Sports Lady®

Sports Lady®

24.6.2019

3 tekosyytä jotka estävät muutoksen - ja ratkaisut tekosyiden voittamiseen

kuinka löydän aikaa unelmilleni?

Tekosyy 1 - aika

Tekosyitä ja esteitä päätöksen tekemiselle löytyy aina. Yleisin niistä on aika. Minulla ei ole aikaa. On pyöritettävänä lapsiperheen arki, on työt ja tuntuu että aikaa ei riitä muutenkaan mihinkään. Aikaa on aina, eri asia on mihin sen käytät. Ja kun tarpeeksi kovasti jotain haluat, löydät varmasti sille aikaa. Olet valmis järjestämään asiat niin, että aikaa löytyy. 

Jos oikeasti olet sitä mieltä, että aikaa ei ole, suosittelen tekemään suunnitelman ja pitämään ensin päiväkirjaa ajankäytöstäsi. Samalla tavalla kun pitäisit ruokapäiväkirjaa parilta päivältä, voit pitää aikapäiväkirjaa. Meneekö sinulta tunti treenaamiseen? Kirjaa se ylös! Entä kuluuko aikaasi instan tai somen selaamiseen päivän aikana kuinka paljon? Kirjaa sekin ylös. Kävitkö tekemässä tunnin lenkin? Laita sekin ylös! Kirjaa kaikki tekemisesi muutaman päivän aikana, näin hahmotat sen mihin aikaasi kuluu. Huomaat lopulta, että aikaa saattaa mennä melko turhiin asioihin. Mitä jos niiden sijaan alkaisit toteuttaa unelmaasi, alkaisit tekemään töitä tavoitteesi eteen?

Kun määrittelet itsellesi tavoitteen, varaa sen toteuttamiseen aikaa viikosta esimerkiksi viisi tuntia. Se ei ole paljon, mutta siinä saa jo valtavasti aikaiseksi. Sen ajan saat varmasti karsittua vähän turhemmasta tekemisestä. Laita nämä ajat kalenteriin. Viisi tuntia viikossa ei ole paljon, mutta se on riittävästi jotta pääset kohti tavoitettasi. Jos olet päättänyt juosta puolimaratonin, kirjaa itsellesi kalenteriin viikolle treenit tätä varten. Jos olet päättänyt panostaa puhtaaseen ruokaan, kirjaa itsellesi ylös kalenteriin koska aiot valmistella ruokia. Jos olet päättänyt kirjoittaa kirjan, varaa itseltäsi aikaa sen kirjoittamiseen. Tai jos olet päättänyt vaihtaa alaa, varaa aikaa kalenteristasi uuden opiskeluun. 

Itse tein alanvaihtoni päivätyön ohella. Alussa tein kahta työtä, se ei todellakaan ollut helppoa. Olin töissä CocoVi Bar:lla ravintolapäällikkönä ja pyöritin omaa yritystä kaiken liikenevän vapaa-ajan. Luovuin unelmani takia monesta asiasta. Pitää aina muistaa, että kun jotain lähdet tavoittelemaan on sinun luovuttava myös jostain. Käytin aikaani itseni kehittämiseen ja yrityksen perustamiseen, asiakkaiden ohjaamiseen. Tein yrittäjyyden alussa satoja tunteja töitä pilkkahintaan, osan ilmaiseksi. Tein töitä, kävin koulutuksia ja kursseja. Opettelin itse. Esimerkiksi käymääni Method Putkisto ja Pilates ohjaaja -koulutukseen kuului kymmeniä ja kymmeniä tunteja observointia ja avustamista Method Putkisto studioilla. Istuin salin nurkassa seuraamassa miten muut ohjaajat ohjaavat ja tein havaintoja heidän ohjaustyöstään. Olin tunneilla avustajana, auttamassa varsinaista ohjaajaa tuntilaisten liikkeissä. Niistä en saanut ollenkaan palkkaa. Ja tähän päälle tuli tietysti se kaikki muu: lähiopetuspäivät, oma harjoittelu sekä tehtävät ja tentit. Ja tämä oli vain yksi käymistäni koulutuksista. 

Mutta kun kyse on alanvaihdosta tai yrityksen perustamisesta ja sinulla ei ole alkupääomaa, ei ole tarpeeksi osaamista alussa, mutta on maksettava lainat ja elätettävä perhe ja on hoidettava arki. Ainoa resurssisi mikä sinulla on on aika. Silloin pitää tehdä kovasti töitä ja joistain asioista on luovuttava. Minulla ei ollut muhevaa säästötiliä jonka turvin vaihtaa alaa. Ei ollut suhteita, valmista asiakaskuntaa, rikasta puolisoa tai vanhempia jotka olisivat auttaneet, ei nimeä, ei kuuluisuutta. Oli vain aikaa. Aikaa pystyin käyttämään muutoksen ja alanvaihdon tekemiseen, mutta tietysti oli luovuttava jostain asioista. Yksi asia mistä valitettavasti luovuin, oli lepo. En ymmärtänyt sen merkitystä. Tein niin kovasti töitä unelmani eteen, että unohdin pitää itsestäni huolta. 

Tulevissa unelmissani olen muistanut aina levon ja palautumisen merkityksen ja olen kiinnittänyt tähän asiaan huomiota opeteltuani asian kantapään kautta. Etenkin jenkeissä ihanteena on herätä aikaisin, viideltä aamulla, toteuttamaan unelmiaan, tekemään töitä. Ja Suomessa myös. Mutta valitettavasti tämä kostautuu vähitellen ja keho sairastuu jos et saa tarpeeksi unta. Väsyneenä et myöskään osaa nauttia saavutuksistasi samalla tavalla. Minulle aamu on kuitenkin ollut aina sitä tehokkainta aikaa. Mutta nyt en herää liian aikaisin tai toteuta unelmiani terveyteni kustannuksella. Osaan myös pysähtyä kun huomaan, että innostun liikaa. 

Aamulla olen tehokkaimmillani ja aamut ovat ehdottomasti sellaista aikaa jolloin saan eniten aikaan. Olen koittanut tehdä töitä myös iltaisin, mutta saman lopputuloksen aikaansaamiseen menee huomattavasti enemmän aikaa. Ajankäytöllisesti on siis tehokkaampaa tehdä asiat silloin kun sinä olet parhaimmillasi. Ei siis ole sama meneekö aikaa tähän kaksi tuntia vai tunti. Viisi tuntia viikossa vai kymmenen. Tällä on jo iso ero. Joten olen tehnyt töitä ja toteuttanut unelmiani aamuisin. Mieti siis mikä on sinulle parasta aikaa vuorokaudesta, milloin olet virkeimmilläsi ja tehokkaimmillasi. Toteuta itseäsi silloin, kun vuorokaudessa on paras hetki sinulle. Toiset ovat enemmän iltaihmisiä ja toiset taas aamuihmisiä. 

Mutta kaikelle löytyy aina aikaa, kyse on vain priorisoinnista ja siitä mitä haluat. On puhdas tekosyy, että aikaa liikkumiselle ei löydy. Sitä varmasti löytyy. Muutosta ei nimittäin tapahdu ennen kuin ryhdyt toimeen, aikaa pitää vain tehdä unelmaa varten. Varaa aikaa kalenteristasi silloin kuin olet parhaimmillasi. Jos olet edelleen sitä mieltä, että aikaa ei ole, et pidä tavoitetta todennäköisesti tarpeeksi tärkeänä. Ja vielä suosittelen suunnittelemaan etukäteen kaikki omat ajat, jolloin unelmaa tai tavoitettasi toteutat. Jos alat miettiä viikon keskivaiheilla milloin sinulla olisi tähän aikaa, todennäköisesti aikaa ei löydy. Suunnittele siis jokainen viikko erikseen ja jokainen kuukausi erikseen. Koska jos nyt et ehdi sitä tekemään, niin koska sitten? Aina on asioita joita pitää tehdä ja sitten omille unelmille ei löydykään aikaa. Jos ei nyt niin koska?

tekemisiämme ohjaavat niin mielihyvä kuin kipukin

Tekosyy 2 - kipu

Kipu voi olla todellista tai se voi olla vertauskuvallista. Useimmat meistä tiedämme sen, että haluamme muutosta. Miksi emme kuitenkaan ryhdy toimeen? Mikä meitä estää? Tarvitsemme motivaatiota. Vertauskuvallisesti voitaisiin sanoa, että joku osoittaisi sinua aseella ja sanoisi: ”Nyt loppuu tämä syöminen ja laiskottelu, ala hommiin!”. Olosuhteiden pakosta varmasti alkaisit noudattaa terveellisempää elämäntyyliä ja lähtisit lenkille. Monella ihmisellä suuret elämänkriisit ovat portteja muutokseen, ainakin minulla itselläni on ollut. Kun ymmärtää oman rajallisuutensa, ymmärtää myös sen, että olemme täällä vain kerran. Jos jotain haluat, sinun pitää se tehdä. Ongelma meillä on nimittäin se, että muutoksesta puhutaan enemmän konditionaalissa. Pitäisi syödä terveellisemmin, pitäisi liikkua enemmän. Joskus siitä toivomisesta tulee meille pakko. Siinä vaiheessa kun keho tai terveys pettää. Se millä muutokseen päästään, voi olla hyvinkin yksinkertaista. Luo itsellesi pakko tai tarve lähteä toteuttamaan unelmaasi. Jokainen tietää, että voi tehdä asialle jotain mutta haluaako tehdä asialle mitään. Mikä luo sinulle motivaation ryhtyä toimeen? 

Kipu ja nautinto ovat toistensa vastakohtia. Kun joudut luopumaan entisestä elämäntyylistäsi johon kuuluu vaikkapa punaviini, juustot ja herkulliset ruuat, joudut kärsimään. Joudut syömään ”ankeaa ruokaa” sen sijaan että nauttisit elämästä hyvän ruuan avulla. Tiedämme keskivartalolihavuuden vaarat. Tiedämme että epäterveellinen elämä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle ja niin edelleen. Miksi emme sitten tee asialle jotain? Meidän pitää muuttaa ajatusmaailmaamme siitä mikä lopulta aiheuttaa kipua ja mikä ei. Viimekädessä kipua aiheuttaa enemmän sairastuminen epäterveellisen elämäntyylin vuoksi. 

muutokseen tarvitaan rohkeutta

Tekosyy 3 - pelko

Pelkäämme muutosta. Saatat miettiä: mitä jos muutan elämäntyyliäni, alan syödä terveellisemmin, mutta siitä huolimatta minua kohtaa jokin toinen sairaus. Mitä iloa on siitä, että lopetan herkuttelun jota rakastan, jos minulle kuitenkin käy jotain? Mitä jos pudotan nyt painoa, mutta lihon kuitenkin takaisin. Tällaisiin kysymyksiin olen törmännyt paljon valmennettavieni kanssa. Tunteet voivat olla hyvin ristiriitaisia kun pitäisi ryhtyä toimeen ja muutokseen. Tunteisiin liittyy sekä kipua että mielihyvää. Tämä aiheuttaa aivoissamme sen reaktion, että emme tiedäkään enää mitä pitäisi tehdä. Se taas johtaa siihen, että emme lähde muutokseen täydellä höyryllä tai meidän on vaikea sitoutua tavoitteeseen. 

Kuinka pelosta sitten voisi päästä eroon? Kuinka aivoille pitäisi kertoa että muutos pitää nyt tehdä? Uskon, että pitää saavuttaa tietty piste kivulle ja tuskalle jotta pystyy voittamaan oman pelkonsa. Olen itsekin ollut suhteessa, jossa en ollut onnellinen, mutta yritin sinnitellä siitä kaikesta huolimatta. Järkeilin, että tilanne vielä muuttuisi. Miksi tällaisesta suhteesta on vaikea lähteä? Miksi haluamme järkeillä että kaikki muuttuisi vielä hyväksi, vaikka tuskaa ja piinaa ja pahaa oloa olisi jo kestänyt liian kauan? Pelkäämme tuntematonta? Mitä tapahtuu sitten jos lähden suhteesta? Muuttuuko kaikki vielä huonompaan suuntaan?

Jätämme usein asioita tekemättä, koska pelkäämme epäonnistumista. Mitä jos kaikki menee pieleen? Mitä jos tämä ei olisikaan hyvä juttu? Pelko ohjaa päätöksiämme yllättävän paljon, jopa pienissä asioissa. Tarvitaan rohkeutta voittaa oma pelkonsa ja sinä pystyt siihen! 

Kun kivun suhteen saavutetaan tietty huippu, joka on suurempi kuin pelko tuntemattomasta, lähtee muutos käyntiin. Tapahtuu jotain, joka on lopulta piste i:n päälle. On kyse sitten parisuhteesta tai painonpudotuksesta, jossain vaiheessa tulet tilanteeseen jossa huomaat että tämä ei yksinkertaisesti voi enää jatkua näin. Sysäys elämäntapamuutokseen ja painonpudotukseen voi lopulta olla se, että et enää mahdu vaatteisiisi tai joku huomauttaa sinulle painostasi. Tai menetät kenties läheisen ihmisen tai koet itse vakavan sairastumisen. Minulle hyviä sysäyksiä muutokseen on aina ollut toisten ihmisten taholta minuun kohdistuva arvostelu. Kun minua arvostellaan, vähätellään tai suoraan sanottuna kiusataan, saan siitä lisää voimaa ja päätän näyttää näille ihmisille. Moneen muutokseeni on ollut sysäyksenä juuri tuollainen ulkoapäin tullut, toisten ihmisten arvostelu jota olen joutunut kokemaan. Mutta moneen muutokseen on ollut sysäyksenä kuitenkin ja vielä eniten oman rajallisuuteeni ymmärtäminen. Olemme täällä vain kerran. Mitä haluan elämältäni ja mikä tekee minut onnelliseksi. Onnellisuutta pitää tavoitella ja meistä jokainen ansaitsee onnen. Meistä jokainen ansaitsee tulla sellaiseksi kuin on aina unelmoinut. 

Kun eliminoi päätöksen tieltä pois kaikki tekosyyt, on muutoksen tekeminen paljon helpompaa. Ihanaa viikkoa kaikille, täällä käynnistyy lomaviikko numero 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti