Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

5.3.2015

"Maidoton" iltapalarahka ja suklainen marjavaahto - terveellisiä vaihtoehtoja rahkalle


Olen monasti kirjoittanut, miten olen tehnyt "surutyötä" maitotuotteista luopumisesta. Rahka on ihanaa ja se on meille monelle niin helppo ja kevyt välipala. Mutta miksi haluan maitotuotteista eroon? Rahka tukkii elimistön eikä se ole terveyttä edistävää syötävää. Ei se meinaa irrota kulhostakaan millään, kun kulhon huuhtelee. Oletteko huomanneet? 

No viime päivinä olen noudattanut täysin/lähes maidotonta ruokavaliotakun kroppa ilmoitteli mahdollisen flunssan tulosta viime viikonloppuna (juuri kun olin hehkuttanut täälläettä mehän ei sairastella hehe)! Nositä tautia ei pahemmin tullutkiitos tahdin hidastamisenhyvien vastustuskykyä lisäävien valmisteiden sekä maitotuotteiden jättämisen kokonaan poisKaikista helpoin keino päästä maitotuotteista eroon on seettei enää osta niitä :) No miksi? Maidosta on tullut terveysriskivaikka ennen sitä on pidetty jokaisen lapsen ja aikuisenkin terveyden pelastajana (ja välillä tuntuu että pidetään edelleen). Maidon kuitenkin väitetään aiheuttavan allergioita, limaisia infektioita ja astmaa, aknea, sydäntauteja, hedelmättömyyttä, diabetesta, syöpiä kuten eturauhasen ja munasarjojen syöpää ja on ilmeisesti osallisena autismissa ja skitsofreniassa. Pelottava luettelo? No joka ruoka-aineessa varmasti löytyy jotain huonoa ja pitää vaan pysytellä "kohtuus kaikessa" -mentaliteetissamutta kyllä mä maitotuotteita vältänVoin paremminpysyn terveempänä ja suolisto toimii paremmin. Kannattaa jälleen kriittisesti tarkastella omaa tervellistä ruokavaliotaanMitä tapahtuujos jätät maidon ja kaikki maitotuotteet pariksi viikoksi pois? Näillä herkuilla se saattaa helpottua vähän!

Edit:
Korjattakoon vielä että heraproteiini ei ole maidotontaHera on maidosta erotettu neste ja se sisältää proteiineja joita käytetään lisäravinteissaOma ruokavalioni on lähes maidotonHeraproteiini on yksi poikkeus täydellisestä maidottomuudestakuin myös ehkä satunnainen rahka tai raejuustojonka joskus saatan syödäTai jäätelö. Myöskään Paleo -ruokavalioihin ei maitotuotteet kuulumutta silti tiedän useiden tekevän heraproteiinin suhteen poikkeuksia


"Maidoton iltapalarahka" 
(kuvassa yllä)

1 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 dl jäisiä mansikoita
1 dl jäisiä mustikoita
25g Whey to Go suklaa protskua

Blendaa sekaisin ja koristele manteleilla! Laihduttajan versio on jättää kookosmaito pois tai korvata se kevyemmällä mantelimaidolla.

Ja toinen herkku mitä tein eilen menee näin!


Suklainen marjavaahto

1 dl jäisiä mustikoita
1 dl jäisiä mansikoita
10g Whey to Go suklaa prodea
2 valkuaista

Soseuta marjat "pamixillä"Vatkaa valkuaisista kuohkea vaahto (varo ettei joukkoon pääse yhtään keltuaistasillä sitten valkuaiset eivät vaahdoksi muutu)Yhdistä ja lisää joukkoon suklaaprotsku. Nam nam nam!

13 kommenttia:

 1. Saisko lähteitä noille väitteille (tieteellisiin tutkimuksiin). Ärsyttävää että kirjoitetaan totuutena tuollaisia asioita jotka saattaa perustua omaan mutuun tai todella epämääräisiin päättelyketjuihin (rahka tarttuu kulhoon..).

  VastaaPoista
 2. Lukuisia tutkimuksia on tehty maidon haitoista. Toki sekin vaikuttaa aina tutkimukseen kuka sen tilaa mutta googlaamalla varmasti löydät useita lähteitä. Jos jokin maitotuotteita valmistava taho sen tilaa on tulos varmasti erilainen?

  Oma näkemykseni lukemani ja kokemani perusteella on se että maitotuotteet eivät ole terveydelle eduksi! Ja "päättelyketju" ei varmasti ole epämääräinen jos itse huuhtelen rahkakipponi :)

  Hyvä että aihe herättää keskustelua! Ravitsemus on aina tunteita herättävä asia ja etenkin maito. Sehän kuuluu jokaiseen ruokapöytään ja mainoksissa maitotuotteita mainostavat niin terveyden perikuvat kuin huippu-urheilijatkin! Edelleen väitän että olotila paranee huimasti ja ihon kunto myös kun jättää rahkat ja muut pois! Aina voi kokeilla ja siinä ei häviä mitään?

  VastaaPoista
 3. Kun lähteet puuttuu, ei voi puhua kuin omista tuntemuksista. Sulle voi toimia, toiselle ei. Mutta suosittelen, että jätät nuokin iltapalat syömättä, kun tuo Whey to go tehdään herasta ja se on maidosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma ruokavalioni on "lähes maidoton". Hera on tehty maidosta, mutta esim paleo ruokavalioissakin se on poikkeuksena sallittu. Riippuu toki henkilöstä ja miten "tiukkaa linjaa" vetää. Ja kyllä nämä iltapalat jatkossakin ovat mun ruokavaliossa :)

   Poista
 4. Mä oon itse miettinyt maitotuotteiden vähentämistä. Mulla vaan ilmenee yks ongelma. Mulla on hauraat luut (osteopenia muistaakseni) ja tiheyttä pitää parantaa. Ajaako esimerkiksi mantelimaito saman asian kuin maito? Imeytyykö tarvittavat aineet kalsium ja d-vitamiini yhtä hyvin kuin maidon kautta? :-)

  VastaaPoista
 5. Siemenmaidot ja mantelimaidot kannattaa tehdä aina itse. Jos kalsiumin saanti huolettaa, niin silloin kannattaa "maitojuoma" tehdä seesaminsiemenistä. Niissä on 975mg kalsiumia 100 grammassa kun taas lehmänmaidosta saat kalsiumia noin 121 mg.. Mantelimaito on helppo tehdä itse. Liota pari desiä manteleita, huuhtele ja blendaa 1 litrassa vettä. Kaada "maito" tiheän siivilän tai harsopussin läpi astiaan. Mantelimassan voi käyttää vaikka leivontaan (säilyy myös pakkasessa). Kalsiumia saa myös vihreistä kasviksista ja kookosöljystä sekä -vedestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, taidankin heti viikonloppuna kokeillakkin mantelimaidon valmistusta! :-)

   Poista
 6. Tuo 975 mg ei tietenkään kaikki siirry seesaminsiemenistä niistä tehtävään maitoon..!? Aika mitättömät määrät kasvijuomissa on kalsiumia.. Mutta kaupasta saataviin lisätään usein kalsiumia ja vitamiineja. Lehmänmaitoon (ei luomuun) lisätään myös D-vitamiinia mutta ei kalsiumia. Vihreitä kasviksia ja vettä(!) saa kyllä juoda melkoisesti että saa riittävästi kalsiumia. Muuten toki hyviä valintoja.
  Minua häiritsee tuon ensimmäisen reseptin nimessä "maidoton". Miksi kutsut sitä maidottomaksi, kun se ei sitä ole?

  VastaaPoista
 7. Minäkin kaipailisin niitä eksakteja lähteitä, joissa maitotuotteet, järkevässä määrin käytettynä, ovat terveydelle haitallisia. Tuo perustelu, että rahka jää kuppiin kiinni, ei minulle ole riittävä. Jäähän esim. rypsiöljystäkin kuppiin inhottava rasvakalvo, ja silti en julista rypsiöljyä terveydelle haitalliseksi. t. vakkarilukijasi

  VastaaPoista
 8. No tuohon kuppiin kiinni jäämiseen ei ehkä kannata sinänsä tarttua :) Se oli lähinnä tarkoitettu humoristiseksi heitoksi, enkä tähän "faktaan" perusta maitorahkan "suoliston tukkivaa ominaisuutta". Eli ei kannata nyt keskittyä siihen :-) Alkaa itsekin jo hymyilyttää tämä oma heitto.

  VastaaPoista
 9. Ootko kokeillu riisi- tai hamppuproteiinia, toimisko näissä ohjeissa? No, herkulta tuo näyttää, ainoo vaan että mulle tuottaa ongelmia toi valkuaisten erottelu :D

  Kun puhutaan maidon haitoista, koskeeko se siis myös raejuustoa, juustoa, piimää, jugua tmv. hapatettuja maitotuotteita? Itsellä kyllä maitotuotteiden käyttö melko vähäistä, mutta joku korvaaja rahkalle aamupuuron kaverina kiinnostaisi. Proteiinijauheet epäilyttää kun tuntuu että ne on niin keinotekoisia.

  VastaaPoista
 10. Moi Laura!

  Kiitos :) Kyllä noi maistuu! Oon kokeillut vaikka mitä kasvispohjaisia protskuja. Juuri yhdelle kaverille totesin, että riisiprotsku maistuu tosi jauhoiselle enkä oikein ole löytänyt lemppariprotskuja muistakaan kasvispohjaisista. Hampusta en tykkää ollenkaan. Oon tykästynyt tuohon Solgarin Whey to Go protskuun ja sitä laitan tällaisiin ruokiin tai smoothieisiin ehkä pari kertaa viikossa. Muuten pyrin syömään oikeaa ruokaa. Tässä ei ole keinotekoisia makeutusaineita tai muuta töhnää mitä on kauppojen protskuissa. Niitä en käytä ollenkaan.

  Valkuaisten erottelun kyllä oppii kun aikansa sitä tekee (ja onhan niitä valmiita valkuaispurkkejakin mutta hinta on aivan järjetön niissä enkä ole koskaan niitä itse ostanut myös siksi että niihin varmaan aina lisätään väkisinkin jotain kun ne purkitetaan). Kyllä, tarkoitan maitotuotteilla myös raejuustoa piimää jne. Mutta ei hapanmaitotuotteet vähäisissä määrissä käytettynä mun mielessä paha ole! Ja aina voi kysyä suhteessa mihin? Jos paljon menee keinotekoisesti makeutettuja jugurtteja on hyvä ehkä vaihtaa niitä vähemmän prosessoituihin ja sitä kautta muuttaa vähitellen hommaa terveellisemmäksi. Ja oikeassa olet: Oikea ruoka on aina parempi vaihtoehto!

  VastaaPoista
 11. Kymysys! Olen poikaystäväni kanssa täysin maidottomalla ruokavaliolla astman takia (mikä on itseasissa helpottunu! Maidon jättämisen myötä) niin kysymys kuuluukin voiko tuon whey to gon vaihtaa täysin maidottomaan versioon? :)

  VastaaPoista