Sports Lady®

Sports Lady®

7.7.2020

“Jos olisin uskonut, että painonpudotus on näin helppoa, olisin tehnyt sen jo vuosia aiemmin"




“Jos olisin uskonut, että painonpudotus on näin helppoa, olisin tehnyt sen jo vuosia aiemmin”, kertoo kolmekymppinen Milla.

Tässä yhden online PT-asiakkaani tarinaa tähän asti. Aloitimme kolme kuukautta sitten ja tässä ajassa on tullut jo mielettömiä tuloksia. Valmennus jatkuu, mutta tarina voi jo tähän astisissa saavutuksissaan inspiroida monia. Joten antaa Millan kertoa omin sanoin omasta elämäntapamuutoksestaan. 


"Lykkäsin elämäntapamuutostani aivan turhan pitkään

Moni meistä odottaa riittävän hyvää syytä elämäntapamuutokseen jopa vuosikausien ajan. Niin tein myös minä. Raskauksien ja pikkulapsiajan jälkeenkin paino nousi salakavalasti vuosi vuodelta.

Koronakaranteenin aikana havahduin, että painoni oli vaivihkaa päässyt kipuamaan yli 120:n kilon. Aktiiviset työmatkat olivat vaihtuneet etätyöhön, ja huomasin piipahtavani vaivihkaa jääkaapilla ihan vain aikani kuluksi. Ehkä kyse oli myös jostakin turvallisuuden tunteen hakemisesta epävarmalta tuntuvassa tilanteessa: ruoasta tuli lohdutus. Pääsiäisenä päätin, ettei näin voi jatkua. Ahdisti.

Jo ennen koronaa olin pyrkinyt hallitsemaan painoani ja tiesin, että sitä olisi terveyssyistä pudotettava. Liikunta tuntui vastenmieliseltä ja olin jo yrittänyt monenlaista, mutten onnistunut yksin muodostamaan uusia mielekkäitä rutiineja, joissa olisin todella pitäytynyt pidemmän aikaa.

Lähetin ahdistukseni keskeltä liikutuksen vallassa Hannalle sähköpostin:

“Tarvitsisin tukea ja opastusta melko suureenkin painonpudotukseen. Olen kartoittamassa muutamia eri vaihtoehtoja, mutta jotenkin on syntynyt sellainen tunne, että olet sellainen empaattinen tyyppi, joka voisi sopia tilanteeseeni.

Haluaisin löytää jonkin kestävän mallin, johon saan arkeni yhdistettyä. Olen valmis tekemään jonkin verran muutoksia, mutta neuroottisiin pikakeinoihin en ole halukas. En halua tästä pakkomiellettä, enkä halua muuttua kiukkuiseksi liian vähillä energioilla. 

Tilanteeni ei varmasti ole toivoton, mutta kaipaan tukea, kannustusta ja haitallisten toimintatapojen tunnistamista ja korjaamista uusilla terveyttä edistävillä tavoilla. Yksin en tähän pysty. Mikä voisi olla avuksi?”

Koronatilanne kääntyikin eduksi

Hanna vastasi viestiini välittömästi ja jo samana iltana suunnittelimme elämäntapamuutostani puhelimessa. Sain kuulla, että esimerkiksi 25-30 kilon pudotus vuodessa ei olisi minulle mitenkään mahdotonta. Se ei vaatisi rääkkiä tai varastaisi huomiotani totaalisesti muilta minulle tärkeiltä asioilta. Tunsin, että ensimmäistä kertaa voisin todella onnistua.

Hanna laati minulle liikunta- ja ruokavalio-ohjelman, jonka hän sovitti omaan arkeeni ja omiin mieltymyksiini sopivaksi. Sovimme lisäksi ohjatun etätreenin kahden viikon välein Whatsapp-puheluna. Alkuvaiheessa en uskaltanut kertoa tästä edes ystävilleni, koska pelkäsin edelleen epäonnistumista.

Koronan aiheuttamasta poikkeustilanteesta kuitenkin muodostui yllättäen minulle ainutlaatuinen tilaisuus elämäntapamuutokseen. Etätyön myötä aikaa vapautui liikkumiseen. Painonhallinta oli helppoa, sillä kaikki ateriat oli mahdollista valmistaa ja syödä kotona säännöllisin aikavälein uutta ruokavaliota noudattaen. Ei ollut juhlia ja sosiaalista painetta herkutella.

“Näinkö nopeasti voi tuloksia tulla?”

Nyt yhdeksässä viikossa painoni on pudonnut 12 kiloa. Se on jo puolet alkuperäisestä tavoitteestani, 20-25 kilon pudotuksesta. Vyötäröltäni on lähtenyt 18 cm, lantiolta 10 cm ja esimerkiksi reiden ympäryksestä seitsemän senttiä. Se vastaa jo useamman vaatekoon pienentymistä. Vointini on virkeämpi, tunnin kävelylenkki tuntuu jo kevyemmältä, lihaskuntoni on kasvanut ja ryhtini parantunut. Esimerkiksi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen on madaltunut merkittävästi.

Uskalsin aluksi haaveilla noin puolen kilon pudotuksesta viikossa – siihen verrattuna painoni on pudonnut lähes kolminkertaisesti! Vaikka terveys on ollut ensisijainen painonpudotukseni syy, muutos tuntuu hivelevältä myös ulkonäön kannalta. Saan pian vanhat lempivaatteeni takaisin käyttöön, tosin pelkäänpä niiden jäävän pian liian suuriksi. Olen nimittäin päättänyt tavoitella jopa 40 kilon pysyvää pudotusta, koska se näyttääkin nyt onnistuvan melko pienellä vaivalla.

Olen myös saanut turvallisuudentunteeni takaisin. Turvallisuuden tunne ei enää synny jääkaapilla ravaamisesta, vaan siitä, että minä itse hallitsen omaa kroppaani ja pystyn hyvällä suunnitelmalla ja pitkäaikaisella harjoittelulla mihin vaan. Hannan kirjan nimi “Sinä onnistut” on todella lunastanut lupauksensa."

Minun kommenttini valmentajana

Jokaisen asiakkaan painonpudotustahti on erilainen, toisella alku saattaa kestää pidempään ja muutoksia joutuu hetken odottamaan. Tärkeintä alussa on juuri olla kärsivällinen ja luottaa valmentajaan, jos näin käy. Millan painonpudotustahti on ollut hänen lähtötilanteestaan hyvin normaali. Kun ohjeita noudattaa ja tekee kuten valmentaja neuvoo, lähtee painoa helposti kilonkin viikkovauhdilla. Kun asiakas on minuun luottanut, on tuloksia alkanut tulla. Millan tapauksessa onnistumiseen on johtanut myös hänen päätöksensä onnistua ja tehdä sen eteen kaikkensa. Hän luotti ja uskoi minuun myös silloin, kun itseä epäilytti. Usein asiakas alkaa lisäämään treenien määrää ja vähentämään syömisten määrää. Mitä vähemmän säveltää itse, sen paremmin saa tuloksia. Jokaisen kohdalla kehitystä ja edistystä seurataan viikkotasolla ja muutoksia tehdään tarvittaessa.

Uskon, että Millan tapauksessa onnistumisen avaimia ovat olleet myös henkiseen puoleen paneutuminen. Kirjassa Sinä onnistut - tee elämäntapamuutos ja toteuta unelmasi, olen pohtinut laaja-alaisesti myös mentaalipuolen asioita, joista Milla on tehnyt harjoituksia ja ajatellut koko muutosprosessia kokonaisvaltaisesti. Asenteella on valtava merkitys. Se, että luottaa ja uskoo itseensä, päästää irti uskomuksistaan ja tarkastelee kokonaisuutta myös mielen osalta, on varmasti iso osa hänen onnistumistaan. Elämäntapamuutos ei ole pelkästään liikkumista ja syömisten kuntoonlaittamista. Jotta siitä tulee pysyvä muutos, tarvitaan myös ajattelutapojen muutosta. 

Valmentajalle tällainen onnistuminen on työn suola. Se, että toinen onnistuu ja minä pystyn auttamaan asiakasta voimaan paremmin myös terveydellisestä näkökulmasta, on isoin kiitos. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti