Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

11.11.2016

Refleksiterapia


Nyt tulee aivan mieletön juttu, josta on aivan pakko kertoa teille. Olen joskus miettinyt kannattaako blogissa avautua kaikenlaisista loukkaantumisista, mutta loukkaantumisia sekä toiminnallisia häiriöitä on kuitenkin niin paljon meillä kaikilla, että oman tarinan kautta pystyn auttamaan ehkä myös muita. Minulle tarjottiin mahdollisuutta uudenlaiseen fysioterapiakokemukseen, kun kirjoitin selkäongelmistani blogissa. Oma suhtautumiseni vammoihin, loukkaantumisiin, kipuihin, poikkeaa ehkä valtavirran näkemyksestä. Olen sitä mieltä, että lääkkeet tai leikkaukset eivät ole ratkaisuja ongelmiin. Lääkkeillä keho turrutetaan ja vaivaa vain siirretään eteenpäin. Leikkauksia taas määrätään vieläkin aivan turhaan monesta asiasta. Pitäisi itse pystyä tekemään asialle jotain.

Aikaisemmin kerroin, että olen kärsinyt alaselän vaivoista jo parikymppisestä. Parikymppisenä kaaduin, selkään tuli välilevyn pullistuma. Alaselkä on oireillut siitä lähtien säännöllisesti. Kun tulee stressiä tai kun ilmat kylmenevät.. Pilateksella ja oikeanlaisella kehonhuollolla se pysyy hallinnassa, mutta välillä ärtyy. Alaselän vaivan lisäksi vuosi sitten rintarangasta löytyi kaksi hemangiomaa, samana syksynä kaularangasta rappeumaa ja pullistumaa. Kolme vuotta sitten kun alaselkä "meni" taas pahasti, hakeuduin Method Putkisto ohjaajakoulutukseen. Koulutuksen alkupuolella tapahtui onnettomuus kuulatuntia vetäessä. Liukastuin ja oikea polvikierukka repesi. Polvesta löytyi myös rustovaurio. Kuntoutuin polvea puoli vuotta. Melkein kun se oli tullut kuntoon, tulivat yläselän ongelmat. Keho oli ihmeissään kun sitä venytyksin ja rullauksiin ruuvvattiin koulutuksen myötä eri asentoon missä se oli 30 vuotta ollut. Kävin hierojalla ja hemangioomat ärtyi. Sitten selvisi kipujen takia kuvauksissa, että siellä oli sellaisia. Koulutuksen aikana tulin myös kehosensitiivisemmäksi, ja opin enemmän ja enemmän tuntemaan ja tunnistamaan kehoani ja sen kipuja. Kun kipuja tulee, ne saattavat kroonistua ihan pelkästään jo siitä huolesta, kun ei lääketieteellisesti löydetä syytä tai kukaan ei vain kuuntele sinua oikeasti. Mutta kun kivulle löytyy selitys ja päästää irti stressistä, se monasti loppuu. Tietenkin oikeiden kuntoutusmenetelmien lisäksi. No yläselän ongelmien jälkeen eivät loukkaantumiset loppuneet vieläkään. Helmikuussa 2016 käänsin auton rattia. Ohjaustehostin oli hajonnut ja olisimme olleet lapsen kanssa ojassa, ellen olisi kaikin voimin vääntänyt ratista. Hauiksen pitkä pää repesi ja olkanivelestä tihkui nivelnestettä, josta tuli kysta. Joka painoi sitten hermoihin vasemmassa kädessä. En nukkunut vasemmalla kyljellä puoleen vuoteen. Olkapää tuli tämän kesän jälkeen kuntoon, mutta syksyllä tuli taas alaselän kanssa ongelmia. Ja alle yhden käden sormissa on laskettavissa poissaolot töistä. Kaikista näistä ongelmista. Method Putkisto oli vihdoin ratkaisu ongelmiin, osittain. Kuitenkin kehossa on niin monia eri kerroksia, ja asia vaatii kuitenkin laajempaa anatomista ymmärrystä. Näihin tarvitaan toisenlaista apua. Pohjustuksena sairaskertomukseni, koska pelkästään olkapään kivut jo yksinään vaikuttavat kehon asentoon ja lihaskireyksiin. 


Pari viikkoa sitten sain yhteydenoton eräältä fysioterapeutilta. Filip Lunabba otti minuun yhteyttä. Hän toimii fysioterapeuttina Suomen Urheiluhierontakeskuksessa Espoossa, Suomenojalla. Hän on erikoistunut refleksiterapiaan. Filipin tapa on jotain hyvin ainutlaatuista ja ainoastaan muutamat fyssarit ovat erikoistuneet tähän terapiamuotoon. Tämä vaikutti todella kiinnostavalle, vaikka tietoa ei juurikaan löytynyt netistä. Refleksiterapia on kuitenkin ollut todella suosittu juttu huippu-urheilijoiden keskuudessa. Toki hyvin harvinainen vielä Suomessa. 


Refleksiterapia on lähtöisin entisestä Neuvostoliitosta. Se perustuu siihen, että siinä aktivoidaan/neutralisoidaan refleksejä, mitkä ovat sisäänrakennettuja (samoja refleksejä mitkä dominoivat esim. vauvan liikkeitä kunnes tämä alkaa kehittää motorista toimintaansa). Yhdellä hoitokäynnillä pystytään rentouttamaan lihaksia yhtä paljon kun moni muu terapeutti saa aikaan monella kerralla. Se on totta. Uskomatonta ehkä, mutta totta. Refleksiterapialla on saatu mielettömiä tuloksia huippu-urheilijoiden kanssa, lyhyessä ajassa. 

Aloitimme katsomalla ryhtiä. Sen jälkeen asetuin hoitopöydälle selinmakuulle. Refleksiterapia on manuaalista hoitoa, stimulointia ja erilaisten neuromotorisien liikeratojen hyödyntämistä (kuinka esim. nilkan erilaiset liikkeet voivat vaikuttaa pohkeiden jumitusten periksi antamiseen). Siinä pystytään parantamaan liikkuvuutta ja lisäämään lihasvoimaa, kun tietyt lihakset (esim. lonkankoukistaja tai nelipäinen lannelihas) saadaan rentoutettua ja sitä kautta oikeat lihakset aktivoitumaan (esim. iso pakaralihas). Tehtiin erilaisia liikkeitä selinmakuulla, joihin liittyi manuaalista hoitoa. Tein itse ja avustettuna. Keskityttiin lonkankoukistajiin, nelipäiseen lannelihakseen, vinoihin vatsalihaksiin. Eniten oikealle puolelle, mutta myös hieman vasemmalle. Välillä palattiin seisomaan ja katsomaan asentoa. Lihaskireydet alkoivat hellittää ja aikaisemmin aralta tuntuvat pisteet eivät enää olleetkaan arkoja. 


Silmien kautta tarkisteltiin stressitasoa. Silmiä seuraamalla refleksiterapiassa pystytään selvittämään onko kehossa liikaa rasitusta. Meillä on nykyään paljon stressiä, vääränlaisia ruokatottumuksia ja kannamme liikaa surua koska emme ole oppineet päästämään niistä irti. Kuinka moni lääkäri tai fysioterapeutti oikeasti on kiinnostunut näistä asioista..? Niitä ei edes mietitä osana fyysisiä kipuja, eikä se ole meillä tapanakaan. Vähän kuin länsimainen lääketiede ei myönnä ravitsemuksen merkitystä sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä. Ihminen on kuitenkin psykofyysissosiaalinen kokonaisuus. 


Minulle oli varattu kahden tunnin aika, ja hieman meni ylikin. Yhden hoitokerran jälkeen kehoni oli selvästi eri asennossa. Aavistuksen etupainotteinen ryhtini oli suoristunut ja kehon painopiste saatiin muuttumaan parin tunnin aikana käsittelyn tuloksena. Kehossa tuntui hyvältä. Miten sen sanoisi, rennolta. Ei sattunut minnekään, tuntui kuin joku olisi vaihtanut minulle rangan :) Alaselän kivut saattavat johtua esim. virhetoiminnasta lateraalisen refleksin takia niskasta lähtien. Ja niskan lateraalisen refleksin aktivoinnilla saadaan rentoutettua m. quadratus lumborum eli nelikulmainen lannelihas joka sijaitsee lantion ja alimpien kylkiluiden välillä. Tämän lihaksen tehtävänä on vartalon sivutaivutus ja voimakkaan uloshengityksen tehostaminen. Lihaksen tehtävänä on myös pitää lantio stabiilina, jotta lantio ei heilu puolelta toiselle. Nelipäinenlannelihas on hyvin paljon kireyteen taipuvainen. Lonkankoukistajassa oli myös jäykkyyttä, samoin tässä nelipäisessä lannelihaksessa, mutta myös ulommassa vinossa vatsalihaksessa, joka oli ehkä yllättävääkin. Ulompi vino vatsalihas on pinnallisin kolmesta päällekkäisestä vatsalihaksesta. Se lähtee alimmista kylkiluista ja kiinnittyy vastakkaiselle puolelle lantioon. Mutta kaikki nämä ovat lantion alueella. 

Ratkaisu selkävaivoihin ei ole yksiselitteisesti "kireä lonkankoukistaja" tai kireä takareisi.. Eikä vaivaan ole ratkaisua siitä, että venytetään ja venytetään ja rullataan ja rullataan. Joskus siihen tarvitaan enemmän. Niin kuin minunkin tapauksessani. Lihaskalvojen kanssa minulla on myös työnsarkaa edessä. Samana iltana hoidon jälkeen lihaksissa tuntui "treeniarkuutta", mutta olo oli hyvä. Ensimmäisen kerran jälkeen väsähdin treenistä aika paljon, ja otin pari päivää aikaa palautumiselle. Keholle oli tullut uutta ärsykettä. Seuraava päivä oli täysi lepo, lauantaina venyttelin ja pian olin taas uimassa ja vesijuoksemassa, jotka molemmat ovat aivan loistavia keinoja kehon palautumiseen. Suosittelen. Toisen käsittely/treenikerran jälkeen lihaksissa ei enää tuntunut samanlaista treeniarkuutta tai kehossa väsähtämistä. Ensimmäisellä kerralla keho reagoi aivan uudenlaiseen treeniin/hoitoon paljon voimakkaammin. Minun onneni oli päästä tällaiseen hoitoon. Ja parhaiten saat sinäkin selville miten mahtava juttu tämä on kun kokeilet itse. Voin todella lämpimästi suositella. 

Fysioterapeutti Filip Lunabba

www.suomenurheiluhierontakeskus.fi

1 kommentti:

  1. BlueHost is one of the best hosting provider for any hosting plans you might need.

    VastaaPoista