Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

27.6.2011

Onko liikunta tehokas ase rasvanpolttoon?


Viime viikolla kirjoittelin istumisen vaaroista ja arkipuuhastelun lisäämisestä. Painonhallinnassa meihin on juurtunut mm. seuraavia käsityksiä

a) Liikunta on ensisijainen tapa laihduttaa
b) Sinun on liikuttava tietty aika ennen kuin rasvaa alkaa palaa
c) Jotta laihdut enemmän, sinun tulee liikkua tietyllä teholla

Ilman ruokavaliomuutoksia pysyvä ja tehokas laihtuminen ei onnistu. Kun lisää täsmäliikuntaa, laihtuu muutaman kilon, tämän jälkeen painon aleneminen pysähtyy ja hävinneet kilot tulevat takaisin. Yli viiden kilon painon pudotus pelkkää liikuntaa lisäämällä on erittäin vaikeaa. Ja juuri kaikista passiivisimmilla ihmisillä lihavuus on yleisintä, arkiliikunta siis kunniaan.

Ja ajallisesti liikunnan määrällä ei ole väliä, rasva alkaa palaa kyllä heti kun aletaan liikkua. On aivan sama liikutko päivässä tunnin putkeen vai 10min jaksoissa.

Kolmannessa kohdassa on kyse siitä, että rasvakudos ei pala tehokkaammin kevyemmin liikuttaessa. Rasvaa kyllä käytetään eniten energiaksi silloin, kun rasitus on kevyttä tai kohtalaista (syke 60-70% maksimista). Tämä johtuu siitä, että elimistö käyttäytyy liikunnan jälkeen käänteisellä tavalla, sillä rauhallisen liikunnan jälkeen elimistö käyttää energianlähteenään enemmän hiilihydraatteja kuin rasvoja. Kovatehoisen harjoituksen jälkeen (syke on 70-85% maksimista) rasvoja kuluu lepotilassa enemmän kuin hiilihydraatteja. Lisäksi rasvojen käyttö kovatehoisen liikuntasuorituksen aikana on suurempaa koska energiaakin kuluu enemmän.

Se kuinka aktiivinen olet, ratkaisee kuluttamasi energiamäärän. Jokainen askel laihduttaa ja edistää terveyttäsi. Kannattaa siis liikkua mahdollisimman paljon ja vielä niin, että liikunta on mukavaa!

55 kiloinen naishenkilö kuluttaa seuraavasti energiaa:

lasten kanssa leikkiminen, siivoaminen tai kävely 4km/h kuluttaa 130 kcal / h
kävely 6km/h tai pyöräily 15km/h kuluttaa 220 kcal
kovatempoinen jumppa kuluttaa 430 kcal/h
10km juoksu kuluttaa 540 kcal
istuminen tai tv:n katselu kuluttaa 65 kcal/h

Kun yhdistät päivittäiseen tai lähes päivittäiseen täsmäliikuntaan paljon arkipuuhastelua, nousee energiankulutuksesi keskimäärin 15-20%. Pelkkä täsmäliikunta ei useinkaan riitä painonhallinnan näkökulmasta. Syömiset siis kuntoon ja paljon hyötyliikuntaa ja aktivista puuhastelua kotona ja lasten kanssa niin kesäkunnon viimeistely on taattu!

Aikaisemmin käytin enemmän julkisia siirtymisiin, kun nyt olen autoillut joka paikkaan. Julkisia käyttäessä joudut siirtymään myös jalan ja raahaamaan painavaa käsilaukkua ja treenikassia. Tällä viikolla kiinnitän extra huomiota hyötyliikuntaan. Sen päätin juttua kirjoittaessani.

Tänään kävin asioilla kävellen, sen sijaan että olisin hypännyt autoon. 15min tuli kävelyä per suunta, eli matkoihin meni yhteensä 30min. Autolla reissusta olisi tullut pidempi, sillä olisin joutunut etsimään vielä parkkipaikkaakin mahdollisesti. Ja kyllä sitä nyt tuolla ilmalla kävelee ennemmin kuin istuu kuumassa autossa! Ja huomenna lupaan tulla töihin polkupyörällä! Itse asiassa tulen koko loppuviikon! Ja varmasti säästyy matkoissa aikaa ja samalla tulee liikuttua.

8 kommenttia:

 1. Totta turiset :)

  Huomaan iteki, että kesällä tulee liikuttua huomattavasti enemmän. Työmatkat pyöräiltyä, ruohonleikkuuta, kaupassa mekin kävimme eilen kävellen, koiran kans pitempi lenkki jne.

  Miksei kesä vois olla pidempi!!!

  VastaaPoista
 2. Niinpä, ihanaa kun on kesä. Aamulla tuolla pyöräillessäni pysähdyin ostamaan mansikoita. Sitäkään ihanuutta ei olisi autoillessa tapahtunut. Kävellen ja pyöräillen näkee ja kokee niin paljon enemmän ihania asioita.

  VastaaPoista
 3. Hei Hanna! Kiitos kivasta blogista! Olen pohtinut liikunta-alan opintoja ja päätynyt kouluttautumaan trainer4youlla! :) Mietin vain,että kuinka paljon tuo hyvinvointivalmentaja kurssi antaa antimia jos on jo ennestään suht hyvät tiedot treenaamisesta/kehon toiminnasta :) tottakai se olisi ihanaa käydä sekin mutta rahanyörit ovat nyt niin kovin tiukassa :(

  VastaaPoista
 4. Olipa kiva lukea tuo teksti heti aamutuimaan, nimittäin olen paljon pohtinut juuri sitä arkiliikunnan ja vähäisenkin tekemistä ja sen hyötyjä. Vaikka se tuntuu tyhmältäkin tehdä edes hetki kotona kahvakuulalla jotain niin sekin on parempi kuin ei mitään!

  Mun lemppariohjelma on tällä hetkellä suurin pudottaja. Siinäkin korostuu liikunnan tärkeys ja ne harjoittelee aika kovaa, tottakai kun on painoa paljon. Mahtava katsella kuinka paino vain putoaa ja he kaunistuvat silmissä. Itselläni ei ole paljon ylipainoa, harmittaa silti kun millään pääse eroon irtokarkeista....

  VastaaPoista
 5. Kyllä se antaa hyvät pohjat ja usein jo aiempia opintoja suorittaneet ovat sen ottaneet kuitenkin. Koulutusputkesta Trainer4You'lla saa hyvän alennuksen, kun suorittaa ne kaikki (hyvinvointivalmentaja-kuntosalivalmentaja-personal trainer).

  VastaaPoista
 6. Moi salipi! Kyllä se arkiliikunta vaan on liian aliarvostettu juttu. Esim aamulla puoli tuntia pyöräilyä kulutti 160 kcal ja oli erinomaista liikuntaa peruskestävyysalueella, juuri sitä paljon toitotettua matalatehoista liikuntaa. Ja iltapäivällä siis sama juttu kotiin takaisin. Tunti "ylimääräistä" liikuntaa autossa istumisen sijaan :) Ja aikaa ei mene yhtään sen enempää.

  Mä olen myös entinen "irtokarkkiaddikti", kyllä niistä eroon pääsee (ainakin jokapäiväisestä käytöstä, mutta joskus on pakko kyllä irtsareita saada!)

  VastaaPoista
 7. Hei,
  Huomasin aikaisempia tekstejä lukiessa, että sinulla on käytössä intervalliajastin. Mistä olet ostannut laitteen ja oletko ollut hankintaan tyytyväinen? :)

  VastaaPoista
 8. Ostin Gymbossin Kahvakuulaohjaajakoulutuksessa. Niitä myy esim. www.4store.fi.

  VastaaPoista