Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

16.3.2015

Miksi kannattaa käydä hierojalla


Olen viime vuosina kokenut hieronnan äärimmäisen tärkeäksi. Ajattelin jakaa siitä hieman ajatuksia. Itse olen käynyt muutaman vuoden jo säännöllisesti. Ehkä neljän vuoden ajanLiikunnallisen työn myötä tästä tuli säännöllisempääKeho tarvitsi enemmän huoltoa. Aika pitkään koin hieronnan aina jotenkin epämiellyttäväksi. Joko minua on murjottu niin että sattuu tai sitten on kutitettu niin että ahdistaa ja naurattaa ja kroppa menee vain enemmän jumiin kun yrittää pidätellä naurua :) Eli kun löydät hyvän hierojan, kannattaa hänestä pitää kiinni.

Miksi kannattaisi käydä hieronnassa?
  • Nopeuttaa palautumista fyysisen työn ja yksipuolisten työasentojen aiheuttamasta rasituksesta
  • Ennaltaehkäisee rasitusvammojen syntymistä, lihasten lyhentymistä ja kireyksiä
  • Rentouttaa ja poistaa stressiä
  • Lihasten elastisuus, venyvyys ja aineenvaihdunta paranee
  • Poistaa turvotusta ja parantaa verenkiertoa
  • Hoitaa kiinnikkeitä ja pehmentää arpikudosta, jotka estävät lihaksen normaalia toimintaa >voimantuotto kasvaa
  • Edistää vammojen parantumista
Tottakai liikunta on ensiarvoisen tärkeää, mutta sekä liikuntaa harrastaville että istumatyötä tekeville hieronta on mielestäni myös tosi tärkeää. Ja lihashuolto yleensä! Hieronta lievittää lihasperäisiä vaivoja ja aktivoi elimistön omia parantavia mekanismeja. Hierontaa voidaan käyttää myös ennaltaehkäisemään vaivoja. Tarpeista ja tavoitteista riippuen hierontamenetelmiä on useita erilaisia. Esimerkiksi ennen juoksukisaa on hyvä käydä avaamassa paikkoja. Tästä on hyötyä tulevaan suoritukseen, kunhan kisaan jättää vähintään viikon väliä. Liian lähellä suoritettu hieronta taas sattaa heikentää suorituskykyä.

Kun lihakset ovat kireät, lihasten ja lihasaitioiden nestekierto vähenee. Hieronnalla edistetään nesteen kulkua laskimo- ja lymfasuonissa ja näin lievitetään kiputiloja. Syvät hierontatekniikat kohottavat paikallisesti voimakkaasti painetta pehmytkudoksissa. Tämä avaa aukkoja kudosten kalvoihin edistäen siten nesteiden vaihtoa niiden läpi. Tämä edistää lihaksiin kertyneiden kuona-aineiden poistumista. Kuona-aineiden tilalle pääsee näin helpommin hapettunutta ja ravinneainepitoista nestettä. Se on tärkeää kudosten aineenvaihdunnan normalisoimiseksi sekä kudosten korjausmekanismin edistämiseksi. Hieronnan avulla myös venytetään sellaisia kudoksia ja niiden osia, joita ei voida tehokkaasti venyttää muulla tavalla. Hieronnalla lihaksen säikeitä saadaan venytettyä kaikissa suunnissa. Hieronnalla voidaan myös venyttää lihaksia riippumatta nivelten liikkuvuudesta. Lihaskalvojen venyttely vähentää lihaksen jännitystä ja parantaa lihaksen nestekiertoa. Hieronnalla voidaan myös rikkoa erilaisten vammojen ja ylirasitustilojen muodostamia arpikudoksia. Hieronta auttaa palauttamaan normaalin sidekudosten elastisuuden.

Hieronnan avulla myös voidaan vapauttaa keskushermostosta välittyvien refleksien kautta elimistön omia hormoneja endorfiineja, jotka poistavat kipuja. Yleinen rentoutuminen saavutetaan käsittelemällä erilaisilla tekniikoilla mahdollisimman laajoja kehon alueita. Kehon jännitystilaa ylläpitäviä paikallisia jäykkyyksiä ja särkyjä helpotetaan tehokkaasti syvähierontatekniikoilla. Kun paikalliset oireet on saatu poistettua, niiden aiheuttama hermostoon kohdistuva ärsytys samalla loppuu.

Mä käyn hoidattamassa itseäni täällä ja Hieroja Vuorijärveä suosittelen lämpimästi kaikille. Täältä pääset tutustumaan palvelutarjontaan ja varaamaan aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti