Viime aikoina on tullut pohdittua mikä on terveellistä elämää ja mikä ei. Anonyymi oli kommentoinut eräässä komentissaan, että elämäntapani ei ole tervellinen. Mielestäni epätervettä on järkyttävä neuroottisuus kaiken suhteen. Elämä, jota et voi elää kun kaikki ajatukset pyörivät ruuan ja liikunnan ympärillä. En halua, että ne rajoittavat minua. En varmasti jätä väliin jotain mukavaa asiaa sen vuoksi, että pitää mennä urheilemaan tai että ei voi syödä "tavallista" ruokaa. En myöskään paheksu niitä, jotka tykkäävät elää erittäin kurinalaisesti ja noudattavat tiettyä ruokavaliota. Päin vastoin. Jokainen tekee niin kuin hyvältä tuntuu. Ja erilaisuus pitää hyväksyä myös ruoka-asioissa.
"Normaalit ihmiset" syövät tavallista ruokaa. Syödään makaronilaatikkoa, perunaa ja lihapullia, jälkkäriksi leivonnaisia.. Juodaan maitoa ruuan kanssa ja leipää on pöydässä. Viikonloppuna juodaan viiniä "Normaalit ihmiset" ovat normaalipainoisia, ylipainoisia, alipainoisia... Minä olen lapsesta asti syönyt kaikkea. Kotiruokaa, kouluruokaa, eineksiä, munkkeja, karkkia, limuja... Olen aina juonut maitoa ja syönyt leipää. Soijajugurtteja ja jätskiäkin olen syönyt. Ennen oli enemmän "kyläilykultturia". Kun mentiin kylään jonnekin, tarjolla oli pullaa, pasteijoita, makeaa kahvileipää, jäätelöä... Olen ollut suuremman kokoinen ja pienemmän kokoinen.
Olen myös kokeillut erilaisia dieettejä. Olen ollut atkinsilla, zone -dieetillä, 2-päivän dieetillä, ananasdieetillä, lentoemojen dieetillä, vaikka millä..Laskenut kaloreita ja syönyt yksipuolisesti ja saanut allergioita jotka onneksi ovat menneet pois. Olen joskus myös jättänyt elämää elämättä sen vuoksi etten ole voinut mennä jonnekin, koska urheilut tai syömiset olisivat menneet "ei suunnitelman mukaan". Tätä ei onneksi jatkunut kovin pitkään. Nykyään syön harvoin leipää tai leivonnaisia, maitotuotteita kyllä.
Kevyttuotteita olen aina suosinut. Vasta viime aikoina on taas herätty siihen kuinka epäterveellistä teollinen ruoka on. Siitä olen alkanut jo siirtyä vähitellen kohti puhtaampaa ruokaa. Kuitenkin mukana ovat edelleen kulkeneet vilja- ja maitotuotteet. Myös soijatuotteet pienissä määrin, tykkään soijamaidosta ja sushi ei ole sushia ilman soijakastiketta. Ostan edelleen kevytmaitoa, 10% juustoa, 2% raejuustoa... Eineksiä en osta enkä maustettua kanaa. Harvoin valmiita keittojakaan tai muita valmisjuttuja. Ja pikaruokaa syön tuskin koskaan (joskus reissussa saatan syödä pizzaa, mutta sitä ei voi hyvässä pizzeriassa laskea pikaruuaksi).
Punaista lihaa en ole syönyt 15 vuoteen, se ei tunnu hyvältä eikä sovi minulle. Kanaa ja kalaa tykkään syödä. Kaloista lempparia on siika, ahven, tuore tonnikala (jota en ole tosin aikoihin enää ostanut), nieriä (ravintolassa syön tätä, harvemmin ostan kotiin). Broilerin syöntiä olen miettinyt viime aikoina, toisaalta se on hyvä proteiinin lähde ja helppo ja hyvä ruoka. Joten siitä en luovu lähiaikoina.
Superfoodit ovat tulleet viime kesän jälkeen ruokavalioon. Samassa yhteydessä olen joutunut pohtimaan vilja-, ja maitotuotteiden käyttöä. Olen tullut siihen tulokseen, että ne pysyvät ruokavaliossani (hehee, hauska juttu tulee juuri kohta kun luet eteenpäin..). Superfoodeista käytän säännöllisesti ashwagandhaa, macaa, lucumaa, opti MSM.ää, camu camua, aloe veraa, chia siemeniä, kaakaonibsejä, spiruliina tabletteja. Joskus kaakaomassaa, kaakaopapuja, goji- ja mulperimarjoja, raakasuklaata.
Toisten mielestä maito on pahaksi, leipä suorastaan myrkkyä ja soijaa ei missään nimessä kannata syödä. Mistä nykyään tietää enää mitä voi syödä ja mitä ei? Lapsille päiväkodissa syötetään aivan normiruokaa, se on hyvä. Sanoisin, että enemmän haittaa lapsille on vanhempien antamista herkuista ja pikaruuasta. Tai siitä että heiltä jätetään maitotuotteet ja viljatuotteet pois.
Sitten on niitä, jotka välttävät kaikkea mahdollista mutta käyttävät kuitenkin keinomakeutusaineita. Minä käytän keinomakeutusaineita. Palautusjuomassani on (toistaiseksi kunnes löydän hyvän korvaavan) makeutusainetta, myös proteiinijauheessa. Miksi? Luomuprotskuissa on se ongelma, että toisissa saattaa proteiinipitoisuus olla vain 35-50 prosenttia kun esim. FAST'n hera80 proteiinissa se on 75%. Sitten mm. Sunwarrior'lta löytyy luomuprotskua jossa prosentit ovat kohdallaan, mutta kilohinta pyörii 70 euron tietämillä kun "tavallisissa" protskuissa se on n. 25-30 euroa. Tämä on myös kustannuskysymys monilla. Aion kuitenkin kokeilla niitä, Sunwarriorilta löytyy myös vaniljan ja suklaan makuista. Maustamaton protsku on varmaan ihan jees, mutta pidän enemmän maustettujen mausta. Seuraavassa iherbin tilauksessani varmasti on luomuprotskua. Keinomakeutusainetta on myös marjakeitossa jota syön. Light limujakin joskus saatan ostaa, tosi harvoin kyllä nykyään.
Kasviksissa ja ruuissa yleensä olen siirtynyt enemmän ja enemmän luomuun ja kotimaiseen, mutta kyllä kaupasta mukaan tarttuu espanjalaistakin paprikaa tai muita kasviksia jos muuta ei ole. Ja kyllä meillä tehdään pullaa ja lettuja, jouluna pipareita ja torttuja ja leivonnaisia. Lapsen synttäreille kakkuja ja aikuisille muita herkkuja.
Jos vertaan nykyisiä elintapojani vaikka 10 vuoden taakse, ovat ne todella terveelliset. Silloin saatoin syödä hyvin yksipuolisesti. Silloin elämäkin oli erilaista. Töiden jälkeen istuimme after work'sissa ja siideriä tai viiniä tuli maisteltua silloin tällöin. Poltin silloin myös tupakkaa.. Liikuin muutaman kerran viikossa, korkealla sykkeellä. Söin paljon ulkona. Söin eineksiä ja kevyttuotteita. Tähän elämään ei minua saisi mikään mahti enää palaamaan..
Nykyään elän terveellisesti mielestäni. Siihenkin varmasti on monta mielipidettä. Syön joskus herkkuja ja käytän makeutusaineita sisältäviä tuotteita edelleen. Valitsen joskus ulkomaisia kasviksia.. Ja viiniäkin juon joskus. Minusta on ihana käydä ulkona syömässä. Joskus tosi hienosti ja joskus mennä syömään ihanaa pubiruokaa. Harvemmin ehkä tulee tätä harrastettua, mutta joskus kyllä. Ja se on ihanaa! Ja ihanaa on myös syödä terveellisesti, "ankeasti" sanoo joku...
Summa summarum: kohtuus kaikessa on edelleen mottoni. Ruokailu ja ravitsemus on hyvin tunteita herättävä asia. Se on myös monimutkainen ja vaikeakin asia monille. Siihen ei ole yhtä oikeaa mielipidettä. Mielestäni jokaisen pitää tehdä niin kuin hyvältä tuntuu, eikä niin kuin joku toinen sanoo tai mitä ympäristö sinulta odottaa. Ja minä en myöskään sano täällä blogissa mikä on oikea tapa syödä tai tehdä asioista. Näin minä teen ja hienoa jos joku niistä saa itselleen vinkkiä. Se mikä sopii minulle, ei sovi jollekin toiselle. Olemme jokainen omia yksilöitämme. Minun syömiseni etsii edelleen sitä lopullista hienosäätöä, mikä ruokavalio on minulle kaikista paras jotta voin hyvin ja jaksan arjessa. Urheilun osalta olen jo löytänyt sen punaisen langan.. Toivon että sama juttu toteutuu myös syömisten osalta.
Ja tämän tekstin kirjoittelin viikonloppuna... Tänään sitten istuimme Helsinki Paleon Jaakon kanssa alas ja otin vastaan kuukauden mittaisen Paleo haasteen. Ha haa, never say never. Sports Lady noudattaa koko maaliskuun paleo -ruokavaliota. Suurin haasteeni tässä tulee olemaan luopuminen kaurapuurosta, maitorahkasta, protskupatukoista... Ja varmaan moni muukin rakastamani juttu on pannassa.. Minut on helppo puhua mihin vain haasteeseen. On se sitten kahvakuulailua pikkumustassa Fitness Expon lavalla tai jokin uusi ruokavalio. Mutta olen sitä mieltä, että asioista voi olla vain jotain mieltä silloin kun olet itse niitä kokeillut. Tulen raportoimaan blogissa projektin etenemisestä ja koska haaste on julkinen, en voi jättää sitä parin päivän jälkeen keskenkään. Hyvästi puuro ja muut herkut siis hetkeksi vaiko kenties ainiaaksi...? Ja jos nyt innostuit asiasta, niin Helsinki Paleolla on haaste kaikille teille meneillään parasta aikaa. Katso täältä, mitä haasteeseen kuuluu!
Ihanaa viikkoa kaikille ja muistakaa nauttia elämästä ja ruuasta. Ja muistakaa tykätä itsestänne :)
xoxo
Sports Lady
Wow! Hieno haaste :) Ja ihanan ennakkoluulotonta asennetta! Me like!
VastaaPoistaMielenkiintoinen teksti. Ruuasta kyllä puhutaan nykyään paljon, mutta harvoin sitä käsitellään kokonaisuutena. Itselläni niitä eri aspekteja joita mietin ovat terveellisyys (tasapainoisesti ravintoaineita, ei liikaa punaista lihaa), prosessoimattomuus (ei kevyttuotteita, keinomakeutusaineita), ekologisuus (talvella ei juuri suomalaisia kasvihuoneessa kasvatettuja vihanneksia, tomaatit, kurkku), eettisyys (ei espanjalaisia tomaatteja, ei kanaa, munat luomuna). Kyllähän näistä yhdessä aikamoinen soppa syntyy, mutta tähän saakka on selvitty, mutta mikään "nipo" en tosiaan ole. Usein vain harmittaa, että ruokapuheet menevät vain siiihen yhteen lokeroon.
VastaaPoistaKiitos hyvästä kirjoituksesta!
VastaaPoistaKohtuullisuus on mielestäni avain asia ravitsemusta ajatellen. Jos pääasiassa syö terveellisesti, voi joskus nauttia pahiksistakin aivan hyvällä omalla tunnolla. Itse ajattelen ravitsemuksen ja liikkumisen sellaiseksi, että sellaiseen tasapainoon pitäisi pyrkiä, jota voisi noudattaa koko elämänsä. Ja jokainen joutuu etsimään juuri itselleen parhaiten toimivat jutut niin ruuassa kuin liikunnassakin.
Kiitos hyvästä jutusta! ITsekin välillä ajattelen, että kunpa en olisi ikinä alkanut enemmän perehtymään ravintoasioihin, kun nyt tuntuu että on sellaisessa viidakossa ettei enää tiedä mikä on "oikein". No, oma kroppa kertoo :) Paleo kiinnostaa minuakin!! Tuo maidottomuus on minulle isoin haaste, muuten ruokavalioni onkin aika paleota..aamulla munakas ei vain mene alas. Aamupalavinkkejä kuulisin siis mielelläni. Kiva seurata sun paleokuukautta:)
VastaaPoistat.Olivia
Todella hyvä ja mielenkiintoinen teksti, kiitos! Niin se taitaa olla, että se kultainen keskitie on ruoankin suhteen se terveellisin ja paras. Kultaisen keskitien jokainen sitten määrittääkin itse itselleen. Aivan äärimmäisyyksiin meneminen on harvoin hyväksi missään asiassa.
VastaaPoistaTsemppiä paleo -haasteeseen! :)
Kiitos ihanista kommenteistanne ja tsemppiä todella tullaan tarvitsemaan maaliskuussa :)
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaMielestäni on mielenkiintoista lukea muiden ruokatottumuksista, etenkin silloin kun ne poikkeavat omistani. Kaikesta ei voikaan olla samaa mieltä, ja se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Ymmärrettävää on tietysti myös se, että työsi puolesta olet kiinnostunut superfoodeista ja sen sellaisista. Käyttämiesi tuotteiden ekologisuutta olen joskus miettinyt. Monet noista aineista joita käytät tulevat hyvin kaukaa toiselta puolelta maapalloa. Myös oma puhdas luontomme tarjoaa meille puhtaita ja terveellisiä raaka-aineita ilman ylimääräisiä hiilijalanjälkiä. Onko näille superfoodeille korvaavia suomalaisia vaihtoehtoja??
Eräs kommentti blogissasi jäi tässä taannoin mieleen kun annoit terveysvinkkejä joissa kehoitit välttämään hedelmien syömistä (niiden sisältämän sokerin vuoksi). Jossain määrin se palautui mieleeni nyt kun puheeksi tuli tuo makeutusaine. Mieluummin otan itse sen makeuden luonnon omassa muodossa, kuin teollisesti tuotettuna. Itse syön hedelmiä lähes päivittäin, mutta olen kauhistunut etenkin näin talvella niiden sisältämistä säilöntäaineista tai mitä ne sitten pitävätkään sisällään, jotta säilyisivät myyntikelpoisena mahdollisimman pitkään. mm. viinirypäleet voivat olla jääkaapissa 3 kk:tta hyvän näköisenä, en tiedä pitäisikö jo välttää niiden ostamista! Onneksi kohta on taas kesä ja torilta on saatavana suomalaista tuoretta ruokaa!
Pidän ruokavaliostasi siinä suhteessa että ruoka-asioissa pitääkin sallia jonkin verran ns. lipsahduksia. Välillä pitää tietää miltä jokin herkku maistuu ja sitten palata taas siihen normaaliruokaan. Sellaisella tyylillä voi ruokavalionsa pitää halutunlaisena koko loppuiän. Liika askeettisuus ja tiukkuus vievät ruoasta kaiken nautinnon.
Hei Hanna,
VastaaPoistaKirjoitit mielestäni jälleen oikein oivallisen postauksen,kiitos siitä.
Näinhän se on, että kohtuus kaikessa ja joka toiselle on myrkkyä voi toiselle olla lääke.
Nyt kun olen itse milliä vaille valmis ravintoneuvoja, olen tullut siihen tulokseen, ettei yhtä oikeaa ruokavaliota/diettiä ole olemassakaan.
Olemme kaikki yksilöitä ja ruokavalio tulisi sovittaa oman kehon tarpeita kuunnellen. Me ravintoneuvojat olemme olemassa juuri siksi, että osaamme auttaa henkilöä KUUNTELEMAAN omaa kehoa ja sen tarpeita ja samalla ohjaamaan oikeissa valinnoissa kunkin kehon tarpiden mukaan.!!
Olipas kiemurasti sanottu, mutta toivottavasti löysit jyvän.
Joskus täytyy kokeilla eri vaihtoehtoja , jopa laidasta laitaan, jotta löytää sen täydellisen ruokavalion.
Keho ja sen tarpeet eivät aina ole samat ja se mikä tuntui hyvältä ruokavaliolta kaksikymppisenä, tuskin soveltuu täysin sellaisenaan neljäkymppisenä.
Olen opiskellut hyvin paljon maidosta ja kyllähän se ikäväkseni on todettava, ettei maito ole enään nykypäivänä samanlaista kuin vielä esim 60 vuotta sitten.
Alkaen siitä, että lehmät syövät aivan erilaista ravintoa kuin silloin "ennen vanhaan" ja myöskin niitä lääkitään antibiooteilla ja hormoneilla aivan toisella tavalla kuin ennen.
Maidon käsittely ( pastörointi ja homogenointi) tuhoavat maidon omat hyödylliset entsyymit. On myös tutkittu ja todistettu, että maidon rasvan koostumuksen käsittely tekee siitä kehollemme vieraan ja jopa haitallisen.
Kalsiumin lähteenä maito on verraten huono, ( keho joutuu käyttämään omia kalsiumvarastoja neutraloidakseen fosforihapon ( erittäin haitallinen aine) jota syntyy maidon ruuansulatusprosessissa.
Suomessahan on hyvin korkeat osteoporoosi tilastot vaikka maitoa juodaan litraa per/henkilö eniten euroopassa ja pohjoismaissa.
Maito myös limoittaa kehoa ja yhteydet lasten korvatulehdusten ja ylähengitystie tulehdusten kanssa ovat kiistattomat!
Mutta se meidän VALIO ( pyhä lehmä) on kyllä saanut meidät ovelasti uskomaan, että emme tule toimeen ilman maitoa tai jopa tuhoamme lastemme elämän,jos emme juota tätä "puuliimaa" heille joka ikinen päivä.
Maito olisi toki oivallista ravintoa , jos saisimme sen sellaisessa muodossa jollaisena se on meille alunperin "tarjoiltu".
Luomuna sekä pastöroimattomana ja homogenoimattomana. ( hankalia sanoja.. :-)
Valitettavasti meidän lainsäädäntö on päättänyt puolestamme, että tällainen maito on meille terveysuhka.
Mutta, hapanmaitotuotteet ovat osittain asia erikseen. Niiden sisältämien maitohappobakteerien ansiosta ruuansulatus ei joudu niin koville. Puhumattakaan maitohappobakteerien suoliston flooran tasapainottavista vaikutuksista.
Tässä pieni ja hyvin suppea "pläjäys" maidosta.
Jokainen kuitenkin nauttikoon niin maitonsa kuin viljansa hyvällä omallatunnolla, jos vain tuotteet heille sopivat.
Jos kuitenkin kärsit selittämättömistä iho-oireista, nivelkivuista, tulehdussairauksista, reumasta, aknesta, II-tyypin diabeteksesta jne..jne. VOI apua saada rajoittamalla ylläolevien tuotteiden syömistä. Ainakin kokeileminen kannattaa. :-)
ystävällisin terveisin Päivi Malasto, Lahti