Sports Lady®

Sports Lady®

9.9.2015

Helppo Intialainen linssikeitto ja gluteenittomat pikasämpylät


Tämä postaus on toinen osa GoGreenin kampanjaa. Nyt ajattelin kirjoittaa linsseistä ja siemenistä. Olen kesän aikana testannut GoGreenin tuotteita ja löytänyt niistä paljon omia suosikkeja. Etenkin mantelimaidot, pistaasimaidot ja muut maidottomat "maidot" ovat uponneet ihanasti tuorepuuroihin ja smoothieisiin, mitä teen lähes päivittäin. Erilaiset lisukkeet kuten kvinoa, cous cous ja ohra ovat myös kovassa käytössä.

Miten moni teistä käyttää linssejä ruuanlaitossa? Vaikka itse olen kova kokkaamaan ja tekemään erilaisia keittoja, on myönnettävä että linssien käyttö on jäänyt vielä aika vähiin. Sen takia päätin mennä pois mukavuusalueelta ja kokeilla jotain uutta. Tämän keiton jälkeen kyllä linssit jäävät pysyväksi osaksi omaa kokkailua. En olisi uskonut saavani aikaiseksi jotain näin intialaisen makuista, herkullista keittoa. Intialaista ruokaa ei juuri ole tullut tehtyä, ennemmin teen thaimaalaista, jos poikkean "Eurooppalaisesta keittiöstä" :) Heh, eli tavallisesta perusruuasta :D Reseptiin kävin hakemassa inspiraatiota GoGreenin sivuilta, mistä löytyy tosi paljon herkullisia ohjeita ruuanlaittoon. 

Oma ruokavalio on koko ajan menossa enemmän ja enemmän kasvispainotteisempaan suuntaan. Takana ovat ne ajat, kun proteiinia on ladattu lautaselle kasapäin ja välipaloiksi syöty maitorahkaa. Syön paljon hiilaripainotteisemmin mitä aikaisemmin, ja olen alkanut enemmän hyödyntää myös papuja, linssejä, qvinoaa ja cous cous'ta ruuan laitossa. Broileria syön nykyään aika harvoin (punaista lihaa en ollenkaan), kalaa kyllä viikottain. Ja minulle ei ole ongelma saada päivittäistä 500g annosta kasviksia täyteen. Mutta monelle se on. Asiakkaiden ruokapäiväkirjoja lukiessani, usein se miten syömistä voisi muokata on juuri kasvisten lisääminen päivittäiseen ruokavalioon.  Lisäksi oma ruokavalio on lähes maidoton ja lähes gluteeniton. 

No joka tapauksessa.. Tämä maukas, maidoton, linssikeitto valmistuu vartissa. Keittoon makua tuovat garam masala, mango chutney ja tuore inkivääri. Tein keitosta maidottoman version ja tavallisen kerman sijaan käytin kaurapohjaista (laktoositon) "ruokakermaa". Nämä linssit, joita keittoon laitoin, ovat käyttövalmiita myös sellaisenaan. Ne voit laittaa myös huuhdeltuna suoraan salaatin joukkoon. Linsseistä voi ylipäätään tehdä vaikka mitä ihanaa: keittoja, patoja, salaatteja...



Intialainen linssikeitto

Ainekset (4 annosta)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 tl currya
2 rkl garam masalaa
1 laatikollinen baby pinaattia
1 prk GoGreen punaisia linssejä tai maun mukaan (voit käyttää myös kuivia linssejä, laittaa niitä noin kolme desiä)
1,5 litraa kasvislientä
1 prk tomaattimurskaa 
1 dl GoGreen Ruoka (kaurapohjaista "ruokakermaa")
1/2 sitruunan mehu 
öljyä, raastettua tuoretta inkivääriä, mango chutneyta (suolaa ja pippuria maun mukaan)

Valmistus (15 min)
1. Kuori sipuli ja valkosipuli, pilko ne ja tiristä öljyssä. Lisää curry, garam masala ja pinaatti. Kypsytä minuutti.
2. Lisää linssit ja kasvisliemi. Sekoita tomaattimurska, kerma, sitruunamehu ja raastettua inkivääriä liemeen. Mausta mango chutneylla sekä tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

3. Keitä kannen alla n. 10-15 minuuttia.



Lisäsin tuon linssipurkillisen lisäksi vielä vähän extraa linssejä, jotta keitosta tulisi vähän ruokaisampi :) Tuo GoGreenin kaurapohjainen "ruokakerma" oli mulle myös ihan uusi tuttavuus. Sitä en ole aiemmin käyttänyt, ja kerman kaataessani keittoon kävi päässä sekunnin sadasosan ajan ajatus, että olenko nyt pilannut koko ruuan ja kökkööntyykö kerma "pilaantuneen" näköiseksi.. Tiedätte, kun jotkin mantelimaidot ovat näin joskus aiemmin ehkä toimineet kahvin joukkoon kaataessa..? Kökkööntymistä ei kuitenkaan tapahtunut ja keitto onnistui tosi hyvin. Nuo GoGreenin mantelimaidot ja muutkaan eivät muuten kökköönny kahvissa...

Siemeniä käytän myös lähes päivittäin. Niitä laitan smoothien joukkoon, salaatin päälle ja tähän postaukseen virittelin reseptin gluteenittomista sämpylöistä, jotka ovat supernopea ja helppo tehdä. Tykkään reseptistä, sillä se on nopea ja helppo ja lisäksi taikinaa ei tarvitse vaivata eikä sämpylöitä pyöritellä jauhossa ennen pellille laittamista. Taikina tehdään jääkaappiin odottamaan aamua ja aamulla saat nopeasti aamupalapöytään herkulliset sämpylät. 



Rapeakuoristet gluteenittomat sämpylät

Ainekset
3/4 palaa tuorehiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
4 dl tattarijauhoja
4 dl kaurajauhoja

Pinnalle
GoGreen siemensekoitusta (ilman pähkinää)

1. Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola.
2. Lisää jauhot sekoittaen. Taikina saa jäädä löysäksi, sitä ei vaivata.
3. Peitä taikinakulho palalla leivinpaperia ja aseta sen päälle keittiöpyyhe. Laita kulho yöksi jääkaappiin.
4. Aamulla nostele isolla lusikalla taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille.
5. Ripottele pinnalle GoGreen siemensekoitusta (jätä cashewt laittamatta, ne kärventyvät uunissa koska paistoaika on sen verran pitkä)
6. Paista 230 asteessa 25 minuuttia. 
7. Älä peitä sämpylöitä kun otat ne uunista, jotta ne säilyttävät rapean kuorensa. 






Lisätietoja ja lisää reseptejä löydät GoGreenin sivuilta. Kannattaa rohkeasti kokeilla jotain uutta, voit löytää vaikka oman lempparireseptisi!

Postaus on toteutettu yhteistyössä Blogiringin ja GoGreenin kanssa. Alla oleva teksti on lainattu GoGreenin sivuilta.





Mitä on GoGreen?

GoGreenin tavoitteena on, että "vihreä" ruoka on maukasta ja että ruoanlaitto on sekä helppoa että hauskaa!

Vihreän ruoanlaiton vallankumous on ollut tavoitteemme aivan alusta alkaen. Meille vihreä ruoka ei tarkoita että kaikki olisi kasvisruokaa, vaan että teemme kasvisruoan valmistamisesta helpompaa ja hauskempaa ja tulos on herkullinen. Haluamme kaikkien tietävän, miten herkullista ja helppoa on käyttää siemeniämme, papujamme, linssejämme ja kasviksiamme päivittäisessä ruoanlaitossa.
Ensimmäinen askel kohti vihreämpää arkea voi olla pieni. Eli vaihda tai lisää yksi ainesosa valikoimastamme ruokaan, joka jo koetaan hyväksi. Kokeile vaikka linssejä tai papuja jauhelihakastikkeeseen - samalla maku korostuu, ruoasta tulee terveellisempää ja kastikkeesta riittoisampaa. Sekoita kurpitsansiemeniä, bulguria ja papuja salaattiin, tai ripottele pellavansiemeniä ja auringonkukansiemeniä aamupuuroon. Alkuun päästyäsi opastamme sinut huumaavilta tuoksuvien linssipatojen ja kotona tehdyn hummuksen saloihin.

GoGreen hakee valikoimaansa koko maailman parhaimmiston, ympäristövastuullisesti. Lanseerasimme ensimmäisinä tetroihin pakatut pavut, herneet ja linssit. Tetrat ovat huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin säilykepurkit. Nyttemmin valikoimamme käsittää myös luomuherneet, maissin ja tomaattimurskan. Parempi vaihtoehto sekä sinulle että ympäristöllemme.

GoGreen on osa Lantmännen-konserni, jonka arvoja vastuullisesti tuotettu ruoka on. Ruoka, jota yritämme tuottaa kestävällä tavalla, maasta pöytään. Lue lisää hyvästä ruoasta osoitteessa www.lantmannen.se

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti