Sports Lady®

Sports Lady®

15.8.2018

Treenimotivaation ylläpitäminen


Tämä postaus on hetken ollut jo tekeillä ja tästä aiheesta tulee keskusteltua usein ja mikä treenimotivaation ylläpitämiseen auttaa? Tänään aiheesta on keskusteltu niin PT-asiakkaiden kuin tuntilaistenkin kanssa.

Toisille lähteminen tuntuu olevan helpompaa ja toisille taas paljon vaikeampaa. Mikä voisi olla avuksi lähtemiseen? 

Kun aloittaa pitkän tauon jälkeen, ei vaikkapa lihaskuntotreeni tai venyttely ole monelle todellakaan kivaa (itse kyllä rakastan sitä tunnetta kropassa kun tuntee tehneensä, mutta monelle se ei ole normaali olotila ollenkaan). Keho ei ole siihen tottunut ja se protestoi vastaan. Silloin on vain oman aikansa jaksettava lähteä vaikka väkisin. Kunto kasvaa vähitellen ja sitä kautta lähteminen helpottuu. 

Omista tuntilaisistani olen todella ylpeä, sillä moni heistä on aloittanut ihan nollasta, iäkkäämmätkin ihmiset. Yritän aina tsempata ja kannustaa ja omalta osaltani tehdä tunneille tulemisen mahdollisimman mukavaksi. Mitä enemmän tulee ikää lisää, sitä tärkeämpää on pitää huolta lihaskunnosta, tasapainosta ja liikkuvuudesta. Ja moni tuntilaiseni on niin hyvässä kunnossa, että motivoidakseni heitä ylittämään aina itsensä, saan tunteja vetää kyllä aivan 100 lasissa jotta pystyn antamaan sen tsempin heille.



Motivaatio ei voi aina olla huipussaan ja joskus pitää hieman potkia itseään lähtemään. Porrastreeniryhmässä tänään tuli todettua, että sovitut treenit auttavat ylläpitämään motivaatiota lähtemiseen. Ja kun on mukava ja tsemppaava ryhmä, auttaa sekin tottakai! 

Liikkumisen pitäisi olla kivaa eikä sen pitäisi aiheuttaa stressiä. Liikuntaa ei pidä suorittaa. Mietin miten itse aikanani suoritin liikkumista. Kiidin kauheassa stressissä toimistolta suoraan jumppaan. Ehdinkö tekemään työt, jotta ehdin tiettyyn bussiin ja ehdinkö jumppaan? Jumpassa kovatahtista liikkumista ja keho kävi aivan kierroksilla. Nuorempana sellaista ehkä kesti, mutta mitä enemmän ikää tuli lisää muuttui ajatus liikkumisesta. 

Joskus hyvä vaihtoehto voi olla kovatahtisen treenin vaihtaminen lempeämpään harjoitukseen, metsässä kävelyyn tai venyttelyyn. Kun työtahti on kova, ei pidä ottaa stressiä stressin päälle tekemällä liian kovia treenejä. Tai kovia treenejä voi tehdä, jos unet on kunnossa ja lepoa ja palautumista saa tarpeeksi. Joskus taas on hyvä kuulostella oloa ja kovatempoinen treeni voi tehdä hyvääkin!


Motivaatiota varmasti lisää mieluisat lajit, pitäisi olla polte lähteä liikkumaan. Treenikavereillakin on merkitystä ja ohjaajalla tottakai, jos käyt ryhmäliikuntatunneilla. Mitä interaktiivisempaa treeni on mitä enemmän siihen liittyy hyviä sosiaalisia tilanteita, motivoi se varmasti enemmän liikkumiseen. 

Esimerkiksi golfkentällä tykkään siitä miten kaikki tervehtivät toisiaan ja pelatessa (vaikka pelaisit ensimmäistä kertaa tuntemattomien ihmisten kanssa), puhutellaan toisia etunimeltä, kannustetaan ja yhdessä etsitään kadonneita palloja. Tykkään myös muista sellaisista lajeista, joihin liittyy se sosiaalinen puoli. Jos avantouintia nyt lajiksi voi kutsua. Kuusijärven saunassa käydään välillä niin hyviä ja hauskoja keskusteluita, että mieli on todella virkistynyt avannossa käynnin jälkeen. Kylmiä vesiä ja saunakeskusteluja siis odotellessa kovasti!

Hyvä musa lisää myös motivaatiota. Tänään kuuntelin pitkästä aikaa fillaroidessa musiikkia ja olisin polkenut musiikin voimin vaikka kuinka pitkään. Musalistojakin kannattaa tehdä itselle erilaisia. Harvoin treenatessa kuuntelen mitään, mutta joskus se on paikallaan. Tunteja pitäessä kun sitä biisiä tulee toisen perään :)

Somesta kannattaa etsiä myös motivoivia kanavia. Instassa on paljon hyviä tilejä, joista voi saada treenivinkkejä tai ihan vain innostusta omaankin treeniin ja hyvinvointiin.


Parhaiten mielestäni kuitenkin motivoi se hyvä olo mikä liikkumisesta tulee. Arjessa on helpompi jaksaa kun kunto on hyvä. Hyvä olo siitä että onnistuu, siitä että kunto kohenee ja terveys paranee. Hyvä olo siitä miten pidät itsestäsi huolta. Askel on kevyempi ja olo pirteämpi. Se on kaikista tärkeintä. Minulle ei ole väliä sillä minkä muotoinen takapuoli on tai millaisia tavoitteita minulla on.. Kaikista tärkeintä on hyvä, terve ja pirteä olo. Kaikki muu on toisarvoista. Kun liikkumisen pitää monipuolisena, saavuttaa varmasti sen hyvän olon. Ja pitää malttaa myös venytellä ja huoltaa kehoa. Sillä pystyy maksimoimaan hyvän olon tunteensa moninkertaisesti <3

Mikä sinua motivoi liikkumaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti