Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

3.3.2018

Lohturuokaa kipeänä?

Torstaina kun havaitsin olevani kipeä, mikä olikaan ensimmäinen ajatus. Nyt pitää vähän hemmotella itseään koska on kipeä. Oikeutus syödä suklaata ja jäätelöä ja löysin vielä karkkejakin meiltä kaapista (en yleensä syö karkkia enää ollenkaan). Hemmotella ehkä? ja samalla ottaa niitä myös harmitukseen. Niin se yleensä menee. Kyllä mä muutenkin suklaata syön ja herkkuja, ja hyvällä omatunnolla syönkin. Mutta nyt huomasin selkeästi ottavani niitä harmitukseen ja olotilan paikkaamiseen. En ole ollut kipeänä pitkään aikaan, joten olen jo oikeastaan unohtanut millainen olo sitten onkaan. Ja kipeänä on tietysti aikaa olla kotona ja hakea aina kaapista jotain hyvää kun alkaa tylsistyttää. 

Oikeasti parempaa vointia herkut joissa on sokeria eivät varmastikaan tuo. Päinvastoin. Maito lisää kehon tulehdustilaa, samoin sokeri. Tämä on myös kertauksena itselleni, miksi ei kannata tarttua enää karkkeihin ja jäätelöön kun kokosin muutaman syyn miksi kannattaa välttää sokerisia herkkuja kipeänä.

Vältä sokeria kipeänä


  • stressisyöminen aiheuttaa lisää stressiä
  • energiataso nousee hetkellisesti sokeria nauttiessa, mutta pian se laskee taas alas
  • syöt herkkuja seuraavanakin päivänä, jäät sokerikoukkuun
  • sokeri vaurioittaa soluja eikä ainakaan edesauta paranenemisprosessia
  • sokerin syönti häirtsee kylläisyydentunnetta ja kiihdyttää aivojen ruokahalua säätelevää aluetta ja tekee mieli syödä jotain koko ajan


Sokerin ravintsemuksellinen arvo on käytännössä nolla. Se on puhdasta energiaa eikä se sisällä ollenkaan vitamiineja, hivenaineita tai kuituja. Jokainen ruokavalio saa sisältää luontaisia, ja hieman myös lisättyjä, sokereita. Luontaisia sokereita, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja glukoosia eli rypälesokeria, on hedelmissä ja marjoissa. Niistä saadut sokerit eivät ole vaaraksi, sillä määrät jäävät muutaman päivittäisen hedelmä/marja-annoksen myötä kohtuullisiksi. 

Lapsena juotiin kipeänä aina jaffaa ja mehuja. Tottakai on hyvä, että kipeänä saa jotain nestettä alas, mutta lapset pitäisi jo pienestä opettaa juomaan vettä mehujen sijaan. Erilaiset mehut ovat täynnä sokeria. Mehulitraan käytetään kymmeniä hedelmiä, jolloin jo yhdessä lasillisessa on monen hedelmän sokerimäärä vaikka niissä ei olisi lisättyä sokeria ollenkaan. Sen takia suosinkin usein vihermehuja ja käytän hedelmiä mehustamisessa harkiten. Mutta hedelmiä syön ilman muuta ja marjoja myös. 

Kun olet kipeänä, helli kehoa tervellisillä ruuilla. Täältä vuodentakaisesta postauksesta voit kurkata vinkkini flunssan selättämiseksi. Ne ovat edelleen ajankohtaisia ja näitä vinkkejä noudatan myös itse tälläkin kertaa. Eilinen välipalasmoothie näytti tältä: 

Välipalasmoothie

mansikoita
mustikoita
tyrniä
chiaa
luomulaatuista vaniljaprotskua pari rkl
vettä 3 dl

Mukavaa lauantaita, toivottavasti te olette olleet terveenä!

3 kommenttia: