Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

10.12.2014

Halpa henkivakuutus

oma vakiovaruste pimeällä on alle 5 eur maksava heijastinliivi
Ajattelin kirjoittaa niinkin tavallisesta aiheesta kuin heijastin. Autoilevana ihmisenä olen usein huomannut, että jalankulkijaa ei pimeässä näy välillä yhtään. Etenkin, jos parkkipaikka ei ole vaikka valaistu ja ihmisellä on mustat vaatteet. Tässäkin voi helposti ajaa jonkun yli, vaikka nopeutta olisi vain 5-10km/h.. Myös suojatietä ylittäessä monella on kova luotto ja olen huomannut, että tyypillinen henkilö joka pimeydestä varoittamatta hyppää suojatielle on tummiin vaatteisiin pukeutunut mies.. Keskustassa, missä on tiet valaistu.. Ilman heijastinta. Ei siinä valossa vaan meinaa nähdä ja onneksi tilannenopeus on ollut oikea..

Suojatie on muutenkin yksi vaarallisimmista paikoista ja olen todistanut aamun ruuhkassa tänäkin syksynä niin monta kertaa sitä, miten suojatien eteen ei pysähdytä vaikka siinä on toinen auto pysähtyneenä. Joka kerta on käynyt mielessä jos se olisi oma lapsi, joka suojatietä silloin ylittää. Usein se on aikuinen joka ymmärtää katsoa tuleeko toisen auton takaa toinen auto vauhdilla ja osaa pysähtyä! Onneksi meillä on turvallinen koulumatka ja teiden ylityksiä ei ole. Ainoastaan ihan pieni, tosi vähän liikennöity, tie kodin vieressä. Siinäkin seisotaan pitkään yleensä ja katsotaan tarkkaan, ettei autoja tule. Ja tästä huolimatta saatan lapsen aina kouluun kun on näin pimeää. Onneksi pystyn järjestämään työt niinettä se on mahdollista.

Liikenneturvan mukaan ilman heijastinta kulkeva jalankulkija näkyy pimeällä tiellä kaukovaloilla ajavalle autoilijalle noin sadan metrin etäisyydeltä, mutta heijastinta käyttävä jalankulkija huomataan jo 300 metrin päästä. Ja kun ajetaan lähivaloilla, autoilija huomaa pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan vasta noin neljänkymmenen metrin päästä, mutta heijastimen kanssa kulkeva jalankulkija näkyy jo 150 metrin etäisyydeltä. Erot ovat siis huimat!

Ja jos autoilijan tilannenopeus on liian suuri, on törmäyksen riski varmaa. Silloin ei heijastinkaan pelasta pientä tien ylittäjää tai tien reunassa kävelevää/pyöräilevää. Loka-tammikuun välinen aika on kaikkein turvattominta ja joka kolmas uhri on lapsi tai nuori. Oli aivan kamalaa lukea Vantaalla tapahtuneesta yliajosta. Sanat eivät riitä kuvaamaan kuinka hirveä tapaus se oli.


Käyttäkää heijastimia ja ajakaa tarpeeksi hitaasti!

2 kommenttia:

  1. Joo kannatetaan heijastimia ja kaikkiin pyöriin valo! Itse pyöräilen ympäri vuoden päivittäin. Töissäkin kilometrejä tulee 5-12 päivittäin. Asun oulussa ja kuulee aina kehuskeltavan kun täällä on niin hyvä pyöräillä... Joo pyörätiet on kyllä hyvät mutta autoilijat hulluja ja itsekkäitä. En luota etes ennää vihreisiin valoihin suojatiellä kun joku hullu kuitenkin ajaa "vanhoilla vihreillä". Henkesä täällä heittäs jos ei varmista aina kolmeen kertaan suojateillä ja liikennevaloissa että kaahaako sieltä vielä joku. Kauhistuttaa jo valmiiksi ajatella että oma lapsi joskus tulee yksin nuita teitä kävelemään ja pyöräilemään.

    VastaaPoista
  2. Kaikki ei vain ajattele miten se voi pelastaa. Jatketaan me samaa linjaa. Ja onneksi lapselle voi opettaa sen että autot ei aina pysähdy ja pitää olla tosi varovainen. Heijastimesta huolimatta. Kivaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista