee joskus huono omatunto.
Mutta
punaviinin sanotaan kuitenkin olevan paras vaihtoehto jos viiniä pitää
juoda. Chileläiset ja ranskalaiset Cabernet Savignon, Pinot
Noir, Syrah ja Merlot -lajikkeista valmistetut viinit sisältävät paljon
antioksidantteja. Luomuviinin rypäleet ovat kasvaneet kovemmissa
olosuhteissa ja niiden on täytynyt tuottaa omia torjunta-aineitaan suojaavia
fytokemikaaleja suojatakseen itseään erilaisia vahingontekijöitä
vastaan. Tämä kappale ei ollut mikään synninpäästö punaviinin rakkaudelleni, mutta
vähän edes helpottaa.
Mikä muu
sitten aiheuttaa alkoholin (joka on se pahin aiheuttaja) lisäksi syöpää?
Tupakointi, liiallinen auringon UV-säteily, raju treenaus, huono
ruoka, pakokaasut ja kemialliset saasteet. Nämä kaikki ovat ulkoisia
tekijöitä.
Sitten
mitkä ovat solujen vihollisia ja ystäviä? Vapaat radikaalit syntyvät solujen
normaalin aineenvaihdunnan sivutuotteena. Ne koostuvat parittomista
aggressiivisista molekyyleistä, jotka yrittävät löytää elektronin jonka
kanssa yhdistyä ja saavuttaa tasapainoinen ja eheä tila. Kun vapaa
radikaali on vanginnut elektronin se jättää jälkeensä uuden parittoman ja
tasapainottoman elektronin jonka vuorostaan täytyy löytää joku johon
liittyä. Ketjureaktio jatkuu näin ja tuhoaa samalla soluja ja aiheuttaa
vahinkoja, jotka näkyvät vanhenemisena ja sairauksina - jossain
tapauksissa syöpänä.
Antioksidantit
taas ehkäisevät hapettumista, eli prosessia jossa ilman happi reagoi
ympäristönsä kanssa, vaikka niin että pelti ruostuu. Sama tapahtuu
solutasolla kehossamme. Antioksidantteja on luonnostaan ruoassamme
vitamiinien, joidenkin mineraalien ja muiden kasvien ainesosien
muodossa, ja ne suojaavat meitä solujen vahingoittumiselta, joka voi
johtaa syöpään. Kaikkihan niitä antioksidantteja halajavat kun ne ovat terveellisiä, mutta
tietääkö monikaan lopulta mitä tällä tarkoitetaan? Kirjoitin vähän aikaa sitten antioksidanteista ja ruuista jotka niitä sisältävät! Kirjoituksen löydät täältä! Jos sinun on jostain syystä pakko polttaa ja/tai juoda niin suosi antioksidanttipitoisia ruokia!
Mielenkiintoista
toki ravitsemuksessa ovat ne "peruslainalaisuudet", jolla voit
vähentää riskiä sairastua syöpään. Mutta mielenkiintoisia ovat myös eri
ruoka-aineiden tuomat synergiat. Synergismi tarkoittaa sitä, että
kahden tai useamman ainesosan summa on suurempi kuin niiden yhteenlaskettu
määrä. Toisin sanoen 1+1 on kolme tai ehkä enemmänkin. Esimerkiksi
laboratoriotutkimuksissa syöpäsoluja ei saatu tekemään itsemurhaa pelkän
kurkuman tai pelkän vihreän teen avulla, mutta kun kurkuman kurkumiini ja
teen flavonoidint yhdistettiin, prosessi käynnistyi ja solut
kuolivat. Mustapippurin sisältämä piperiini lisää taas kurkuman
imeytymistä ihmisillä ja eläimillä 2000 prosentilla. Eli pieni määrä
kurkumaa mustapippurin kanssa voi olla terveyden kannalta parempi vaihtoehto
kuin suuri annos pelkkää kurkumaa. Marjojen sisältämien C-vitamiinien ja
fytokemikaalien toimiessa yhdessä terveellisestä vaikutuksesta tulee
moninkertainen. Syö mieluummin pieniä määriä eri marjoja kuin paljon yhtä
laatua.
Koska
useiden aktiivisten aineiden yhdessä toimiminen voi tehdä vaikutuksesta
vahvemman, monipuolisella ravinnolla voi todella olla
merkitystä. Samalla ymmärretään miksi yksittäisiä antioksidantteja
sisältävillä ravintolisillä ei tutkimuksissa ole havaittu olevan mitään
suojaavaa vaikutusta.
Tässä muutamia vinkkejä kuinka saada parempi syöpäsuoja vastaan
1) Huolehdi
painostasi - pidä painosi sopivana suhteessa pituuteesi
2) Liiku
joka päivä - liiku vähintään 30 minuuttia päivittäin ja tee muutama kunnon
treeni viikossa
3) Vältä
makeita ruokia ja juomia joissa on paljon kaloreita - jos haluat jotain
hyvää, suosi terveellisiä herkkuja kuten raakasuklaata tai leivo itse
hyvistä raaka-aineista
4) Syö
paljon kasviskunnan tuotteita - hedelmiä ja vihanneksia joka päivä
5) Syö
vähemmän punaista lihaa ja vältä lihajalosteita (nitriittiä) - enintään puoli
kiloa viikossa
6) Juo
vähemmän alkoholia - viinistä et saa ainoastaan tärkeitä antioksidantteja vaan
myös syöpää aiheuttavaa alkoholia
7) Syö
terveellistä ruokaa älä ravintolisiä
8) Juo
useampi kuppi teetä päivässä (mieluiten vihreää)
9) Syö
kalaa 2-3 kertaa viikossa
10) Syö
paljon papuja ja linssejä - hyviä proteiinin lähteitä ja sisältävät runsaasti
syövältä suojaavia aineita
11) Pitkään
paistettu grillattu tai savustettu ruoka ei ole terveelllistä syöpänäkökulmasta
(koskee erityisesti lihaa ja kalaa)
12) Vältä
sipsejä ja ranskalaisia - ilman vettä kuumennetut hiilihydraatit muodostavat
akryyliamidia
13) Yritä
lopettaa tupakointi jo tänään - jos et pysty tai halua niin pidä huolta että
veressäsi on paljon antioksidantteja syömällä hedelmiä ja vihanneksia ja
juomalla vihreää teetä
During the last few weeks I have studied a lot how you can prevent different kind of disease. Food we eat and our habits affect on our health in the future. In Mondays news paper Helsingin Sanomat last week there was an article about cancer and I decided to write something about cancer and how maybe to prevent it with the right choices.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti