Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

1.2.2016

Anothers trash is anothers treasure

Nyt tulee postausta kierrätys -teemassa. Tuosta otsikosta tulee lähinnä mieleen Sinkkuelämää -sarjan miestenkierrätysbileet. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaikka varmasti jonkun hylkäämä ukko on toiselle aarre :D Jos kuitenkin pysytään kierrätysteemassa, mistä ajattelin teille kirjoittaa. Viime viikolla luin lehdestä, miten muovi peittää kohta maapallon. Muovilla voisi kelmuttaa koko maapallon. Sitä on joka paikassa. Eläinten sisuskaluissakin, kun kalat luulevat muovia ruoaksi. Mun mielestä hirveää ja pelottavaa. Ja mitä kaikkea muuta sitä onkaan.. Ihminen tuhoaa maapalloa jatkuvasti. Lapsi sanoi yhtenä päivänä, että ei se mitään auta, että sinä kierrätät, kun biojätteessä ei ole juuri kuin meidän ja parin muun naapurin pussit. Miettikää. Iso kerrostalo ja sekajätteet pursuavat roskapusseja. Silti kierrätän ja mun mielestä on upeaa, että myös kouluissa nykyään opetetaan sitä. Lapset ei voi sitä ymmärtää miksi kaikki aikuiset ei kierrätä. Heille se on päivänselvä juttu, kun koulussakin sitä opetetaan.Meidän kierrätystä seuratessani, huomaan miten biojätteen osuus on suurin roskien osuudesta. Sekajätettä ei paljon tule ja muovin ottamiseen kiinnitän entistä enemmän huomiota. Sanon ei kiitos lauseelle "laitetaanko pakasteet pieneen pussiin" ja otan omat kassit ruokakauppaan usein mukaan. Kun tekee itse ruoan, tulee myös biojätettä paljon. Ruokaa taas en heitä juurikaan (voisi sanoa ollenkaan) lainkaan pois. Ostan sen minkä syömme ja teen jääkaapin ja ruokakaappien huonoksi menevistä aineksista ruokaa, ennen kuin ne pilaantuvat. Tummuneet banaanit voi paloitella ja pakastaa, ja surauttaa myöhemmin smoothien joukkoon. Tai niistä saa hyviä banaanilettuja. Vihannekset taas kuluvat melko nopsaan tahtiin, mutta jos huomaan, että kaapissa niitä on, mutta kohta kävelevät ulos, teen vihanneskeiton. En muista milloin olisin heittänyt ruokaa pois.  

Oma kulutuskäyttäytyminen on vuosien myötä muuttunut todella paljon. Kierrätämme kotona pahvit, metallin, biojätteen, lasin, sekajätteen, paristot yms. ongelmajätteet tottakai. Kerrostalossa se on vielä tehty todella helpoksi, kun jokaista varten on jäteastiat pihalla. Omakotitalossa asuessa muistan miten lastenvaunujen kanssa menin ympäri Kumpulaa, Toukolaa ja Arabiaa, jotta sain kierrätyksen tehtyä. Ei ollut helppoa.. Hiiret tulivat innokkaasti biojätteitä syömään keittiön kaappeihin, jyrsivät itsensä rakenteiden läpi ensin. Se kyllä lannisti hieman. Mutta jos asut kerrostalossa, ei ole mitään exkjyyssiä jättää kierrättämättä. Kierrätys on tehty helpoksi, eikä hiiriä riesana.

Ilokseni olen huomannut myös sen, miten lapsia opetetaan kierrättämään koulussa. Ihan konkreettisesti, mikä jäte kuuluu mihinkin. Ja kotitehtäviä on tehty yhdessä ja yhdessä pohdittu esimerkiksi sitä, mitä voisi antaa ystävälle lahjaksi, jos se ei saisi olla tavaraa. Lahjoja ystäville voi keksiä vaikka mitä, ilman että ostaa jotain. Voi tehdä yhdessä jotain kivaa tai viedä vaikka kaverin teatteriin tai syömään. En silti tarkoita sitä, etteikö olisi joskus kiva saada niitä lahjoja. Tietysti on. Etenkin, kun sellaisia harvoin mistää saan :D Meillä ostetaan käytettynä nykyään aika paljon sellaista, mitä ennen ostin uutena. Mm. tuolit keittiöön ostin Kierrätyskeskuksesta. Hyvät, kauniit, vanhat tuolit. Astioita olen myös hankkinut kirppikseltä. Syviä lautasia uupui, ja ostin kauniita, vanhoja, Arabian, syviälautasia Porista kirppikseltä. Euron kappale. Mitä olisivat uudet Arabiat maksaneet? Ennenvanhaan myös lautaset olivat pienempiä, ei tule syötyä niin suurta määrää kerralla. "Entinen valkoinen sohva" sai uuden värin, kun vein päälliset pesulaan ja ne värjättiin "Myyränharmaaksi". Mahtaako siitä tulla seuraavaksi musta.. 


Vantaan Energia on tekemässä Vantaasta Suomen roskattominta kaupunkia. Täältä voit lukea roskattomimman kaupungin julistuksen. Tässä tuli muutama vinkki minulta ja lupaan vastaisuudessakin lajitella kaikki meidän roskat, en roskaa luontoa ja yritän autoilla vähemmän. Täytyy sanoa, että tuo parin viikon autottomuus pisti ajattelemaan myös. Nyt kuljemme julkisilla silloin kun se on mahdollista. Vaikka autolla voisi mennä, voi aina säästää luontoa ja kulkea kävellen tai julkisilla niin paljon kuin mahdollista. Toivon, että jossain vaiheessa en tarvitsisi autoa ollenkaan.

Vantaan Energiasta kerrottakoon vielä se, että meidän pääkaupunkiseutulaisten ja Turun alueen roskapussit poltetaan Vantaan Energian jätevoimalassa. Siitä syntyy sähköä ja lämpöä. Vantaan Energian jätevoimala on uuden ajan tapa tuottaa energiaa,  jossa kaikki voittavat. Ympäristö pysyy puhtaana ja meidän ei tarvitse ostaa ulkomailta fossiilisia polttoaineita. Mun mielestä kuulostaa hyvälle.

Mitä hyvää sinä lupaat tehdä ja miten sinä osallistut ympäristötalkoisiin? Ja vielä olisi kiva kuulla millaisia kierrätysvinkkejä teillä on?

Postaus on tehty yhteistyössä Vantaan Energian ja Blogiringin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti