Sports Lady®

Sports Lady®

4.5.2018

Miten olen muuttanut harjoitteluani?




Haluatko enemmän vetreyttä kehoon ja lisää voimaa kuitenkaan tuntematta tukkoista olo kropassa? Haluatko välttyä loukkaantumisilta? 

Lupasin kirjoittaa siitä millaista treeniä teen ja miksi. Ja miksi olen jättänyt perinteisen salitreenin. Tämä postaus on ollut työn alla varmaan jo pitkään, mutta vihdoin päätin sen julkaista.

Alkuvuodesta erääseen treenipostaukseen tuli kommentti, jossa kysyttiin voisiko salitreenin muuttaa vallan oman kehon painolla tehtäväksi treeniksi ja lisänä käyttää pieniä painoja. Tulin tosi tosi iloiseksi tästä postauksen kommentista, sillä jotenkin tuo kysymys kiteytti kaiken sen mitä olen itse tässä viime vuosina käynyt läpi ja mistä olen täälläkin kirjoittanut postauksissani. Usein koetaan, että salitreeni laitteissa ja painoilla, perinteinen salitreeni siis, on ainoa tapa parantaa lihaskuntoa. Siispä ajattelin kirjoittaa ihan oman postauksen siitä, miten treenejä muuttamalla kehosta voi saada paljon elastisemman, saada sen jäykkyyden tunteen pois ja kehoon lisää virtaa sen sijaan, että jalat ovat kuin tukit ja olo raskas kuntosaliharjoittelun jälkeen. Asiakkaideni kanssa treenaamme pääosin kotona, ja kaiken tämän saavuttaminen on todellakin mahdollista vaikka et jalallasi astuisi salille. 

Miten treenasin ennen?

Olen aina tykännyt liikkua ja treenata. Parikymppisenä kävin paljon erilaisissa jumpissa ja spinningissä, matalatehoista liikuntaa ei ehkä tullut niin paljon. Olinkin usein kipeä, lämpö nousi 37:ään kun kovia jumppia oli tullut tarpeeksi monta viikkoa putkeen. Yleensä kolme-neljä viikkoa ja sitten olin taas vähän kipeä.. Harrastin myös thainyrkkeilyä. Nekin treenit oli tosi kovia, mutta lopetin lajin kun mustelmia alkoi tulla liikaa ja viimeistään Pörssiin töihin päästessäni totesin ettei niin arvokkaassa työympäristössä kehtaa olla mustelmilla.. Kävin myös salilla. 

Lähempänä kolmeakymppiä tein taas enemmän kävelylenkkejä ja kävin salilla muutaman kerran viikossa. Jumpassakin silloin tällöin. Harjoittelu oli selvästi järkevöitynyt. Venyttelyä ei edelleenkään ollut ohjelmassa.

Kolmenkympin ylittäessä olin äiti ja pienen lapsen kanssa ainoa treenimuoto oli treenata kotona ja käydä vaunukävelyllä vauvan kanssa. Kotona treenasin oman kehon painolla ja kahvakuulalla. Kävin myös pari kertaa viikossa  tanssitunneilla. Tämä oli tosi hyvä yhdistelmä. Edelleenkin puuttui silti kehonhuolto oikein tehtynä.

Sitten menin takaisin töihin. "Tavallisissa töissä" ollessani ennen yrittäjyyttä treeniä tuli viikkoon ehkä kolme-neljä kertaa ja siihen päälle muutama kävelylenkki. 

No sitten 2010 tuli alanvaihto toimistotöistä liikunnan puolelle. Treenitahti alkoi kiihtyä kun aloin yrittäjäksi kun aloin vetää myös kahvakuulatunteja. Omia treenejä tein salilla. Sen lisäksi juoksin. Juoksu on hirveän rankka laji. Jos juoksu ja se tunne minkä siitä saat, tekee sinut iloiseksi, niin anna mennä. Mutta kroppaa pitää huoltaa todella hyvin, jotta pysyt kunnossa. Juoksu on todella kuormittavaa. Moni ajattelee, että kunnolliseen treenaamiseen kuuluu osana juoksu. Minun juoksuni oli juostu, kun liukastuin erään kerran tuntia vetäessä. Koulun lattia oli liukas jossa vedin tuntia. Jalka luisti alta ja polven kierukka repesi. Oli myös kävelyt kävelty hetkeksi sen jälkeen. Tästäkin olen kirjoittanut aikaisemmin, joten en sen enempää sitä tässä avaa. Kuitenkin juoksu sai minut aina tosi jumiin ja tukkoiseksi, enkä siihen aikaan osannut edes venytellä kunnolla. Juostessa selkäkin kipeytyi (koska kireät lihakset). Lisäksi vedin viikossa todella monta kahvakuulatuntia jopa 16kg kuulalla. Matalatehoista treeniä ja kehoa huoltavaa treeniä tuli todella vähän.




Miten muutin harjoittelun:

a) innostuin kehonpainoharjoittelusta 2013 ja muutin täysin oman treenaamisen salitreenistä tähän. Penkkipunnerrustuloskin salilla parantui, kun otin siellä pitkän tauon jälkeen tangon käteeni. Kokeilin paljonko penkistä nousee ja nousihan sieltä paljon enemmän kuin ennen. Ajattele mitä oma keho painaa, sitä kun nostelet on siinä painoa kerrakseen. Oman kehon painolla harjoittelu on ensiaskel paremmin voivaan kehoon.. Oman kehon painolla tehtävät harjoitteet myös parantavat liikkuvuutta aivan eri tavalla. Ja oman kehon painolla tehtävissä harjoitteissa keskivartalon on pakko olla aktivoituneena, muuten liikkeet eivät onnistu. 

b) kouluttauduin Method Putkisto ja Pilates -ohjaajaksi. Aloin venytellä dynaamisin venytyksin säännöllisesti ja paljon. Tämän jälkeen muutokset kehossa ovat olleet mielettömiä. Muutokset ja kehon asento sekä liikkuvuus eivät olleet kuitenkaan helppo nakki. Siinä piti todella tehdä töitä. Ja koska keho oli ollut melkein 40 vuotta tietyssä asennossa, oli se ihmeissään kun rankaan alkoi tulla erilaista liikettä ja kroppaa alettiin venyttää täsmällisesti. Tuli kaikenlaista vaivaa ja isojakin kipuja, mutta en antanut periksi. Keho oli ensin sitä mieltä että tämä ei ole hyvä juttu, vaikka se oli. Kivut aikanaan hävisivät.

c) aloin tehdä treeniä pallon kanssa. Tämä oli ehkä se paras juttu. Ystävä perehdytti minut pallon saloihin, ja olin välittömästi koukussa näihin treeneihin. Keskivartalon tuki parani entisestään. Pallon päällä ei pysy, jos tuki ei ole aktivoituna. Muistan saaneeni Pilatesohjaajakoulutuksessakin kehuja edistymisestäni. Se oli pallon ansiota. Pallon päällä ei pysy jos kehon sisäinen tuki ei ole aktivoituneena. 

e) aloin treenata enemmän myös huoltavaa treeniä. Paljon kuminauhalla tehtäviä liikkeitä, ja pienillä painoilla. Näitäkin voi tehdä pallon päällä polviseisonnassa, joten samalla töitä tekee myös core. Sen lisäksi yhdistin harjoitteluun palauttavia juttuja, kuten vesijuoksun, uinnin, avantouinnin. Golf tuli kuvioihin kesällä 2017.  

Se mitä harjoittelussa pitää ottaa huomioon on tehdä matalatehoista treeniä 80% ja vain 20% saa olla niitä kovia treenejä. Usein salien yhteydessä olevat ryhmäliikuntatunnit ovat hyvä ja inspiroiva tapa liikkua, mutta ne ovat todella rankkoja tunteja. Niitäkin voi harrastaa sopivasti, ja valikoida tunneista erilaisia ja yhdistellä lajeja monipuolisesti. 


Asiakkaidenkin kropat ovat muuttuneet, kun sovellan itsellä testaamaani omaa harjoittelutapaa ja omanlaistani metodia. Kun treeni on toiminnallista ja keskivartalo ja core joutuvat kaikessa hommiin, alkaa vartalon muotokin muuttua. Tästä on paljon esimerkkejä asiakkaissani. He ottavat ennen jälkeen kuvat valmennuksen aikana ja niistä on hyvä todeta, miten kehon muoto muuttuu täysin valmennuksen aikana. Myös niissäkin tapauksissa joissa tavoitteena ei ole pudottaa varsinaisesti painoa. Blogissa ei ole ollut tapana jakaa tällaisia case tyyppisiä postauksia, sillä ne ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita. 

Nykyään omassa treenaamisessa pohja on oman kehon painolla tehtävissä harjoitteissa, mutta olen sitä jalostanut eteenpäin pallon kanssa tehtäviin treeneihin. Ja siihen yhdistän vielä kuminauhaa, pieniä käsipainoja. Tunnit mitä viikottain vedän, sisältävät paljon oman kehon painolla tehtäviä liikkeitä. Toiminnallisen treenin tunneilla siihen yhdistyy myös käsipainot ja kahvakuulatunneilla kahvakuula. Venyttelystä en tingi koskaan. Sitä tulee viikossa usempi tunti!

Suuri osa on kuitenkin matalatehoista liikuntaa ja mun pallotreeni saattaa kestää vain vartin. Pallotreeni venyttää ja vahvistaa ja vahvistaa corea. Kroppa pysyy hyvässä kunnossa omin keinoin ja myös kaikki kahvakuulatunnit ja toiminnallisen treenin tunnit suunnittelen ja ohjaan niin, että ne ovat mahdollisimman selkä- ja polviystävällisiä (keskityn tosi paljon tekniikkaan ja keskivartalon vahvistamiseen). Tai ylipäätään mietin ja ohjaan aina niin, että kukaan ei saisi selkäänsä kipeäksi sen takia että tulee tunnille. Suuri osa kuitenkin kärsii näistä (selkä, polvi) vaivoista, en ole ainoa. Omien loukkaantumisten kautta olen itse nykyään vahvempi ja viisaampi, ja olen osannut kääntää loukkaantumiset edukseni ja se on tehnyt minusta vain paremman ohjaajan. 

Tällä hetkellä siis treenaan pallon päällä, josta olette varmasti saaneet hyvän kuvan Instagram tilin videoiden myötä. Jos et ole instaa kurkannut vielä, tästä pääset SportsLadyn tiliin! Sen lisäksi kävelen, venyttelen, pyöräilen nyt kesällä, uin (ulkona ympäri vuoden) ja vesikävelen maauimalassa sekä teen porrastreeniä ja vedän kahvakuulaa ulkosalla. Ja golfaan nyt kun kausi taas on alkanut. Kesän tullen liikunta siirtyy täysin ulos ja mikäs sen ihanampaa kuin raittiissa ilmassa kohottaa kuntoaan. 


Millaisia ajatuksia postaus teissä herätti? Toivon, että se kannustaa suuntaamaan ajatusta riittävään lepoon, kehonhuoltoon ja oikeanlaiseen harjoitteluun. Aina ei tarvitse mennä 100 lasissa, päin vastoin. Vähemmän on enemmän. Ihanaa ja aurinkoista ja lämmintä viikonloppua kaikille <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti