Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

5.5.2018

Taistelu kesäisistä puistotunneista


Töölöläisessä on ilmestynyt perjantaina juttu kesäisistä kahvakuulatunneista. Olen ajanut meidän liikunta-alan pienyrittäjien asiaa jo vuosia. Sitä, että saisimme pitää ulkona jumppia. Helsingin kaupunki ja sen virastot ovat vain tehneet tästä todella vaikeaa viime vuosina. 

Tänäkin kesänä halusin pitää tunteja ulkona ja tiedustelin asiaa Rakennusviraston lisäksi myös Liikuntavirastolta, sillä 
ensimmäisen kahvakuulatuntini ulkona olen pitänyt 2010. Sen jälkeen olen joka kesä hakenut luvat ja pitänyt tunnit niin Kaivopuistossa kuin Kumpulassakin kesäisin. Ihan ensimmäisestä kerrasta lähtien olen pyytänyt kaupungilta siihen luvan.

Rakennusvirasto päätti kuitenkin kolme vuotta sitten periä puiston käytöstä vuokraa. Ensin he ilmoittivat, että puisto pitää vuokrata koko päiväksi jos haluaa pitää kahvakuulatunnin. 500 eur päivävuokralla saisin pitää niin monta tuntia ja pyytää niin monta ihmistä kun haluaisin. Ilmaiseksi saisin puistossa pitää jumpan jos pitäisin sen ilmaiseksi. Tämä sääntö koskee kaikkia puistoalueita Helsingissä joita Rakennusvirasto hallinnoi. Jos haluaisin pitää vain yhden tunnin josta pyytäisin maksua, olisi vuokra silti tuo 500 eur. Herättelin asiasta keskustelua niin Twitterissä kuin blogissankin, ja paikallislehtiin tehtiin tästä myös juttu. Rakennusviraston lautakunta käsitteli asiaa uudelleen ja he päätyivät siihen, että yrittäjä saa hakea puistoon luvan maksutta mikäli pyytää max 5 eur per henkilö.

Tässä tapauksessa yrittäjälle käteen jäävä tulo on todella pieni jos tunnillle tulee vaikkapa 8 osaliistujaa. 40 eurosta menee suoraan yli puolet yrittäjältä veroihin ja kuluihin ja 2,5 tunnin työstä (matkat Kaivopuistoon ja tunnin vetäminen sekä tunnin suunittelu) jää pienyrittäjälle käteen alle 20 eur, eli 8 euroa tunnilta. Vaikka ulkona liikkuminen ja tuntien vetäminen on ihanaa, ei se ole kannattavaa kun miettii että tällä yrittäjän pitää ansaita elantonsa. 

Liikuntavirastosta sain tänä vuonna luvan mennä heidän hallinnoimilleen alueille pitämään tunteja, tietysti sillä varauksella että tilaa on tehtävä myös muille ja jos vaikka koko ranta tai kenttä olisi varattu isoa tapahtumaa varten, silloin emme voisi sinne mennä. Aikaisempina vuosina tällaista lupaa ei ole myönnetty vaikka sitä olen suoraan virastosta aina kysynyt, olen maksanut kentän vuokraa myös Liikuntavirastolle. 

Minun paheeni on rehellisyys. Toisten maille mennessä pitää aina pyytää lupa, etenkin jos olet elinkeinoharjoittaja. Luvan olen aina pyytänyt. Aina olen myös toiminut sääntöjen mukaan. Jos olen luvan saanut sillä ehdolla, että laskutan tunnista 5 eur per henkilö, olen näin tehnyt. Onko se kannattavaa? Moniko niin tekisi? Tämä on kuitenkin pääasiallinen tulonlähteeni. Kesäisin PT-asiakkaat ovat lomalla, yritysten tunnit ovat lomalla ja ainoa tulonlähde saattaa olla puistojumpat. Pienyrittäjän ja keikkatyöläisen (verokortilla) ero on myöskin se, että yrittäjä ei saa sosiaaliturvaa kuukausilaskutuksen ollessa nolla. Keikkatyöläinen saa. Yrittäjälle sanotaan, että laita yritys pois ja mene kortistoon. Siihen ei oma moraalini ole koskaan antanut myöden. En ole ollut päivääkään työttömänä eläissäni. Ja yrittäjänä olen elättänyt itseni jo seitsemän vuotta. Kesää varten pitää laittaa rahaa säästöön. Yrittäjällä ei ole palkallista lomaa, kesälomarahoista puhumattakaan. 

Meitä liikunta-alan pienyrittäjiä on Helsingissä paljon, ja jokaisella on ne omat asiakasryhmänsä ja faninsa. Joku tykkää käydä minun tunneillani, toinen taas kollegan tunneilla. Puistoja ja rantoja on vaikka muille jakaa. Ulkotuntien pitäminen ei ole mikään kultakaivos, sillä meitä saman alan yrittäjiä on useita ja sen lisäksi kaupunki on pullollaan ihania tapahtumia. Voisiko Rakennusvirasto miettiä asiaa uudelleen? Kukaan yrittäjä ei tule ansaitsemaan suuria summia pitämillään puistojumpilla, vaikka he saisivat pyytää mitä haluavat. Totuus on se, että jumppaan ei kiskurihinnoilla tule asiakkaita. Lisäksi jumppiin ihmisten haaliminen ei ole helppoa. Ja vaikka ihmisiä tulisikin paljon, on jo järkevää olla jokin tietty yläraja jotta tunneista tulee laadukkaita ja tuntilaisten tekniikat ovat ohjaajan hallittavissa. Ja voin kertoa, että ennen kuin yhtäkään jumppaa on vielä edes pidetty (joiden kertahinta tänä vuonna minulla on noin 8 eur), olen tehnyt töitä kymmeniä tunteja. Tässä ei pienyrittäjä pääse rikastumaan eikä tämä ole mikään kultakaivos jos joku kaupungin herroista sitä pelkää?

No miksi teen tätä työtä? Voisinhan olla palkkatöissä ja tehdä jotain muuta. Kuitenkin koen tämän työn merkityksekkääksi sillä olen onnistunut ilostuttamaan niin monia ihmisiä ja saanut heidät innostumaan liikunnasta. Olen auttanut satoja ihmisiä elämäntapamuutoksessa ja kiloja on karistettu ja terveyshyötyjä on saavutettu. Kansanterveydellisesti meidän hyvinvointialan ammattilaisten tekemä työ on merkittävää. Ihan valtion kassan menoissakin mitattuna. Kun ihminen liikkuu ja voi hyvin ja on terve, saavutetaan myös mittavat rahalliset hyödyt valtion taholta. Oikeastaan kaupunki voisi maksaa minulle, että pidän jumppia kesäisin ulkona. Mitä mieltä te olette?

Töölöläisen artikkeli on luettavissa täältä. Siinä puhutaan myös paljon muustakin kuin tästä asiasta, mutta halusin tuoda tämä esille vielä laajemmin. 

Täältä löydät myös vuoden 2013 artikkelin puistotunneista.

Ja vielä täältä löydät jutun 2015 vuodelta, kun kaupunki päätti alkaa periä vuokraa puistoista. 

Tiedän, että moni kollegani ei ole edes tietoinen näistä asioista ja moni on pitänyt tunteja ulkona kaikki nämä vuodet pyytämättä lupaa ja määrittämällä itse hintansa. Tieto lisää tuskaa ja kruunu on raskas (mutta kiitos ihanalle toimittajalle, Juha Laitalaiselle, joka minut vuonna 2013 nimesi Kaivopuiston kahvakuulakuningattereksi. Tänä vuonna sain kunnian olla Hietsun kahvakuulakuningatar). 

Kuitenkin haluan ajaa meidän kaikkien asiaa vaikka moni yrittäjä tästä ei olisi tietoinenkaan. Taistelu jatkuu ja toivoisin, että rakennusvirasto ehkä vielä kerran miettisi asiaa pienyrittäjän kannalta? 


Ja vielä loppuun: 

Terveutuloa kesäisiin puistojumppiin. 

Pidän toiminnallisen treenin/kahvakuulatunteja niin Hietsussa kuin Kumpulassakin. Kumpulassa aloitamme 27.5 sunnuntaina. Tästä lisää infoa löydät niin nettisivuilta kuin Facebookin tapahtumastakin. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse hanna@anttipoika.com.

Viikkoa aiemmin järjestän ilmaistunnin Kumpulassa, jossa kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan niin lajiin kuin minuunkin! Tervetuloa lämpimästi. Tänne ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Just be there! Lisää infoa täältä

Hietsussa aloitetaan tunnit keskiviikkona 30.5. Lisää infoa löydät täältä. Tai täältä. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti