Sports Lady®

Sports Lady®

1.3.2017

Parempi sisäilma parantaa terveyttä


Tänä talvena aloin miettiä tosissani sisäilman laatua ja kosteutta. Sisäilman laatuun olen pystynyt myötävaikuttamaan ensinnäkin sillä, että turhaa tavaraa ei enää ole (KonMaritus projekti) ja kun kodin pinnat ovat vapaana tavarasta, on siivoaminenkin helpompaa ja sitä tulee harrastettua useammin kun ei tarvitse ensin aloittaa raivaamaalla tavaroita pois tieltä. Ainahan mä olen siivonnut, mutta täytyy myöntää että sängynalunen on toiminut jonkin aikaa tavaroiden säilytyksessä. Nyt sekin on tyhjennetty, joten imurointi on helpompaa. Pinnatkin on helpompi pyyhkiä. Vuodevaatteet tuuletan aina lakanoiden vaihdon yhteydessä, mutta usein kiikutan peiton pussilakanoineen parvekkeelle raikastumaan aamuisin muutenkin. 

Vietämme keskimäärin sisätiloissa 90% ajasta ja ihminen hengittää noin 15 000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Myös tämä on yksi syy, jonka takia hakeudun metsään ja tykkään treenata ulkona. Niin paljon puhdasta ja raitista ilmaa kuin mahdollista! Kuntosalien tunkkaista ilmaa vieroksun. Terveellinen sisäilma on hajutonta, pölytöntä, vedotonta ja lämpötilaltaan miellyttävää. Ja omassa kodissa siitä kannattaakin pitää huoli!

Sisäilmaa voit parantaa:

  • varmista riittävä ilmanvaihto (tuuleta säännöllisesti)
  • siivoa säännöllisesti
  • huolehdi että kodissa on oikea lämpötila ja kosteustasapaino 

Sopiva sisäilman kosteus on tärkeää terveyden kannalta ja tekee hyvää hengitysteille sekä tietysti iholle, hiuksille ja kynsille. Käänteisesti kuiva ilma taas aiheuttaa iho-oireita, ihottumaa, hiusten ja ihon kuivuutta, hengitysteiden ja limakalvojen ärsytystä.. Liian kuivassa ilmassa ihon luonnollinen kosteus haihtuu nopeammin, mikä kuivattaa ihoa ja limakalvoja. Se tuntuu silmien, nielun, nenän ja poskionteloiden kuivuutena ja ärtyneisyytenä. Kuivat limakalvot ovat alttiimpia bakteereille ja viruksille, joten liian kuiva sisäilma saattaa myös listä riskiä sairastaua infektioihin. 

Moni muistaa lapsuudestaan sen ufomaisen ilmankostuttimen, joka flunssa-aikaan kaivettiin aina esiin tai oli ehkä muutenkin käytössä talvisin. Talvella sisäilma voi tuntua kuivalta, kun suhteellinen kosteus laskee 20-45 prosenttiin. Sellaista aloin jossain vaiheessa itsekin kaivata, kaikki muu sisäilman eteen meillä oli kunnossa. Markkinoilta löytyy onneksi erilaisia ilmankostuttimia helpottamaan oireita, ja meiltä löytyy Wilfan Aroma Mist ilmankostutin. Tämä on myös hieman tyylikkäämpi versio siitä lapsuuden punaisesta ufosta :)



Aroma Mist ilmankostuttimessa on suuri kapasiteetti ja se soveltuu isompiinkin huoneisiin (jopa 100 neliön tilaan). Laite kosteuttaa sisäilmaa pitkään, jopa 18 tuntia täydellä vesisäilöllä. Laitteessa on UV-valo joka käsittelee veden ja puhdistaa sen bakteereista ennen kuin höyry leviää ilmaan. Se myös tuhoaa ilmassa olevia bakteereita. Laitteen voi laittaa toimimaan automaattisesti tai siihen voi asettaa itse halutun ilmankosteustason. Höyryn määrää voi säätää, laitteen voi myös ajastimella ohjelmoida toimimaan tietyn ennalta määritetyn ajan. Laitteen voi myös kytkeä yötilaan, jolloin LED näyttö himmenee. Ilmankostutin tuottaa sekä kylmää että lämmintä vesihöyryä ja se leviää huoneeseen nopeasti. Laitteeseen voi tiputtaa tuoksutyynyyn halutessaan pari tippaa lempi tuoksuöljyään ja huoneeseen leviää samalla oma lempituoksu. Flunssa-aikaan vaikka piparminttua ja muuten jotain fiiliksen mukaan. Toimintoja riittää siis! Ollaan kyllä tykätty kovasti lapsen kanssa ja laitankin laitteen päälle hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Sitten kun unien aika tulee, on kiva kömpiä lakanoiden väliin kun ilmankosteus on kunnossa. 

Postaus on toteutettu yhteistyössä Wilfa Suomen kanssa ja laite saatu blogin kautta. 

1 kommentti:

  1. Meillä sisäilma tuntunut nyt viime päivinä hieman erilaiselta, pitäisi varmaan ilmastointiventtiili vaihdattaa. Mutta olen myös miettinyt ilmankostutinta meille ja vielä, että saisi välillä jonkin tuoksun siihen. Jos olette tykänneet tuosta, niin pitäisi ehkä itsekin hankkia tuo ilmankostutin.

    VastaaPoista