Sports Lady®

Sports Lady®

10.5.2019

Ystävien ja lähisuhteiden merkitys palautumiseen ja hyvinvointiin



Tein eilen päivityksen instaan palautumisesta. Olen panostanut uneen ja palautumiseen viime vuosina todella paljon. Kesäloma lähenee ja haluan tänäkin vuonna jäädä kesälomalle jo valmiiksi levänneenä. Silloin lomastakin nauttii paljon enemmän. 

Moni meistä ei tiedä palautuuko tarpeeksi ja saako tarpeeksi unta. Nykypäivän elämä on suorittamista ja aina on oltava kiire. Opettelin itse nukkumisen ja lepäämisen taidon uudelleen, oltuani yrittäjänä muutaman vuoden. Tällä hetkellä tätä kirjoittaessani, on minulle aamu vaikka kello on jo puoli kaksitoista päivällä. Heräsimme pikkukoiran kanssa vasta kymmeneltä. Tami yritti käydä minua herättelemässä jo aiemminkin, mutta pidin pintani ja käänsin kylkeä. Tiesin, että tarvitsin unta. Takana on ollut pitkä viikko ja paljon töitä. Paljon ohjauksia ja paljon 150 % antamista omasta itsestään asiakkailleni. Tarvitsin unta ja nukuin melkein 12 tuntia. Nyt siihen oli mahdollisuus. Aamupäivä oli vapaana ohjauksista, lapsi oli isällään ja ainoa este nukkumiselle oli pikkukoira joka pari kertaa minua yritti herättää. Mutta sain nukuttua. Ja miten hyvää se teki! 

Palautumiseen vaikuttaa kuitenkin niin moni asia. Viime aikoina on tullut mietittyä paljon myös ystävien ja lähisuhteiden merkitystä palautumisen ja hyvinvoinnin kannalta. Sellaisetkin asiat vaativat työstämistä siinä missä palautumista edistävät mekaanisetkin tekijät. 

Ihmissuhteilla on iso merkitys palautumisen ja tätä kautta myös hyvinvointiin ja terveyteen. Palautuminen yhdistetään tyypillisesti nukkumiseen ja rentoutumiseen. Kuitenkaan kaikki mekaanisesti tehdyt asiat palautumisen suhteen, eivät riitä. Ei auta vaikka nukkuisit tarpeeksi, söisit terveellisesti, liikkuisit sopivasti, poistaisit kännykät makuuhuoneesta ja hankkisit kunnollisen patjan ja piemennysverho, jos ihmissuhteesi eivät ole kunnossa. Nilllä on niin iso merkitys. Sillä että koet itsesi merkitykselliseksi ja tiedät että sinulla on läheisiä jotka välittävät ja tarvittaessa auttavat, ovat kriittisiä tekijöitä hyvinvoinnin kannalta. Parisuhteella on myös iso merkitys palautumiseen ja jaksamiseen. Turva ja toisen kosketus auttavat palautumisessa. Niin psykologisesti kuin fysiologisestikin. Kosketuksessa alkaa erittyä oksitosiini -hormonia kun tunnet toisen kehon ja lämmön ja hengityksen. On tärkeää kokea itsensä tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Jos parisuhdetta ei ole, tilalla voi olla lapsi, ystävät tai lemmikki. 


Miten ystävät ja lähipiiri sitten vaikuttavat palautumiseen ja sitä kautta terveydentilaan? Turvallisuuden menettämisen pelko tai sellaisen olotilan kokeminen lisäävät stressitilaa. Kun ihminen ei koe oloaan turvalliseksi, saattaa se ilmetä ilkeytenä tai kriittisyytenä. Sen vuoksi aina ajattelen, että juuri hankalat ihmiset tarvitsevat eniten ymmärrystä ja rakkautta. Usein tällaisen ihmisen kohtaavat ihmiset vetäytyvät tilanteista pois ja välttelemme tällaisia ihmisiä. Kuitenkin tilanteen pitäisi olla päin vastoin. Sen sijaan, että kävelet tilanteesta pois, mitä jos yrittäisit ymmärtää ihmistä. Stressitilassa on kysymys taistelemisesta tai pakenemisesta. Kun ihminen ei koe oloaan turvalliseksi, se saattaa johtaa liialliseen työntekoon tai liikkumiseen eikä osaa pysähtyä. Koko ajan on oltava tekemässä jotain. Ja nämäkin asiat sitten uuvuttavat. 

Lähisuhteet ovat niin tärkeitä. Kun niissä vallitsee epätasapaino tai kaaos, voivat muut ulkopuolella olevat stressitekijät suistaa meidät raiteilta. Helpompaa on keskittyä ulkoisiin asioihin ja syyttää niitä pahasta olosta ja stressistä. Henkinen väkivalta on vielä kaikista pahinta ja sellaista ei pidä kenenkään tyytyä sietämään. Vaatii rohkeutta aina repäistä itsensä tällaisesta suhteesta pois mutta se kannattaa. Henkinen väkivalta on vallankäyttöä. Tällainen aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa ja silloin oman turvallisuuden tunteensa ei voi sanoa olevan kunnossa. Kehon ja itsemme kannalta ei ole merkitystä sillä, onko suhde johonkin ihmiseen henkisesti vai fyysisesti turvaton, sillä stressin ja fysiologian kannalta ne ovat yhtä haitallisia. Fyysinen väkivalta voi tappaa ja viedä terveyden, mutta myös henkinen väkivalta altistaa sairauksille, kuten syövälle ja muille ongelmille. Jos pitää aina olla huolissaan toisen reaktioista tai sanoista, se on keholle todella kova stressitila. 

Mutta se että saa vihaisia sanoja tai kylmää kohtelua, ei ole ollenkaan niin paha asia kuin se että toinen jää näkymättömäksi. Se on mahdollisesti yleisempää kuin väkivalta. Kun ihmiset eivät kykene selvittämään asioitaan ja ratkaisevat asian niin, että tekevät läheisestään näkymättömän, on viesti toiselle aina se, että ”et ole tärkeä, et ole riittävä, et ansaitse rakkautta”. Nämä ovat ihmiselle emotionaalisia ja sosiaalisia stressitekijöitä. 

Me voimme kuitenkin itse päättää siitä kuinka annamme toisten meitä kohdella ja kuinka vaalimme omaa terveyttämme. Voimme myös itse päättää sen kuinka me kohtelemme muita. Voimme vaikuttaa siihen, toimivatko ihmissuhteemme palautumisen edistäjinä vai eivät. Kotona äiti opetti jo meille pienenä, että asioista pitää aina puhua ja nukkumaan ei koskaan pidä mennä surullisena tai suuttuneena. Tätä ohjenuoraa olen itsekin yrittänyt aina noudattaa, mutta huomaan että se on monelle ihmiselle valitettavan vaikeaa. Lopulta jos lukuisista yrityksistä huolimatta asian selvittämisen suhteen, toinen ei ole siihen halukas, on parempi todeta oman terveyden ja jaksamisen kannalta se, että tällainen ihminen on parempi unohtaa hetkeksi kuin sairastuttaa itseään hänen kykenemättömyydellään käsitellä asioita. Tällaisiin lähisuhteisiin ei pidä kenenkään tyytyä, mutta heitä voi kuitenkin opetella ymmärtämään. Ihmiset kärsivät monenlaisista traumoista ja traumat elävät kehossa.  

Mutta muista aina tämä:

Sinä olet ihana ja tärkeä ja merkityksellinen! Ne ystävät jotka aidosti rakastavat sinua, osoittavat sen myös sinulle aina. Sinun ei pidä muuttaa itseäsi tai alistua huonoon kohteluun saadaksesi ystävyyttä tai läheisyyttä, turvaa tai ihmisiä ympärillesi. Oikeat ystävät hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet <3 Minä saan kiittää omia rakkaita ystäviäni myös omasta hyvinvoinnistani ja yritän muistaa sen heille myös sanoa mahdollisimman usein. He ovat tärkeitä, lapsi on tärkeä ja ihana Tami on niin tärkeä. 

Ihanaa viikonloppua ja rakkautta kaikille <3



2 kommenttia:

  1. Niin totta tämä sinun postaus. Elämän aikana moni "ystävä" on tippunut matkasta pois, koska ei olekaan ollut oikea ystävä. Sitten on niitä todellisia helmiä, joille voi aina soittaa ja saada tukea, joiden luonna on kuin kotonaan ja joita ilman elämä olisi niin paljon tylsempää. Ystävät ja läheiset ovat itselleni se elämän kerma <3
    Rakkautta sinunkin viikonloppuusi Hanna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on, ystävät ovat tosi tärkeitä. Ja aidot ihmiset elämässä. Varmasti moni pystyy samaistumaan näihin asioihin ja postauksesta olisin voinut tehdä hyvin paljon henkilökohtaisimmankin. Tästä(kin) asiasta kun sitä kirjoittaa puhtaasti omien kokemusten pohjalta 😌 Ihanaa viiikonloppua Outi ❤️❤️

      Poista