Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

21.1.2016

7 vinkkiä hyötyliikuntaanHuomenta! Täällä on tankkailtu aamupalat ja aloiteltu päivän työt. Eilisen jälkeen saikin hieman tankata..

Eilen tosissani mietin autottomuutta, kun juttelin ystävän kanssa auton korjauksen kustannusarviota.. Huh että voi autoilu olla kallista. Sen lisäksi se ei ole kovinkaan ympäristöystävällistä. Tämän viikon jälkeen olen tuntenut itseni paremmaksi ihmiseksi, kun olen omalta osaltani vähentänyt ympäristön kuormitusta ja kävellyt sekä kulkenut julkisilla. Kuitenkin eilen oli todella ensimmäinen päivä kun tosissani kaipasin autoa. Olin luvannut viedä lapsen treeneihin isänsä ollessa työmatkalla. No, lähdimme kotoa hyvissä ajoin. Kahdella eri bussilla. Matkassa treenikamat ja mun kahvakuula ja matto sekä oma kassi. Kävelyäkin tuli aika paljon. Hallilta lähdin metsästämään omaa bussia, millä päästä Käpylästä Punavuoreen. Bussilla, metrolla, kävellen ja bussilla taas.. Kuula kädessä tietysti. Pari tuntia vedin kahvakuulaa ja kotimatka kesti tunnin julkisilla, kuulaa raahaten.. Olin kyllä niin tööt kun pääsin kotiin :D  Koko tämä reissu kesti viisi tuntia.. Että jos nyt ei vielä siitä autosta kuitenkaan luopuisi ;) Toisaalta huokaisin helpotuksesta kun lähdin Snellulta tunteja pitämästä. Jos olisin ollut autolla, en olisi saanut ajettua sitä portista ulos, sillä joku fiksu oli pysäköinyt autonsa portin eteen. Siinä joku toinen ope selvitteli tilannetta kuinka päästä pois pihalta. Jos jotain positiivista pitää hakea tuosta eilisestä kotimatkasta. 

Ja vielä kun haetaan lisää positiivisia juttuja, aktiivisuusmittari näyttää sen, että askelia autottomana tulee kaksinkertainen määrä. Jopa paljon enemmän. Vaikka en varsinaisesti kävele paikasta A paikkaan B, vaan käytän julkisia ja kävelen siinä välillä. Hyötyliikunnalla on niin iso merkitys päivittäisessä aktiivisuudessa. Paljon paljon isompi kuin sillä, että vain treenaat. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Pelkän arkiliikunnan merkitys ihmisen energiankulutukselle on siis huomattavasti suurempi kuin vapaa-ajan liikuntaharrastuksen tai yksittäisen urheilusuorituksen. Vaikutus on siksi suurempi, koska arkiliikunta vaikuttaa pitkin päivää. Vaikka hyötyliikunta kuluttaa tuntia kohden melko vähän energiaa, se toistuu monta kertaa päivässä. Toki painonpudotuksessa suurin merkitys on ruokavaliolla. Huonon ruokavalion yhdistäminen suureen liikuntamäärään ei tuota tuloksia. Kuitenkin painonpudotuksessa parhaimpiin tuloksiin päästään, kun yhdistetään terveellinen ruokavalio liikuntaan. Hyötyliikunta vaikuttaa positiivisesti niin sokeriaineenvaihduntaan, veren rasva-arvoihin kuin verenpaineeseenkin. Hyötyliikunta lisää energiankulutusta huomattavasti ja vaikuttaa näin painonpudotukseen (edellyttäen että syöt siististi etkä lisää ruoan määrää). Mä aion nähdä tämän autottomuuden pelkästään positiivisena asiana, tammikuun hengessä tulee lisää hyötyliikuntaa! 

7 vinkkiä liikkuvampaan elämään

 1. jokainen askel on tärkeä - kävele kauppamatkat, kävele portaat hissin sijaan, jää bussista aiemmin pois.. Hanki askelmittari niin hahmotat päivittäisen askelmäärän (10 000 askelta kuluttaa noin 300-400 kcal).
 2. leiki lasten kanssa, lähde pulkkamäkeen, luistelemaan, ulos lumeen peuhaamaan
 3. telkkaria katsellessa venyttele sohvalla istumisen sijaan, töissä nouse välillä ylös taukojumppaamaan tai kävele kollegan työpisteelle sen sijaan, että tartut puhelimeen
 4. kotijumppaa kotiaskareiden lomassa: muutama punnerrus ruokaa laittaessa tai kyykky silloin tällöin eivät ole pahaksi 
 5. ota lumityöt ja siivoaminen kuntoilun kannalta
 6. laita ruoka itse, sekin kuluttaa
 7. koiralliset ihmiset voivat laittaa kellon herättämään varttia aikaisemmin aamulla ja kiertää vähän pidemmän lenkin
Ja myös lasten tulisi mun mielestä kiinnittää huomiota hyötyliikuntaan. Valitettavan monella lapsella ei tule päivässä sitä liikunta-annosta mitä suositellaan. Harrastuksia ei ehkä ole ja matkat kuljetaan bussilla. Parin-kolmen pysäkin välin kävelee helposti. Meidät on kuitenkin luotu liikkumaan, ei istumaan. Ja minkä lapsena oppii, sen vanhana taitaa.. 


2 kommenttia:

 1. Itse olen huomannut valtavan eron (plussakiloissa valitettavasti) kun en enää pyöräile työmatkaa, vaan liikun autolla työmatkan ollessa jo niin pitkä, että se ei pyörällä oikein meinaa onnistua. Lisäksi julkiset kulkevat työpaikkaani nähden huonosti, joten en siksi voi oikein käyttää niitä. Mutta tähän on tulossa muutos toivottavasti pian, mikäli edessä on muutto vähän lähemmäs :)

  VastaaPoista
 2. Niin se kyllä itselläkin on aina mennyt. Silloin kun asuu paikassa, josta kävelee töihin tai asioille, on paino aina muutaman kilon alempana. No sä pääset siis pian hyötyliikkumaan! Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista