Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

25.3.2017

Pari vuotta ilman dödöäLuit otsikon ihan oikein. En ole nimittäin yli pariin vuoteen käyttänyt deodoranttia kuin silloin tällöin. Asia jota kukaan ei halua sanoa ääneen: "En käytä dödöä". Nykyään laitan sitä varmuuden vuoksi jos menen iltaa istumaan, treffeille, leffaan.. Niissäkin tilaisuuksissa hikoaminen on epätodennäköisempää kuin päivittäisessä työssäni. Muutama ihminen on viime aikoina kysynyt mitä dödöä käytän, ja vastaus on ollut että en mitään. Se on jotenkin hassua edes myöntää. 

Otsikoissa on aina tuon tuosta deodoranttien sisältämän alumiinin ja muiden aineiden, kuten esim. parabeenien vaarallisuus. Moni miettii onko se vaarallista ja onko olemassa jokin turvallinen vaihtoehto. Kaikkihan me kuolemme, toiset aikaisemmin kuin toiset ja siihen ei varmasti deodorantti vaikuta. Todennäköisempää on kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai johonkin muuhun syöpään kuin deodorantin tai kemikaalikoktaalien aiheuttamaan sellaiseen. 

Mistä tämä sitten sai alkunsa, deodorantista "kieltäytymiseni". Olin käyttänyt Lancomen yms  "Stockan purkki" dödöjä pitkään. Oli ollut aina vaikea löytää sopivaa sellaista joka ei kirveltäisi, mulla on herkkä iho. Teini-iässä muistan käyttäneeni "ruokakaupan" dödöjä, Rexonaa ja muuta.. Haisivat ihan liikaa ja kirvelivät..

Sitten 2010 kiinnostuin luomu- ja luonnonkosmetiikasta. Aloin ostaa luomulaatuisia dödöjä.. Tuntui, että ne eivät aina pitäneet. Mutta eivät kirvelleetkään. Silloin ruokavalio oli tosin jotain ihan muuta kuin nyt. Söin aika paljon prosessoitua ruokaa, maitotuotteita, lisäaineita.. Vähitellen ruokavalio on muuttunut luonnollisemmaksi ja luonnollisemmaksi. Käytän puhtaita raaka-aineita. Ruoissa joita syön ja joista oikeastaan valmistan ruokia, niissä ei ole parasta ennen päiväystä, ne ovat oikeaa ruokaa. Syön myös raakaruokaa, paljon kasviksia, vihreää. Vähitellen myös dödön käyttö on jäänyt vaikka työ on liikunnallista ja hikoan vähän väliä. Se oikeastaan loppui kun kyllästyin miettimään onko joku vaarallista vai ei ja päätin olla ilman kokonaan.. 

Silloin kun treenaan kunnolla, hiki todella tippuu niin kainaloista kuin muualtakin. En ole näiden parin vuoden aikana onnistunut siitä huolimatta tuhoamaan puseroita sen vuoksi. Mun mielestä deodorantin käyttäminen on turha tapa, ilman sitäkin pärjää. Kyllästyin syynäämään dödöjen sisältöjä. Mitä on missäkin? Kun dödön jättää pois, niin menee jonkin aikaa että kanalot puhdistuvat ja sitten hienhaju vähenee. Hikihän ei periaatteessa haise pahalle, siinä viihtyvät bakteerit kyllä. Tosin hien ja virtsan hajussa huomaa heti, jos on syönyt jotain omalle ruokavaliolle poikkeavaa. Sinkkuelämää sarjassa muistatte ehkä kun Samantha juotti vihershotteja miehelle, joka tuoksahti pahalle.. Kehon happo/emäs tasapainolla on merkitystä tähänkin. Kun keho on puhdas myrkyistä, ei hikikään (tai muut eritteet) haise pahalle. Olet sitä mitä syöt. 

5 kommenttia:

 1. Olipas kiva juttu! Minäkään en ole käyttänyt deodoranttia moneen vuoteen, paitsi joskus urtekramin kookosdödöä, se on ihan luomua. Mielestäni mitään muitakaan kemiallisia hajusteita ei kannata käyttää, ne ovat kuitenkin täyttä myrkkyä kaikki. Mutta kiva että joku kirjoittaa näinkin pienestä suuresta asiasta, sillä voi olla että jotkut eivät ole edes tulleet ajatelleeksi että deodoranttia ei ole mitenkään välttämätön saati pakko käyttää. Kunhan käy päivittäin suihkussa niin kyllä pärjää, parempi pieni hienkin haju kuin hengitysilmaa pilaavat kemikaalit. Kiitos!
  www.jeminanvegaanifitness.blogspot.com

  VastaaPoista
 2. Thanks, kiva kuulla! Tuntuu että tosi moni miettii näitä.. ja mitä vähemmän kaikkea synteettistä käyttää, sen paremmin voi ulkoisesti ja sisäisesti. Hiuksetkin on parhaassa kunnossa pitkään aikaan kun lopetin värjäämisen ja käytän luomu tuotteita niihinkin.. kivaa viikonloppua. Käyn kurkkimassa nyt sun blogia :)

  VastaaPoista
 3. Hei hauska juttu, kun mulla sama juttu. Olen huomannut, että sen jälkeen kun on ollut ilman (uskaltanut jättää ensin "oikeat" dödöt ja sitten ne toimimattomat luomut), ei sitä pahaa hajua lopulta edes tule! Miten se voikin olla niin. Joudun kyllä pahimmalla helteellä ottamaan edelleen nuo apuun, mutta sen jälkeen menee taas aikansa, että se oma tasapaino löytyy. Ehkä viikko - pari. Olen kaiken lisäksi ihan mielettömän herkkä haistamaan kaiken, joten huomaan kyllä itsenikin, toivottavasti. En myöskään käytä kosteusvoiteita muuten, kuin kasvoille. Kun niitä ilman on jonkin aikaa ja syö terveellisesti, ei minun lievästi atooppinen iho lopulta sitä rasvaa edes kaipaa. Siinä toinen, minkä läträystä en aina ihan tajua :-) Mutta jokainen päättäköön itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. Joo, mulla on ihan sama juttu. Tuo hajuherkkyys. Haistan kaikki hajut ja tuoksut kyllä todella herkästi, joten uskon että en mahdollisella hajulla pääse saastuttamaan tuolla ympäristöä :D Ja kyllä.. kosteusvoiteiden kanssa läträäminen on myös aika turhaa. Mä käytän luomulaatuisia sellaisia, enkä rasvaa joka suihkun jälkeen. Ja mulla on tosi herkkä ja kuiva iho. Se on kuitenkin pysynyt tosi tosi hyvässä kunnossa ja on pehmeä. Suihkugeelien kanssa sama juttu. Niitäkin ja luomulaatuisena en joka kerta käytä. Mutta tosiaan jokainen päättäköön itse ja tällä kirjoituksella toivoin antavani näihin juttuihin ehkä ajattelemisen aihetta niille jotka näitä jo valmiiksi ehkä pohtivat. Aurinkoista päivää!

   Poista
 4. Itse ostin suolakiven jota voi laittaa saunaan mennessä. Siinä oli että sitä voisi myös deodoranttina käyttää. Siinä vinkki jollekkin. Ihanaa kevättä.

  VastaaPoista